Haldenvassdraget:: Et bra alternativ | Din Fritid
Haldenvassdraget:

Et bra alternativ

Haldenvassdraget består av sjøene Femsjøen, Aspern, Aremarksjøen, Øymarksjøen og Rødenessjøen fra syd til nord. Sjøene er forbundet med korte elver, og fra Femsjøen renner elva Tista ned mot Halden og ut i Iddefjorden.

Sluser og kanaler

Vassdraget var tidligere en viktig ferdsels- og fløtningsvei. Flere sluser og kanaler er bygd for å lette transporten i vassdraget. I Stenselva mellom Aspern og Femsjøen ligger Brekke sluser, Nord- Europas høyeste og de nå neddemte slusene ved Krappeto. Lenger nord ligger slusene ved Strømsfoss og Ørje. Den delen av Haldenvassdraget som var farbart med båt, og hvor man kunne slepe tømmer mot Halden er kjent under navnet Haldenkanalen og ble konstruert av Engebret Soot, som har fått en støtte ved slusene i Ørje. Vassdraget var tidligere en viktig ferdsels- og fløtningsvei. Idag er det en vigtig turistnæring for Østfold-kommunene der de ligger. Den gamle dampbåten Turisten er blitt restaurert og satt inn på deler av strekningen. Turisten ble bygd ved Nyland Mek. Værksted i Kristiania (Oslo) i 1887, men lå på sjøens bunn i perioden 1967- 1997. Idag går den mellom Strømsfoss og Tistedal. MS Strømsfoss og MS Thor kan du også se som passasjerbåter på Haldenvassdraget.

Flere campinger

Campingmulighetene er flere langs Haldenvassdraget. Jo nærmere Halden du kommer, jo mer lokkende blir det for mange å søke seg til Iddefjorden og ut til havet. Men mange av de riktige perlene for campere i området finnes i andre enden av vassdraget. Faktisk finnes det flest campingplasser langs den nordligste sjøen, nemlig Rødenessjøen. Helt i nordenden, ikke langt fra Kroksund bro, finnes det hele tre campingplasser, som alle er vanskelige å finne på vanlige kart. Rakkestadvika ligger på vestsiden. Du tar av noen hundre meter ovenfor Kroksund-broa, og du ser campingplassen fra riksveien mot Mysen. En trivelig plass, der de aller fleste er fastliggere, som har vogner stående året rundt. Plassen ligger helt nede ved vannkanten, og et par brygger gjør at det er lett å ha båt på plassen.

På østsiden

Om du drar over Kroksund-broa og litt sørover så finnes det to campingplasser. Den ene er lett å se, nemlig Aaseby. Her finnes et sted mellom 150 og 200 campingvogner helt inntil veien mellom Ørje og Rømskog, og også Aaseby ligger helt ned mot vannet. Det er sandstrand, nytt toalettbygg og nesten bare fastliggere her også. Trofaste kunder som har oppdaget denne perlen og stillheten som råder i denne avkroken ikke langt fra svenskegrensa. Noen hundre meter lenger nord ligger ytterligere en campingplass ved Jaavall. Den er også ganske stor, men ingen skilt fra hovedveien viser veien, så du bør nesten være lokalkjent for å finne veien. Med tre campingplasser så nær hverandre betyr det at området lengst nord i Rødenessjøen er meget tett befolket med campere i sommermånedene. Her er det de litt større vognene som dominerer, ikke bobiler som på mange andre norske campingplasser.

Kåtorp og Sukken

Foruten disse tre plassene i nordenden finnes det også to campingplasser ved Rødenessjøen nærmere Ørje. En på østog en på vestsiden. Kåtorp Camping på vestsiden ligger også helt ned ved vannet, noen kilometer nord for Ørje. Her har det blitt mye roligere etter at man bygget den nye E18, som gjør at hovedtrafikken til og fra Sverige nå ikke passerer like ved. Kåtorp påminner en hel del om plassene lengst nord i Rødenessjøen. For å komme hit må du kjøre gamle E18 fra Ørje og deretter østover. Sukken Camping på østsiden ligger også noen kilometer nord for Ørje, men ikke nede ved vannet. Det er dog lett å finne denne plassen, som er godt merket og som ses godt i skogkanten på høyre side når du kjører riksvei 21 fra Ørje og nordover. Her har du dog ikke direktekontakt med sjøen.

Kirkeng i Aremark

Lenger ned i Haldenvassdraget har du et godt alternativ i Kirkeng Camping i Aremark, som ligger ved Aremarksjøen. En trestjerners plass med meget bra beliggenhet like ved riksvei 21. Kirkeng har 100 plasser for bobiler, bra med teltplasser og hytteutleie. For barn kan man by på riding, man har en nyoppusset servicebygning, samt enorme muligheter for både båtturer, kanoturer, skogsturer, fiske, stillhet og avslapning. En annen severdighet som har dukket opp i området er Stubbefolket, som man regner med skal bli meget populære i årene som kommer etter ytterligere eksponering på TV. De spiller stykket i sommer ved Strømsfoss mellom Øymarksjøen og Aremarksjøen. Legg også merke til at du kan kjøre på begge sider av Haldenvassdraget med bil, men veien er normalt bedre på østsiden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden