Catalonia, Spania: Boblekunst | Din Fritid
Catalonia, Spania

Boblekunst

Rett sør for Barcelona svinger motorveien A2 litt inn i landet, og terrenget blir mer kupert. Et landskap som gir god grobunn for regionens vin- og cavaproduksjon. Kun 15 minutter fra hovedveien ligger Art Cava, en liten produsent som ønsker spesielt bobilfolket velkommen.

Avinyonet del Penedès, Spania: I spansk sammenheng er Art Cava en meget liten lokal produsent. Som kompensasjon for størrelsen har produsenten åpnet opp dørene sine for turister. Det betyr at du som nysgjerrig besøkende kan kjøre innom og få en guidet rundtur, eller du kan ta et av flere kurs.


Da vi besøkte stedet i juni var druene på et tidlig stadie. 

Med bobilparkering

Uansett hva du velger kan du forvente en unik atmosfære med gamle bygninger, kjølige kjellerlokaler med spindelvev i hjørnene og en lidenskap og entusiasme blant de ansatte.

Best av alt er at gården tilbyr bobilfolk overnatting. I bakgården er det en stor parkeringsplass. Det er relativt enkelt servicetibud her, men utsikten som strekker seg fra nære jorder fulle av gresshopper til de mektige Montserrat-fjellene i bakgrunnen, er mektig. Besøker du butikken og handler eller deltar på et kurs er overnattingen med bobil gratis.


Omgivelsene hos Art Cava er særdeles sjarmerende. I bakgården står et oliventre som er eldgammelt, omgitt av rustikke porter og glattpussede murhus.

Kursvirksomhet

Det er flere kurs og aktiviteter du kan velge mellom. Et butikkbesøk krever ingen forberedelse, da er det bare å dukke opp. Skal du på et av kursene bør du bestille på forhånd.

En av aktivitetene er «lag din egen cava». Prisen er 60 euro for en to timers workshop, hvor du ender opp med selvlagde gyldne dråper. Man kan også bestille et dagsbesøk til 90 euro. Da får du en hel dag full av landlige opplevelser. Langt rimeligere er smaksprøver eller vinkjellerbesøket til 24 euro. Det er også mulig å fordype seg i vermouth, om det er mer interessant.


Dette er et høydepunkt for mange: I produksjonslokalet i kjelleren kan du få et godt innblikk i de ulike prosessene i cava-produksjonen, og ikke minst er det gode muligheter for både å handle lokale varer og å få smaksprøver.

Atmosfæren

Hovedgrunnen til å stoppe hos Art Cava er den unike atmosfæren. Vinkjelleren er klassisk, tønnene mørke av elde, flaskene står i høye stabler og det er bare å ta stemningen inn over seg. Ute er det en sjarmerende bakgård med et virkelig gammelt oliventre. Det er minst fem hundre år gammelt, kanskje tusen forteller eierne. Røtter er dypt plantet i bakken, som de eldgamle cava-tradisjonene i regionen. Heldig er den som kan svinge innom og oppleve slikt, tenker jeg i det vi setter kursen tilbake mot motorveien.


Hvor gamle husene på gården er, kunne ikke dagens eier fortelle nøyaktig. Men at han har rett når han påstår de er eldgamle, er det liten tvil om.

Cava, champagne, crémant, prosecco eller sekt

Usikker på hva cava egentlig er? Og hva som er forskjellen på ulike lands sprudlende vin?

Felles for alle slike viner er at de gjærer to ganger. Den siste prosessen skaper boblene, og helst bør denne prosessen skje i flasken, mener ekspertene. Spanske cava produseres slik, det samme gjelder søsterdrikken champagne. Mens italienske prosecco oftest får sine bobler i store tanker.

Visste du forresten at crémant, som champagne, også kommer fra Frankrike? Den produseres på samme måte som champagne, men kommer fra andre regioner enn Champagne. Sekt er tyske bobler, også produsert tradisjonelt på flaske.

Fremdeles tørst?

Mange nordmenn har et forhold til vinmerket Torres. Vinprodusenten ligger kun 20 minutters kjøretur unna Art Cava. Det betyr at det er enkelt å legge opp sin egen vingård-tur i regionen. Mer info på torres.es. GPS: 41.349, 1.666

Art Cava

  • Spansk cavagård med bobilparkering
  • Nettside: artcava.com/en
  • Adresse: Masia Can Batlle S/N, 08793 Avinyonet del Penedès
  • GPS: 41.3683, 1.7730

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden