Hit & dit med mutter'n og Pettern: Danmark: Ja, vi elsker... | Din Fritid
Hit & dit med mutter'n og Pettern: Danmark

Ja, vi elsker...

Nei vel, så er ikke Himmelbjerget Danmarks høyeste fjell, og ikke er det et ekte fjell heller. Men du verden så vakkert det er her! Og for en historie som ligger i bakken. Det gjør meg ydmyk, og gir meg en følelse av å være i Danmarks svar på Eidsvoldsbygningen!

Himmelbjerget er nemlig stedet hvor den nye grunnloven ble skrevet under av kong Frederik VII, 5. juni 1849, og det danske demokratiet oppstod. 


Det er frodige, koselige turområder på Himmelbjerget.


Går du opp i tårnet, er utsikten formidabel.

På Himmelbjerget samlet danskene seg, snakket åpent om politikk og delte tanker og meninger. I 1839 oppstod et årlig fenomen her; Himmelbjergfestene, som handlet om å opplyse og vekke folket. Disse festene samlet store folkemengder, og bonden, som den gangen eide Himmelbjerget, opplevde det som et problem. Han syntes ikke det var noe stas å få kornet trampet ned av ivrige, solidariske dansker med mye på hjertet. Etter mye om og men, gjorde kong Christian 8. kort prossess, og kjøpte hele området for 1000 riksbankdaler. Etter dette fikk folket samles fritt her, og lufte sine politiske ideer, meninger og tanker i felleskap. 

Dagens Himmelbjerget

Disse tradisjonelle festene har dødd ut, men fortsatt arrangeres det grunnlovsmøte 5. juni, og området blir flittig brukt hele året, både av dansker, og tilreisende fra hele verden. Mange tar turen gjennom bøkeskogen, og opp til tårnet på toppen. Dette er 25 meter høyt, og reist til minne over kong Frederik VII (han som underskrev den nye grunnloven…) i 1875. Går man opp i toppen av tårnet, har man en fantastisk utsikt over Julsø. Denne sjøen gjør det mulig å komme seg hit, også med båt. Om sommeren seiler nemlig ”Rudebådene” jevnlig fra byene Silkeborg og Ry, til bunnen av Himmelbjerget. (Rutetider finner du på www.himmelbjerget.dk). Fra bryggen er det en fin, liten gåtur opp til Himmelbjergtårnet.

Ellers ligger det et lite hotell her, med servering både ute og inne, og det er uendelige muligheter for picnic og utendørsaktiviteter på hele området. 

Vilt & vakkert

Vi er alltid på utkikk etter aktiviteter og severdigheter litt utenom det vanlige, og i Them, en liten by mellom Himmelbjerget og  Silkeborg, fant vi Silkeborg Rovfugleshow.

Falkoner Flemming Sanggaard har siden han var liten, vært interessert i - og temmet - rovfugler. Hans livslange interesse, har gjennom mange år vært hans levebrød, og utartet seg til et spektakulært show. Her fikk vi oppleve på nært hold, hvordan rovfuglene jakter, og oppfører seg. Vi ble nok mest imponert over en såkalt transformatorugle.


Falkoner Flemming Slaggaard med stor hornugle, en imponerende skapning.


Petter fikk lov til å holde ugla. Det ble gjort med en viss ærefrykt.

Denne kan blåse seg opp til strørrelse med en fotball, eller trekke seg sammen, og se ut som en liten - og svært uhyggelig - liten pinne, dette avhengig av hva slags fiende den ønsker å skremme bort. I tillegg til denne morsomme skapningen, har Flemming forskjellige typer av ørn, ugler, hauk og falk.

Han hadde også mange morsomme historier å fortelle underveis, og tok seg god tid etter showet, sånn at man virkelig kunne få se fuglene på nært hold. Vi var ekstra heldige, og fikk ha en ekte rovfugl på armen.

Mountainbike

Petter er en ivrig syklist, og tilfeldigvis har Silkeborgskogene noen av Danmarks beste mountainbiketerreng! Her finnes det løyper i forskjellig vanskelighetsgrader, som tiltrekker seg mountainbikeryttere fra fjern og nær. 


Danmark er kanskje ikke landet man først forbinder med mountainbike, men de har et ganske imponerende løypenett i Silkeborg-området.

Vi hadde en super dag i skogen, med guide og syker fra Silkeborg MTB Center. Vår gruppe bestod av folk i alle aldre, og i varierende fysisk form. Sjekk også ut appen; http://www.singletrack.dk/mtb-spor/, hvor du blir guidet til løype, og kan følge denne på mobiltelefonen.

Dyrelivet ellers

Et par andre steder vi anbefaler deg å legge turen innom er Randers Regnskov og Aqua Akvarium og dyrepark, i Silkeborg. 

Det er to veldig forskjellige parker. Randers Regnskov er en stor, og innholdsrik park, som krever en hel dag. Det er bygget under gigantiske glasskupler, og har tropisk klima uansett utetemperatur. Dette er med andre ord stedet å besøke på en sur, forblåst og regntung sommerdag. Guidene her oppleves som veldig kunnskapsrike og underholdende.


En tur i Randers Regnskov anbefales på det sterkeste. Foto: visitranders.dk

Akvariet i Silkeborg er lite, men veldig sjarmerende, og mye av aktivitetene (fôring av dyrene osv) foregår ute.

Sjøluft og softice

Er du sugen på en dag, eller to eller tre, ved havet, anbefaler vi en tur til Juelsminde. Havnen her er aldeles nydelig…og det er softisen de serverer også! Vi satt lenge på bryggekanten, kikket på et yrende båt- og folkeliv, og stappet i oss røde pølser, og den beste softisen jeg noensinne har smakt - med pistasjesmak!


Oppstillingsplasser ved havnen i Juelsminde ligger helt nydelig til, og nydelig er også isen du får kjøpt her!

Ved havnen finner du også oppstillingsplasser, hvor man kan benytte alle faciliteter. Jo da, her kan vi absolutt bli et par dager i sola.

3 anbefalte campingplasser i nærheten av Silkeborg

Silkeborg Sø Camping & Feriehuse
Web: www.seacamp.dk.
Tett på Silkeborg by og mountainbike-sporet i Nordskoven.
N 56.171054 E 9.574661

Bryrup Camping & Resort
Web: www.bryrupcamping.dk.
En campingplass for aktive personer. Massevis av gode tur- og sykkelruter. Mulighet for guidede mountainbiketurer osv.
N 56.022643 E 9.50873

Terrassen Camping
www.terrassen.dk.
Vakker utsikt til Himmelbjerget og sjøene fra hele plassen.
N 56.1243601 E 9.7106022

Det finnes i tillegg 7 andre campingplasser i området, men disse er våre absolutte 3 favoritter, dersom du reiser med bobil.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden