: Tour de France – kom helt nær en etappe | Din Fritid

Tour de France – kom helt nær en etappe

For mange er det en drøm å komme helt tett innpå en Tour de France etappe og alt etter hvilken etappe du velger og hvor nær du vil komme krever det forskjellige forberedelser. Uansett hvilken etappe du velger, venter det en stor opplevelse. For Tour de France er et trekkplaster av de helt store og hver etappe er en fest.

 


Kom nær på Tour de France rytterne

Landevei- eller fjelletapper

Det er helt klart lettest å se en etappe på en landevei enn hvis du vil tett på en fjelletappe og jo nærmere du vil målet jo tidligere, må du gjøre deg klar. Ofte flere dager før. På fjelletappene blir fjellet ofte stengt dagen før, så vær ute i god tid, hvis du vil sikre deg en plass.


Det er luksus å ha med bobil når man følger tett påTour de France

Overnatting langs ruten

Kreativiteten er stor blant veldig iherdige fans/tilskuere, som vil veldig tett innpå. En bobil er ren luksus, fordi du kan stanse på siden av veien, når plassen tillater det og så har du alt for hånden. Mange overnatter også i bilene sine eller slår opp et lite telt, der hvor plassen gjør det mulig. Campingvogner kan ikke anbefales med mindre det er veldig god plass. I fjellene kan det bare anbefales å ta med svært små campingvogner. Husk å spørre, hvis du stanser foran et hus eller nær en hage. Det er også viktig å respektere jorder og annen beplantning. Det er ikke allemannsrett i Frankrike.


Franskmennene selv gjør veldig mye ut av sin plassering av vogner langs rutene

Husk proviantering og solkrem

Husk rikelig med proviant. Ikke bare til ventetiden, men også til selve dagen og ikke minst den tiden det kan ta å komme derfra igjen. Her er det igjen etappen og de spesifikke forholdene i området, som avgjør, hvor raskt man kan komme hjem igjen. Så ta med rikelig. Vær også oppmerksom på, at det ofte er veldig varmt de julidagene etappene kjøres. Kanskje er det ikke så varmt, når du kjører hjemmefra, men været kan skifte. Selvfølgelig også til regn og kaldt vær. Så vær forberedt på alt.


Det er alltid mye trafikk på strekningene der rytterne skal sykle

Barn og dyr

Både barn og dyr kan saktens tas med ut på etappene, men pass godt på. Innen rytterne kommer, er det masser av trafikk og mange av de funksjonærene, som kjører forbi, kjører ofte veldig fort. Deretter kommer reklamekaravanen, som kaster reklamemateriell ut til tilskuerne og de kjører også fort. Sist men ikke minst kommer rytterne og spesielt det store hovedfeltet, skal det holdes øye med, for de tar ofte hele veien. Når rytterne kommer, kjører de fortere enn du tror, og enkelte ryttere kjører ofte ute i kanten.


Ta selv med sykkelen på etappene

Sykkel – et godt alternativ

Hvis du ikke vil overnatte langs ruten og etappen kanskje ikke heller krever det, fordi du står ved landeveien eller nede i dalen, så kan du med fordel sykle ut til etappen. På fjelletappene er det mange som sykler, så nær mulig målet, som de orker eller kan komme til. På sykkel har du også som regel den fordelen, at du raskere kan komme hjem igjen. Til gjengjeld kan det være vanskelig å ha med tøy til væromslag og proviant.


Vær ute i god tid - menneskemengden er enorm på alle strekningene som kjøres i Tour de France

Tid og tålmodighet

Det kan ikke gis et entydig svar på, hvor og når man skal kjøre ut og stille seg langs ruten, for det kommer utelukkende an på forholdende, der hvor du gjerne vil være. Det kan være snakk om flere dager og sørg for at du åpner vinduet på hotellet ditt. På Tour de Frances offisielle hjemmeside (link nederst), kan man se ruten og få informasjon om forhold som stenging av fjellveier mm. Som hovedregel kan det imidlertid anbefales alltid å ha god tid og smøre seg med tålmodighet.


Det er en ubeskrivelig opplevelse å være tett på Tour de France

Hjem igjen

På landeveisetappene kan du raskt etter at de siste rytterne har kjørt forbi, komme hjem igjen, mens det på fjelletappene kan ta mange timer. Det er Mont Ventoux og andre klassiske fjelletapper et eksempel på, men på den annen side er opplevelsen også uforglemmelig.


Tour de France er en fest

Tour de France er en fest

Tour de France er en fest og alt hva du har, som kan være med på å gjøre festen enda morsommere, må tas med. Flagg, musikk, t-shirts, morsomme hatter osv. Legg ikke bånd på deg. Det er bare med på å gjøre det hele mer morsomt og uforglemmelig. Når rytterne plutselig suser forbi, går det fort, så nyt det for det er uforglemmelig, men ventetiden er en stor del av hele opplevelsen.


Anne-Vibeke kjører alle etappene av årets Tour de France

Anne-Vibekes Tour de France

Denne artikkelen er en av mange i en serie, der du kan følge Anne-Vibeke kjøre hele Frankrike rundt. Her ved Mont Ventoux kjørte Anne-Vibeke også opp på Mont Ventoux med campingvogn og det var en utfordrende tur. Se filmen nedenfor. Reisens hovedpunkter er Korsika, Middelhavet, Pyreneene, Loiredalen, Bretagne, Massif Central, Alpene (Alpe d´Huez og Mont Ventoux), Annecy og Paris.

 


Alle byer Tour de France ruten rammer på sin vej, er pyntet op. Flot ser det ud

Den siste etappen i Paris

Paris er på ingen måte egnet for campingvogner og faktisk heller ikke for bobiler, men det er mulig. Hvis du gjerne vil se en etappe i Paris kan det anbefales å plassere vogntoget ditt på en av campingplassene utenfor byen og så ta metroen inn til Champs Elysées eller et annet sted på ruten. Fordelen med å stå på Champs Elysées er at rytterne kommer forbi flere ganger og muligheten for å kjøpe litt mat og drikke finnes stort sett på hvert eneste gatehjørne. Husk gode sko, mat, drikke og kanskje en campingstol. De man kan få i form av en ryggsekk er lette å ha med under transporten.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden