: Norge: Oslo – en levende museumsby | Din Fritid

Norge: Oslo – en levende museumsby

En gang, og det er ikke så veldig mange år siden, var Oslo en by, man raskt skulle få overstått. En tur til Munch-museet og en tur gjennom Vigelandsparken, og så selvfølgelig en tur oppover Karl Johans gate, så var den turen overstått.


Astrup Fearnley Museet i Oslo, er det siste av mange nye spennende museer som har dukket opp i byen. Louisiana har fått en norsk konkurrent.

Astrup Fearnley Museet

Astrup Fearnley Museet - Norges svar på Louisiana Sånn er det ikke lenger. I Oslo opplever man i dag over hele byen den ene vakre moderne bygningen etter den andre. Verdenskjente arkitekter er med på å sette sitt preg på bybildet. Nye museer er skutt opp, mer enn 30 er det fram til nå blitt til. La meg nevne det siste på listen, Astrup Fearnley Museet. Dette museet for moderne kunst ligger på Tjuvholmen helt ut mot vannet, litt lenger ut enn Aker Brygge i sentrum av byen. Museet, som ble åpnet høsten 2012, har en overveldende samling av moderne kunst. Her finner man bl.a. store verk av Damian Hirst, skulpturkunstneren Mathtew Barney, kunstnerduoen Gilbert & George, Liu Weis, Jeff Koons og mange fler. Sett av 1- 2 timer til gjennomgangen. Oslo har virkelig fått et kunstmuseum som matcher det danske Louisiana.


De mange spennende utstillingene i Oslo er vel verdt et besøk.

Nobels Fredssenter

Ikke langt derfra - rett ved Aker Brygge - finner vi et annet interessant museum: Nobels Fredssenter. Nobel forbeholdt seg i sin tid, da prisen ble grunnlagt, at Nobels Fredspris skulle deles ut i Oslo. Ingen vet riktig hvorfor, men slik ble det. Museet forteller og viser på den beste måten fredsprisens historie, og den besøkende får gjenopplevd alle de mange prismottagerne. Sett av minst 1 1/2 time til besøket.


Det finnes mange gode restauranter i byen, dette er imidlertid en del av utstillingen på Astrup Fearnley Museet.

Restauranter med utsikt

Når sulten melder seg etter all denne kunst og kultur, behøver man ikke bevege seg lenger enn til Aker Brygge, der den ene lekre restauranten etter den andre ligger på rekke og rad med flott utsikt over havnen. Jeg valgte Lofoten Fiskerestaurant. Kvaliteten er på topp, uten at prisene virker avskrekkende. F.eks. koster dagens lunsjmeny 245 NOK for 2 retter og 295 for 3 retter. Vinene er ikke helt billige, men en flaske chablis fra Louis Jadot (2010) koster tross alt ikke mer enn 570 NOK.


En gåtur i Vigelandparken er en kunstoplevelse i sig selv. Udover den friske luft, finder man ca. 200 skulpturer af Gustav Vigeland i parken.

Vigelandsparken

For den kunstinteresserte er et besøk i parken, der Gustav Vigeland (død i 1943) modellerte og fikk oppsatt en rekke figurer i granitt og bronse, et besøk verdt. Vigelandsparken rommer den imponerende skulptursamlingen. Parken er blant kunstinteresserte omdiskutert. Noen finner den litt for mye preget av 1930-tallets kunstsyn, mens andre er fulle av beundring for det verk på 200 skulpturer, som Vigeland skapte på dette stedet. Parken besøkes av millioner av mennesker hvert år. Det kan anbefales å sette av et par timer, til en hyggelig gåtur i parken. En av de mest kjente skulpturene i parken er Monolitten. Denne søylen er over 14 meter høy, og er laget av en enkelt granittblokk. Monolitten består av 121 figurer. Vigelandsparken ligger ca. 2 km. fra sentrum og bussrute 12 kjører helt til døren.


Hvorfor ikke kombinere by- og campingferie når man er i Oslo?

Bycamping i Oslo

Mange velger å dra til Oslo på byferie, men hvorfor ikke ta med campingvognen og kombinere disse to populære ferieformene? På den hyggelige campingplassen Bogstad, som ligger bare ca. 20 minutter fra Oslo sentrum, kan man campe året rundt. Plassen har fornuftige fasiliteter, og adgangsforholdene er på topp. Man kan som et pluss la bilen stå og ta bussen inn til byen. Den har avgang 4 ganger i timen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden