Danmark: Nordjylland: Himmel & hav for en ferie | Din Fritid
Danmark: Nordjylland

Himmel & hav for en ferie

La meg like gjerne innrømme det først som sist - jeg elsker Danmark! Det har jeg gjort så lenge jeg kan huske! Jeg elsker maten, gjestfriheten, språket, naturen, framkommeligheten og tilgjengeligheten.

Vi har vært mer enn middels rundt omkring i landet, og trives overalt. Det vi imidlertid har funnet ut, er at vi er dypt uenig i det mange påstår: “Det tar nesten ikke noe tid å kjøre, uansett hvor i Danmark du skal…”

Selv om veiene er bra og hastigheten høy, tar det faktisk noen timer å kjøre gjennom for eksempel Jylland. Ikke misforstå, det kan godt være verdt litt ekstra kjøring, men denne gangen ville vi forsøke en ny vri, noe som skulle vise seg å bli svært vellykket. 

Valgets kval

Valget falt på Hedebo Camping i Sæby. Kun åtte minutters kjøring fra fergekaia i Frederikshavn, til campingplassen - perfekt. For å være helt ærlig, var jeg litt skeptisk med tanke på at det var såpass kort avstand fra fergekaia. Jeg hadde nesten regnet med at vi kom til å få alle danske- og tysklandsfergene “rett i fanget”, der vi skulle ligge på stranda å slikke sol og iskrem. Men skepsisen ble heldigvis gjort til skamme, da dette var langt fra virkeligheten. Utsikten i horisontalen var som følger: Tær, sandstrand, hav og horisont. Perfekt!

Hedebo Camping

Da vi ankom campingplassen litt utpå dagen, ble vi godt tatt imot av Eric Christensen, daglig leder på Hedebo Camping, andre generasjons eier av plassen, og oppriktig interessert i at gjestene skal ha det bra. 

Vi kjente fort at her kom våre behov til å bli mer enn dekket. Plassen har en storslått utsikt mot Kattegat, en nydelig hvit, ren og langgrunn sandstrand maks 150 meter unna, i tillegg til basseng med sklie. Plassen har en svært innholdsrik kolonialbutikk, her skal det virkelig mye til for at du ikke finner det du leter etter… Og selvfølgelig har de ferske rundstykker hver dag, og “lun” leverpostei fra den lokale slakteren. Det er også en liten kafé her med god mat til en rimelig penge. 

Mange av plassene har nydelig utsikt mot havet, mens andre ligger mer i le, for de som ønsker det. Det finnes også egne oppstillingsplasser med armert gress for bobiler. For mer info om plassen gå inn på hedebocamping.dk. 

Økende besøk

Eric kunne fortelle oss at han opplever at flere og flere nordmenn tar turen til Hedebo. Han har til og med en del norske fastliggere. 

– Disse får ha vogna stående hele året, selv om sesongen er fra slutten av mars til begynnelsen av september, sier han. 

Da han forteller dette, slår det meg, at det er jo helt genialt: Tenk deg å være norsk fastligger på denne plassen. Da er det mulig å ta sykkelen på ferie - istedenfor bilen. For så kort avstand var det faktisk fra fergekaia i Frederikshavn, og det var sykkelvei helt fram til campingplassen. Her er det mye penger å spare på fergebilletter, og ikke behøver man å være i spesielt god form for å klare turen heller. 

Veteranmotorsykkel

Da vi var på besøk, gikk tilfeldigvis det årlige motorsykkeltreffet av stabelen. Lite visste vi om at det var ventet innrykk av 700-800 motorsykler av forskjellig årgang til plassen. Det vil si de kom innom - tok en pølse og en sodavand - og dro videre. Årsaken til denne årlige begivenheten er at plassen har sitt eget veteranmotorsykkel-museum. Dette ble i sin tid laget av Erics far, og er den største samlingen med veteranmotorsykler i Danmark. 

I dylliske Sæby

Fra campingplassen er det strandpromenade inn til Sæby. En idyllisk, bitteliten by, kun et par kilometer unna. Her er det bindingsverkshus med stråtak, brostensbelagte gater og små forretninger som perler på en snor. I tillegg til alt det andre jeg digger i Danmark, må jeg bare innrømme at jeg synes det er hyggelig med en liten shoppingrunde eller to i danske småbyer. Vi tok derfor flere ganger bena fatt, og gikk oss en tur langs havet, til idylliske Sæby. 

Byen er bygget opp rundt et stort torg, hvor det var flere serveringssteder som hadde plassert ut bord, stoler og parasoller. Her kunne far - som ikke synes shopping er høydepunktet -  plasseres med noe iskaldt å drikke, mens jeg koste meg i skobutikker.

Nede ved bryggene i Sæby, finner du også en liten fiskebutikk som selger alt fra fersk sjømat av alle slag, til hjemmelagede fiskefrikadeller og fish & chips… Nyyyydelig!

Null stress

Da vi nok en gang skulle børste sanden av tærne, og vinke farvel til vårt yndlingsferieland,  var det veldig deilig å vite at vi ikke trengte å stresse med flere timer i bilen for å rekke fergen. Vi kunne benytte de siste timene til kos, og vite at vi kun trengte å beregne noen få minutter for å rekke båten. Danmark er dejlig… både i nord og syd!

Bli fastligger på Nordjylland?

Tanken slo oss, som tidligere nevnt, at her kunne vi godt ha vært fastliggere. Når man først er kommet i orden med vogn, platting og alt som trengs av klær og utstyr, er det like enkelt å ha vogn liggende her i Danmark som andre steder. Ikke minst med tanke på helgerushet nedover til det norske Sørlandet…

På en campingplass som Hedebo, hvor alt ligger til rette, er det heller ikke så mye du trenger å tenke på i forkant. Her får du tak i alt. Og maten er jo stort sett billigere enn hjemme. 

Tar du fergen til Frederikshavn, er det en meget bra sykkelsti fra kaia og helt fram til campingplassen. Jeg vil tippe at det tar rundt 20 minutter for en som er i middels god form, på sykkel. Og for en helg, eller en uke kan du fint pakke med deg det du trenger i et par sykkelvesker. 

Prisen for en overfart tur/retur Oslo-Frederikshavn i juni ligger på

700-800 kroner for to personer med sykkel. Ønsker du lugar, koster dette fra 400 kroner for en vei. 

Og så lenge campingplassen kjører en politikk som sier at nordmenn som har helårsplass, får ha vogna stående her hele året… ja så slipper man å tenke på flytting og lagring av vogna også. Hmmm… dette er noe å tenke på!

For flere praktiske detaljer og informasjon om Hedebo Camping, se www.hedebocamping.dk.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden