Norgesferie: Leie bobil? | Din Fritid
Norgesferie

Leie bobil?

Bobil- og campingvognferie er en ferieform hvor du har med deg alt du trenger – perfekt i disse urolige smittetider. Er du usikker på om dette er en ferieform for deg, er et smart første steg å leie.

Det å leie bobil kan oppleves som en stor kostnad, men sammenlignet med å kjøpe blir det en langt mindre økonomisk forpliktelse. Ved å leie får du gode muligheter til å sjekke ut om dette er noe for deg og din familie. I tillegg kan erfaringen med å ha leid en bobil eller to gjøre deg langt tryggere på hvilken bobiltype og interiørløsning som passer deg, og komme godt med om du senere velger å kjøpe selv.


McRent er en stor utleieaktør både i Norge og i Europa.

Kutt reisetiden

Har du tenkt at du gjerne skulle opplevd Nord-Norge, men synes veien opp og ned blir for lang og tidkrevende? Da kan leie være en perfekt løsning. Selv med reiserestriksjoner er sannsynligheten stor for at du i sommer kan hoppe på et fly nordover og hente en leiebil i Tromsø, for eksempel. Men du må være rask, for sommermånedene er svært populære. I skrivende stund (begynnelsen på april) viser et raskt søk likevel at blant annet motorhome.no fremdeles har ledige bobiler for utleie i juli.

Kan du reise utenom skoleferiene, er det derimot mange flere muligheter. Prisene er også rimeligere utenom høysesongen. Redaksjonen besøkte Lofoten ved to anledninger i juni i fjor, og erfarte at det var stille, rolig og lite folk, mens det i juli ble rapportert om parkeringskaos og fullstappet med turister på de samme stedene.

Førerkort

Det finnes knapt utleiebobiler som ikke kan kjøres med B-førerkort. Det betyr at alle som har sertifikat for personbil også kan kjøre bobil. Men er du uvant med store og brede kjøretøy, kan det være lurt å ikke velge den største tilgjengelige modellen. Alkovebiler er praktiske, og med sin store seng helt foran i bilen er de en favoritt blant familiene. Til gjengjeld har de større vindfang, og bruker mer drivstoff. Er det første gang du kjører bobil, vil mange anbefale en kompakt og lettkjørt bybobil. Er man bare to, klarer de fleste seg fint med den noe mindre plassen. Er du ung, må du sjekke minimumsalderen for å leie, som varierer, men typisk kan være fra 21 år og oppover.

Ferdig utstyrt

Din Fritid har de siste årene leid bobil i Tromsø, Italia, Slovenia og på Island.

Felles var at bobilene var komplett utstyrt med håndklær, servise, kjeler, bestikk og sengetøy. Gassflaskene var fulle, og det samme gjaldt drivstofftanken. Det er dog ikke standard overalt å sende med campingmøbler og ren slange til å fylle vann med, så sjekk gjerne dette før du kjører avgårde.


Slik ser det gjerne ut på lageret til et utleieselskap. Her fra McRent Oslo.


De var ikke helt tomme for campingstoler da vi var på besøk hos utleiefirmaet.


Ja, det er så absolutt mulig å leie barnesete til bobilen.

Du vet selv hvor mye du skal lage mat og hva som er viktig for deg av tilbehør. Lag gjerne en liste på forhånd, og finn en godt uttyrt leiebil som oppfyller kriteriene dine. Vi har for eksempel opplevd å leie bobil til seks personer, for så å oppdage at det kun var to bittesmå kjeler på kjøkkenet.

Et godt tips er å sette av rikelig med tid når du skal hente ut bobilen. Ved en anledning ankom jeg Island med familien sent på kvelden. Vi hadde satset på å overnatte i bobilen første natten, men dette viste seg å være en tabbe. Overleveringen og papirmøllen vi skulle gjennom før vi fikk nøklene, var omfattende, og den sene kvelden gled over i natt før vi var ferdige. Når du har med en profesjonell utleier å gjøre, har de gjerne et omfattende opplæringsprogram, da mange av kundene skal kjøre bobil for første gang. Og dette tar tid!

Også vogn

En del norske caravanforhandlere tilbyr utleie av bobil og campingvogn, selv om det ofte er snakk om få enheter. Her kan du forvente personlig service. Enkelte kan være villige til å betale deg tilbake leiebeløpet om du i etterkant handler ny bil eller vogn. En fin mulighet til å teste ut ferielivet på hjul.

Hvor reiser du?

Den største fordelen med bobil kan også bli den største ulempen når du er uerfaren eller ikke tenker deg om. På de mest populære områdene kan det rett og slett være vanskelig å få plass om du «dropper inn» midt i fellesferien. Planlegging og kunnskap er nøkkelen for å unngå dette. Vi vet om to klassiske pressområder, som du gjerne kan unngå i juli: Sørlandskysten og Lofoten.


For noen år siden møtte vi britiske Colette Walker og sønnen Phil hos McRent Oslo. Colette fikk sitt 90-årsgaveønske oppfylt: En bobiltur til Vestlandet.


De fikk erfare at den praktiske gjennomgangen tar tid. Og at det er en god del papirarbeid som skal gjøres før man får nøklene.

Norge har så mye å by på. Fjelloverganger og vakre vestlandsfjorder. Eller hva med å følge kysten oppover til Helgeland, til Lofoten eller Tromsø, hvor midnattssola lokker? Du planlegger selv hvor lange etapper du vil kjøre og hvor du vil stoppe for natten.

Artikkelen «Hvor går din første bobiltur» på dinfritid.no er et smart sted å hente inspirasjon.


Å leie bobil er ikke bare en sommeraktivitet. En vinterskodd bil i Tromsø kan gi uforglemmelige opplevelser. Din Fritid har testet ut leiebil fra lokale iCaravan.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden