Sommeren 2020: ​​​​​​​Tommeliten Campingtilhenger | Din Fritid
Sommeren 2020

​​​​​​​Tommeliten Campingtilhenger

Sommeren 2020 vil av mange bli husket som den sommeren da alt som kunne rulle ble tatt i bruk for å sikre ferieturen. Vi kunne på vår reise rundt i landet observere mange flotte, gamle utgaver av både campingvogner og bobiler. De fleste utgavene hadde vi gjennom et langt liv sett i bruk tidligere. Men da det dukket opp det vi trodde var en flott «Lillebror» måtte vi bare kikke litt nærmere.

Rullende inn på Telemark Kanalcamping i Bø kom det lille vidunderet i tospann med en varebil. Vi trodde fortsatt det var en Lillebror da vi nysgjerrig stakk hodet frem og spurte om vi kunne få se på den godt vedlikeholdte Lillebroren.

Ikke Lillebror, men Tommeliten

Med et stort smil kunne eieren, Andre Lian fra Hof i Vestfold, fortelle meg at dette ikke var en Lillebror. Denne doningen, som heter Tommeliten og er laget i Østfold, er langt mer sjelden. Kun 137 eksemplarer ble produsert tidlig på 1960-tallet, kunne eieren fortelle oss. Utrolig nok er det fortsatt tolv tilhengere som er registrert og ruller på veiene. Foran oss står vogn nr. 97. Produsenten er oppgitt å være Tune Trapp og Treindustri, som lå i Gamle Kongevei på Greåker ved Sarpsborg, og som fortsatt eksisterer.

Tekniske data

Etter mye leting fant vi til slutt både salgsbrosjyrer og tekniske data om dette lille vidunderet. Den er bygget med gavlvegger i 15 mm vannfast finér og sidevegger av 1,5 mm sjøbestandig aluminium kledd med finér. Hengeren er bygget opp i helsveiset stålkonstruksjon. Den har torsjonsfjæring og er utstyrt med 10 x 4,4 tommers hjul. Vekten oppgis å være ca. 250 kg.

Det meste originalt

Ifølge eier, Andre Lian, er det meste på denne hengeren fra 1965 fortsatt helt originalt. Unntaket er gulvet, som har blitt byttet to ganger. Én gang av hans morfar, Helge Kjær, som kjøpte hengeren da den var tre år gammel, og én gang av ham selv, da han arvet den etter sin morfar. Hengeren har blitt jevnlig pusset og lakkert, slik at finishen og standarden fortsatt er meget høy. Det vanskeligste å bevare er duken i taket, forteller Andre, og legger til at han impregnerer den årlig og krysser fingrene for at den fortsatt er hel når den pakkes frem etter vinterdvalen.

Forteltet har ikke fått bli med på tur den siste tiden, i mangel av et par teltstenger. Erstatningen er et soltak som morfaren har fått laget i senere tid.

Helfrelst på veteraner

Egentlig skulle det vært med en hel veteranekvipasje på ferieturen. Trekkvogna er vanligvis en gammel Volvo Amazon, også den i Andre sitt eie. Det ble imidlertid litt protester fra familien, som består av Lisa Kristoffersen og sønnen Jasper, da det viste seg at det ikke var bagasjeplass nok i den gamle Volvoen. Volvoen måtte derned vike til fordel for varebilen, som lett rommer stor kjøleboks, stoler og kjøkkenutstyr. Det ble også lagt til rette for en reservesengeplass om været skulle bli for ille.

De små hjulene på tilhengeren er nok ikke beregnet på moderne hastigheter. Heldigvis er Andre en praktisk mann som har med ekstra hjullager og verktøy på tur - for å sikre at det ikke blir full stopp om lagrene går varme i høy hastighet.

Neste i arverekken

Den lille familien så ut til å kose seg med den flotte campingtilhengeren. Sønnen i huset, Jasper, synes det er stor stas å ligge i «overkøya», fortalte han oss. Da kan han ligge og titte ut av vinduet helt til han sovner mens han tenker på at en gang er det han som skal arve Tommeliten.

Standard utstyr:

Tommeliten oppgis å bli levert med standard utstyr, som består av:

  • 4 vinduer med gardiner.
  • 4 køyer som kan omdannes til 2 sofaer
  • 1 klappebord
  • 2 skap
  • 1 stk reservehjul
  • Steinsprutdeksel
  • 4 stk madrasser med trekk,
  • Og et stort fortelt.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden