: Mens vi venter på Mannen | Din Fritid

Mens vi venter på Mannen

Presseoppbudet og interessen rundt det ustabile fjellpartiet ved Mannen i Rauma har vært enorm den siste tiden. Det har vært utallige direktesendinger og ingen har villet gå glipp av det som er spådd til å bli et spektakulært ras. Men tiden går uten at noe skjer. Hva gjør da utsendte tv-folk og fotografer? Jo, de leier seg bobil!

Presse

– Natten ble plutselig svært kald da gassen tok slutt, forteller den erfarne pressefotografen Terje Pedersen. Han er en av flere pressefolk som sitter med fotoutstyret klart døgnet rundt i påvente av raset, i det Bobil & Caravan treffer ham på en jobb noe utenom det vanlige. Pedersen er i Rauma, utsendt fra redaksjonskontoret i Oslo, for å lage bildereportasje fra dramatikken rundt Mannen. Han har nettopp tatt over for en kollega som har reist hjem. Bobilen har arbeidsgiveren hans, NTB Scanpix, leid for at fotografene skal kunne være på vakt døgnet rundt. Etter 33 år i yrket har Terje aldri tidligere vært med på å lage reportasje med bobil som losji og arbeidsverktøy. Da han kom på plass hadde VGTV allerede installert seg noen hundre meter fra det rasfarlige fjellet, også de i bobil. Herfra har de panoramautsikt til fjellsiden og området foran Mannen, forteller Terje Pedersen som tar stillbildene. Kollega i NTB, videojournalist Marte Christiansen, leverer videoreportasjene, og deres produksjon spres rundt til nyhetsredaksjoner i Norge og utlandet.


Foto: Dag W. Grundseth

Utfordringer

– Arbeidsforholdene i en bobil er gode, men å få sendt bildene og videoreportasjene hjem til redaksjonen i Oslo er utfordrende. Mobilnettverket i området er ikke satt opp for hendelser som dette. Mange journalister og fotografer på stedet kjemper om plassen på nettet. Det er mye data som skal overføres, og ikke minst er det utfordrende for de mediene som sender direkte tv på nett, forteller Marte.

Direktesending

Videoreporter Jenny-Linn Lohne i VGTV gjør seg nok en gang klar for direkterapportering av de siste nyheter om Mannens bevegelser. Geologene frykter ras de nærmeste timene. Nedbøren har gjort sitt til at bevegelsene i Mannen har økt. – Bobil og journalistarbeid i kombinasjon gir supre arbeidsforhold, forteller Jenny-Linn Lohne, som for første gang jobber og er inne i en bobil. Selv sover hun på hotell i Åndalsnes. To av hennes kollegaer bor imidlertid i bobilen, passer teknikken og sender bilder fra Mannen døgnkontinuerlig.


Riksmediene dannet sin egen lille bobil-landsby mens de overvåket Mannen. Bobilen byr på gode arbeidsforhold for journalistene. Foto: Dag W. Grundseth

Bobillandsby

Grustaket inntil E136 er nå oppstillingsplass for medias bobillandsby. Bilene står på rekke og rad på kanten av grustaket. Også NRK og TV2 har skaffet seg bobil i Åndalsnes. De store riksmediene er på plass og vokter Mannen døgnet rundt. Bobilene gjør det komfortabelt å følge utviklingen minutt for minutt. Terje Pedersen forteller at han aldri tidligere har tenkt på å leie bobil til en slik jobb. Men etter at VGTV gav ham ideen har han selv har opplevd hvor praktisk det er. – Ikke turte jeg å sove på hotell og risikere å komme for sent når Mannen skulle finne på å rase ut. Derfor gikk det unna i full fart da jeg så løsningen i form av å leie en bobil, forteller han. – I bilen har vi alt, selv om det er litt problematisk at vi ikke selv rekker å kjøpe inn mat. Det er ikke bare å dra avgårde etter å ha ”slått leir” på stedet heller. Vi må jo være her hvis noe skjer. Heldigvis har vi nå fått mat, mens vanndunk har vi fått låne av kollegaer, forteller Terje.


Bobilene ble leid fra Kroken Caravan i Åndalsnes. Deres medarbeider Esben Flaa hjalp til når gassen gikk tom. Foto: Dag W. Grundseth

Introduksjon

– Da vi gikk tom for gass hadde vi ikke annet å gjøre en å ringe til vår kontakt hos Kroken Caravan i Åndalsnes, som sto for utleie av bobilene. Esben Flaa kom hjelpende til og ordnet med gassen. I tillegg ga han oss praktiske tips om livet i bobil, ukjente som vi var med det. Etter å ha testet ut bobillivet ser jeg hvor praktisk det er, fortsetter Terje. – Jeg kan godt forstå hvorfor det er så populært. I det vi snakker med ham pakker han ned sitt kamerautstyr, sin dyne og pute og setter kursen mot Oslo. Mannen fikk han aldri se rase, men en uke i bobil er da også verdt noe!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden