Danmark: Århus: Null stress! | Din Fritid
Danmark: Århus

Null stress!

Vi hadde satt av en uke, og vårt mål var kvalitet ikke kvantitet. Århus er nemlig ikke en by å mase seg gjennom for å få med seg mest mulig! Nei, i det som er kjent som «smilets by» senker vi skuldrene og tar oss tid.


Slik oppleves det å bevege seg inne i glassinstallasjonen på taket av AaROS - “Your rainbow panorama”. Etterhvert som du går endrer byen seg i alle regnbuens farger.

Turen var ikke så nøye planlagt, men vi hadde bestemt oss for et par ting vi ville ha med oss. Første stopp var ARoS, hvor vi hadde satt av en hel dag. Vi har vært her en gang før, men hadde da kun et par timer til rådighet. Dette er et av Nord Europas største kunstmuseer og et av de mest besøkte i Skandinavia. For oss var bare det å få gå i den gedigne «Your rainbow panorama» nok en gang, verdt besøket. Dette er en installasjon som er montert på taket av museet. En 360 graders glasstunnel i regnbuens farger, hvor man kan gå runde på runde og få en spektakulær utsikt over hele byen.


Jeg elsker denne skulpturen, og har sett den utstilt flere andre steder. “Boy” er 4,5 meter høy, veier 500 kg og er skremmende naturtro.

Jeg hadde også et sterkt ønske om å gjenforenes med «Boy» – en fantastisk, naturtro skulptur av en ung gutt. Hele 4,5 meter høy og 500 kilo tung. Museet inneholder ellers et stort antall separatutstillinger; alt fra moderne, rare installasjoner, til klassiske malerier av for eksempel de kjente Skagensmalerne, som P.S. Krøyer.

Shopping

Etter en hel dag i kunstens verden, ønsket vi å vie tiden til noe helt annet, og bestemte oss for å utforske deler av byen vi ikke hadde vært i før. Vi ville spise, shoppe og se på livet. Århus er en havneby, og bare det å gå langs kaien er en opplevelse i seg selv. Jeg er av den oppfatning at danskene er gode på design, og det gjelder også arkitektur. Her er det mye og variert kost for øyet. Vi beveger oss innover i byen, som jeg synes har nye bybilder for hvert gatehjørne.

Når vi kommer inn i det kjente Latinerkvarteret merker vi det med det samme. Her er det en helt spesiell stemning. Denne bydelen er den eldste og best bevarte i Århus, og oppstod på slutten av 1400-tallet. Men det er ikke ensbetydende med at du går inn i et museum. Tvert imot, her er det massevis av små butikker, hyggelige kafeer i trange smug og stemningen er nesten sydeuropeisk.

Da magene våre ga beskjed om at nok er nok, landet vi på en bitteliten restaurant i en gammel bakgård. Veggene var dekket med vinranker og druer i overflod hang både høyt og lavt på veggen. God stemning, god service og ikke minst god mat ga oss ny energi.


Den prisbelønte takterrassen på varehuset Salling tilbyr en helt fantastisk utsikt over Århus fra en glassbro, i tillegg til bra servering.

Utsiktspunkt

Turen videre gikk langs kanalen som går gjennom byen, hvor det også er et yrende liv og tett i tett med uterestauranter og butikker. Jeg anbefaler på det sterkeste å ta turen opp til den prisbelønte takterrassen på varehuset Salling, som ligger midt i sentrum. Her finner du restaurant med uteservering, et av byens beste utsiktspunkter, og ikke minst har de laget et utspring med glassbunn hvor man gå ut og kikke ned på folkelivet, mange meter under deg.


I Marselisborg Deer Park vandrer du sammen med selskapssyke dåhjort i gammel vakker bøkeskog.

Bøkeskog

Tiden var kommet for å komme oss ut av byen. Etter kun noen minutter i bilen, møtte vi en helt annen type forvandlig. Fra urban bykjerne til fornem forstad. Og vakker bøkeskog. Vi var nå på vei for å finne Den uendelige bro. Dette er en badebro og et kunstverk som ligger rett utenfor sentrum. Den er helt enkel, helt rund og helt enkelt nydelig. Det var en varm sommerdag, så i tillegg til at vi fikk oppleve det vi kom for, hadde vi en fin dag på stranden hvor bryggen ligger.

På veien dukket det opp en overraskelse, som faktisk ble ett av høydepunktene på hele turen. I bøkeskogen man passerer på vei til Den uendelige bro finner du Marselisborg Deer Park. En hjortepark i bøkeskogen hvor du fritt kan gå deg en tur med selskap av hjort og dådyr. Det er gratis adgang, og åpningstiden er fra soloppgang til solnedgang. Det anbefales å ha med litt gulrøtter (kan kjøpes ved inngangen), i alle fall om du ønsker nærkontakt med dyrene. Vi hadde flokker av hjort rundt oss på hele turen. Dette er ikke en dyrehage, men en 22 hektar stor bøkeskog hvor vi beveget oss fritt med dyrene. I utkanten av parken ligger også Marselisborg slott, som er dronning Margrethes sommerresidens. Selve slottet er ikke åpent for publikum, men du kan overvære vaktskiftet, og gå tur i parken i perioder hvor kongefamilien ikke er på slottet.

Hai, hai

Siden vi er i overkant glad i dyreparker med høy standard, brukte vi et par dager til dette. Vi tok oss tid til å kjøre til Ebeltoft, som ligger rundt fem mil unna Århus. Her besøkte vi Kattegatcenteret, som er et gedigent akvarium med Kattegat som nærmeste nabo. Gå en tur i glasstunnelene, hvor du har kun få centimeter (riktignok med panserglass) mellom deg og forskjellig type haier. Vi tilbragte også en hel dag i Ree Park, som er en svært bra dyrepark i Ebeltoft, hvor man kommer så tett på dyrene som man ønsker. Man kan selvfølgelig ikke rulle rundt med løvene, men jeg fikk lemurer nærmest i fanget da jeg satte meg ned for å fotografere dem.

I Århus finnes en lang rekke kjente attraksjoner som Den gamle by, Tivoli Friheden og Moesgaard Museum. Og ikke langt unna finnes også Djurs Sommerland, Randers Regnskov og andre kjente fornøyelsesparker og attraksjoner. Vi hadde som sagt, bestemt oss for å senke skuldrene, og ikke gape over for mye, men her kommer en liste over opplevelser jeg mener bør vurderes ved et besøk i byen som var europeisk kulturhovedstad i 2017.

Anbefales å få med seg!

 • Den Gamle by i Århus.
 • ARoS kunstmuseum
 • Tivoli Friheten. Godt gammeldags tivoli i Århus.
 • Latinerkvarteret i Århus sentrum.
 • Marselisborg Deer Park.
 • Den uendelige bro.
 • Moesgård Museum i Århus. Oldtidsmuseum.
 • Botanisk have.
 • Takterrassen på Salling.
 • Djurs Sommerland.
 • Vandre langs kanalen og havneområdet.
 • Shoppe! For de som er interessert, er dette virkelig stedet.

Litt utenfor Århus:

 • Ree Park – Ebeltoft (ca 5 mil). Selv om det er et lite stykke å kjøre hit, er dette er en dyrepark jeg måtte ha med på listen. Er du glad i dyr, og ønsker å komme tett på forskjellige arter anbefales denne på det sterkeste!
 • Kattegatcenteret. Et gedigent akvarium i nærheten av Ebeltoft.
 • Randers Regnskov.
 • Himmelbjerget. (ca. 4 mil fra Århus). Dette er et nydelig turområde. Anbefalt for en rolig dag med piknik.

Overnatting med bobil og campingvogn i nærheten av Århus:

Aarhus camping

 • Ca tjue minutters kjøretur utenfor byen. Har egne plasser beregnet for bobiler.

Hygge strandcamping

 • Ligger en drøy halvtimes tur utenfor sentrum, sentralt plassert mellom Århus og Horsens rett ved stranden. Har egne plasser beregnet for bobiler.

Ajstrup Strand CampOne

 • Campingplass med fantastisk beliggenhet rett ved stranden og en tjue minutters kjøretur til Århus.

Marselisborg havn

 • Ønsker du å stå sentrumsnært med din bobil er denne bobilplassen et godt alternativ. Rett ved havnen med en pris på 195 DKK døgnet og mulighet til å kjøpe tilgang til strøm. Det er ikke mulig å forhåndsbestille. Mer info: marselisborghavn.dk/autocamper/

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden