Danmark i sommer?: Danske høyde­punkter | Din Fritid
Stevns Klint får nytt besøkssenter om masseutryddelse av dinosaurer. Foto: Kim Wyon
Danmark i sommer?

Danske høyde­punkter

Nye museer, hotellåpninger, Tour de France og nye festivaler. 2022 blir fylt av begivenheter og feiring i Danmark. Her er noen av høydepunktene:

Vi har fått hjelp fra det danske turistkontor, VisitDenmark, til å finne noen sommerlige og spennende opplevelser i sommerlige Danmark. Vi begynner med et høydepunkt for alle som er sykkelinteressert.


Tour de France starter i sykkel-landet Danmark 1. juli 2022.

Tour de France

Sykkelnasjonen Danmark får i perioden 1. til 3. juli besøk av verdens største sykkelritt, Tour de France. Det store idrettsarrangementet og lille flate Danmark passer perfekt sammen: I Danmark er sykling en del av hverdagen og landets DNA. Totalt finnes det 12 000 km med sykkelstier i Danmark. Bare i hovedstaden København sykler innbyggerne rundt 1 440 000 km hver dag. Det er en distanse som tilsvarer 400 utgaver av Tour de France. Byens imponerende antall sykler, 673 000, benyttes til 44 prosent av alle reiser til jobb og skole. Det er ikke rart at København regnes som den mest sykkelvennlige byen i verden.

Grand Départ (starten) av Tour de France går av stabelen i København 1. juli. Deretter følger ytterligere to dagsetapper. Først 199 kilometer fra Sjælland til Fyn, og så 182 kilometer gjennom det sørlige Jylland.


Fønix er danmarks største, raskeste og høyeste berg-og-dalbane.

95 km/t

Fårup Sommerland starter sesongen med ny berg-og-dalbane kalt Fønix. Den 905 meter lange banen har en makshøyde på 40 meter og en toppfart på 95 kilometer i timen. Den lengste og raskeste i Danmark. Banen har et såkalt «stall loop»-element, som lar berg-og-dal-bane-entusiaster oppleve 2,5 sekunders vektløshet. Fønix er en rå opplevelse og har til sammen 9,2 sekunder med vektløshet og negative g-krefter. Det betyr at det er den heftigste av alle berg-og-dal-baner i Skandinavia, i følge Fårup Sommarland.


Flugt er et nytt museum som forteller utrolige historier om flyktningene i Danmark. Foto: Bjarke Ingels.

Krigshistorie

Flugt Dansk Flyktningmuseum er et nytt museum som forteller fascinerende historier om flyktningene i Danmark. Fra 1945-49 huset Oksbøl i Sønderjylland den største flyktningleiren i Danmark. Her kan du ta del i de tankevekkende historiene og livene til flyktningene. De anerkjente danske arkitektene Bjarke Ingels Group, BIG, står bak ombyggingen av bygningen, som tidligere huset tyske flyktninger etter andre verdenskrig. Museet forteller historier fra de tyske flyktningene i 1945, samt de vietnamesiske, bosniske og syriske flyktningene som har kommet til Danmark de siste årene.

Dinosaursenter

Kritt- og kalksteinsfenomenet Stevns Klint ligger på sørøstkysten av Sjælland, og de imponerende hvite klippene er i seg selv verdt et besøk. Naturfenomenet står på UNESCOs verdensarvliste og blir ikke mindre spennende når de i 2022 åpner et nytt besøkssenter med en interaktiv utstilling og et nytt besøkssenter viet til masseutryddelsen av dinosaurene for 66 millioner år siden. Besøkende kan også lete etter fossiler på egenhånd på den 17 kilometer lange stranden.

Flere dinoer

Dinosaurer er også et nytt temaområde i Djurs Sommerland. Parken ligger øst på Jylland og åpner 30. april med det nye temaområdet Dinosaurland. 25 dinosaurer i naturlig størrelse er spredt i det nye parkområdet. Tre nye dino-attraksjoner lanseres, inkludert den 400 m lange familievennlige berg-og-dal-banen T-Rex Family Coaster. Barn kan også prøve seg som arkeolog, og grave etter dinosaurben på området.


Design Museum Danmark gjenåpner i 2022. Foto: Christian Høyer

Dansk design

Etter en omfattende restaurering av den historiske museumsbygningen vil Designmuseum Danmark i København feire gjenåpningen i juni 2022. Museets faste utstilling inkluderer gjenstander av kjente danske designere fra ulike tidsepoker. Her finner vi Arne Jacobsen, Poul Henningsen, Kaare Klint og Jacob Jensen, samt en stor samling av historiske europeiske og asiatiske verk. Høydepunkter inkluderer de ikoniske stolene Svanen og Egget av Arne Jacobsen. Museet opprettholder også den såkalte møbelindeksen, som er en digital samling med informasjon og bilder av over 10 000 danske møbler fra det 20. og 21. århundre. En annen kolleksjon inkluderer danske og internasjonale tekstiler og klær.


Sov med tigerne i Knuthenborg Safaripark. Foto: Knutenborg Safaripark

Overnatt med tigerne

Knuthenborg Safaripark er Nord-Europas største safaripark med over tusen dyr som representerer 32 forskjellige arter. Fra våren 2022 vil parken tilby gjestene en spennende mulighet til å overnatte i Camp Zov Tigra, som ligger i Europas største tigerskog. Med bare et vindu mellom deg og tigerne vil du få unik innsikt i hvordan disse vakre rovdyrene lever på deres naturlige premisser, noe som fremhever det sterke fokuset Tiger Forest har på dyrevelferd. Knuthenborg Camp tilbyr ulike safari-opphold, så hvis du heller foretrekker å våkne opp til pensjonerte sirkuselefanter, aper, sjiraffer og andre safaridyr, er dette stedet for deg. Glampingteltene og hyttene kan bestilles på deres hjemmeside.


Ny festival: O/Day Festival på Reffen i København.

Musikk-festivalene returnerer

2022 forventes å være året hvor festivalene gjør comeback for fullt. Aarhus ønsker å hylle musikken og kulturen etter pandemien og har utnevnt byen til musikkens by i 2022. Det store musikkåret ble åpnet allerede i mars med en stor åpningskonsert. Andre høydepunkt er NorthSide fra den 2. til 4. juni. Dette er en vegansk musikkfestival med fokus på bærekraft. SPOT festivalen 6.-7. mai sprer musikkglede på byens mange musikkscener.

I hovedstaden vil man kunne oppleve soloppgang og solnedgang på tidenes første O/Day Fest, 11.-13. august 2022. I tre dager vil 15.000 mennesker få muligheten til å slippe seg løs til elektronisk musikk, oppleve en fantastisk gastronomisk scene og unike kunstinstallasjoner. O finner sted på yrende Refshaleøen, et tidligere industriområde, nå en hip kulturell hub, med restauranter, barer, rekreasjonsområder, gallerier og kunstmuseer. Det forventes også at 2022 blir året hvor de kjente kjære festivalene, som Roskilde Festival og Heartland Festival endelig returnerer.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden