

I Catalonias hjerte
Montserrat, med sitt ikoniske kloster og dramatiske fjellformasjoner, ligger rundt en times kjøring nordvest for Barcelona. Plassens historie strekker seg over – nøyaktig - tusen år, og har gjennom tidene vært vitne til både religiøs hengivelse, politisk uro og kulturell motstand. I dag kan man oppleve kulturen og utsikten i fred og ro.
Er du blant de som vurderer å kjøre bobil hele veien fra Norge til Spania, får du en reise på tvers av kulturer, landskap og språk. Og det fantastiske er at du kan du legge inn så mange stopp du bare vil, om du har tid nok. Til store og kjente destinasjoner, eller kanskje bare plasser du oppdager underveis? Beregn minst en uke på turen ned, og har du tid nok kan man gjerne bruke det tredobbelte. Da rekker du å krysse av på ønskelisten med mange spennende destinasjoner underveis. Bare Tyskland og Frankrike har i seg selv et hav av muligheter. Jeg har selv krysset Pyreneene via Andorra, og det er fascinerende å se hvor grønt og frodig landskapet er selv på 2000 meters høyde.
Veien til Montserrat
Om du kjører motorveien langs kysten fra Frankrike og inn i Spania er det strake og raske veier. Når du nærmer deg grenseområdet, ser du mektige Pyreneene reise seg i innlandet. Mange nordmenn som besøker Spania, reiser raskt videre sørover. Men Costa Brava og Catalonia har mye å by på. Å kjøre til Monserrat er en liten times avstikker. Fra Barcelona kjører man for eksempel motorvei A-2 og følger skiltingen til Monistrol de Montserrat. Herfra leder en svingete fjellvei opp mot klosteret og utsiktspunktene.
Når man nærmer seg Montserrat, reiser fjellene seg som taggete spir opp av slettelandskapet. Montserrat betyr «saget fjell» på katalansk, og det er lett å forstå hvorfor: Fjellene ser nesten ut som om de er kuttet til med en sag.
Parkere eller overnatte?
Montserrat er ikke en typisk campingdestinasjon, men det finnes likevel gode muligheter for bobilturister. Da Din Fritid var på besøk hadde flere bobilister kjørt hele veien opp fjellet til parkeringen der (GPS: 41.59605, 1.83941). Vær oppmerksom på at du ikke må betale bussparkering. Den øverste parkeringen er ikke uten videre å anbefale: Selv om den drøyt ni kilometer lange veien opp ikke tar mer enn 15-20 minutter å kjøre, er det en stigning på hele 550 meter. Så det sier seg selv at det både er bratt og svingete. Skal du på dagsbesøk anbefales det derfor å parkere bobilen i bunnen av fjellsiden og ta enten tog eller taubane opp. Begge alternativene bringer deg opp fjellet på en trygg måte med god utsikt!
Det er en egnet parkering rett ved taubanen (GPS: 41.59062, 1.85129).
Det er en langt større parkering ved togstasjonen Monistrol-Vila (Aparcament Autocars del Cremallera de Montserrat, GPS: 41.61496, 1.84295).
Selve turen opp er i seg selv både praktisk og en opplevelse, uavhengig om du velger tog eller taubane.
Det er flere andre parkerings- og overnattingsmuligheter i området, om du ønsker å bruke mer tid her. Det anbefales å bruke en app som for eksempel Campercontact for å finne et egnet sted for deg.
Montserrats historie
Montserrat er ikke bare et geografisk landemerke, men også et historisk og åndelig symbol for Catalonia og Spania. Historien strekker seg over tusen år. Klosteret Santa Maria de Montserrat ble grunnlagt i år 1025 av abbed Oliba, biskop av Vic. Han ønsket å skape et åndelig tilfluktssted i de dramatiske fjellene, der munker kunne vie seg til bønn og arbeid i isolasjon fra omverdenen. Klosteret ble bygget over en tidligere eremittbolig fra 800-tallet, som var viet til Jomfru Maria.
Klosteret vokste raskt i betydning, og Montserrat ble et viktig pilegrimsmål – spesielt etter funnet av den svarte madonnaen, La Moreneta. Ifølge legenden ble statuen oppdaget av gjetere i en grotte på fjellet, og da man forsøkte å flytte henne ned til landsbyen, ble hun umulig å bære videre. Dette ble tolket som et tegn fra Gud på at hun skulle bli værende der. I dag er denne grotten kjent som Santa Cova, og er en av de mest besøkte helligdommene på fjellet.
Montserrat som pilegrimsmål
Gjennom middelalderen og renessansen fortsatte Montserrat å vokse både bygningsmessig og spirituelt. Klosteret ble et kulturelt sentrum for Catalonia, med et omfattende bibliotek og aktiv skriving og oversettelse av religiøse tekster. Munkene var også musikalsk aktive. Et guttekor som har røtter tilbake til 1200-tallet herfra er Escolania de Montserrat. Koret er et av Europas eldste i kontinuerlig drift.
Ødeleggelse og gjenoppbygging
Montserrat har opplevd dramatiske tider. Under Napoleonskrigene ble klosteret plyndret og delvis ødelagt av franske tropper i 1811 og 1812. Mye av det opprinnelige interiøret og arkitekturen gikk tapt, og det tok flere tiår å gjenoppbygge anlegget.
På 1900-tallet spilte Montserrat en viktig rolle i Catalonias identitet og kulturkamp. Under Francos diktatur (1939–1975) var bruk av det katalanske språket undertrykt, og mange kulturelle symboler ble forbudt. Montserrat-klosteret ble da et samlingspunkt for motstand og bevarelse av katalansk språk og kultur. Munkene trosset regimets forbud og tillot messer og bønn på katalansk, noe som gjorde klosteret til et symbol på åndelig og nasjonal integritet.
Moderne betydning
I dag står Montserrat som et sted for refleksjon og identitet, ikke bare for religiøse pilegrimer, men også for katalanere flest. Klosteret mottar hundretusener av besøkende hvert år. Noen kommer for å be, andre for å oppleve fjellenes skjønnhet, høre på korsangen eller bare oppleve den spesielle atmosfæren.