Ren frontrute: Pass på sikten! | Din Fritid
Legg inn vask av innsiden av frontruten som en del av bilvasken. Da ser du godt også når sola står lavt på himmelen. (Foto: Colourbox)
Ren frontrute

Pass på sikten!

Når høstsola er lav, er det ekstra viktig å holde frontruta ren. Det skal ikke mye smuss til før sikten nærmest er lik null.

Sola står lavere på himmelen om høsten og kan gi deg som sjåfør trøbbel med sikten. Er frontruten din skitten ser du ekstra dårlig.

– Hvor skitten frontruten er oppdager du først når sola skinner rett inn. Ta en grundig rutevask både på utsiden og på innsiden, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Utsiden av frontruten blir vasket hver gang bilen vaskes, men innsiden er det fort gjort å glemme. Men innsiden av frontruten er skitnere enn du tror, selv om den ser ren ut. Årsaken er at luften fra varmeapparatet ikke nødvendigvis er så ren. I løpet av et år legger det seg et tynt grått belegg på innsiden av frontruten.

– Legg inn vask av innsiden av frontruten som en del av bilvasken, rådgir Sødal. – Da ser du godt også når sola står lavt på himmelen, fortsetter han.

Et godt råd er å vaske innsiden av frontruta med varmt salmiakkvann som fjerner belegget. Du kan også bruke renholdsprodukter som du vasker speil og vinduer med. Husk å tørke av med en tørr fille slik at det ikke blir skjolder.

– Salmiakkvann er det beste, det holder med litt salmiakk i vannet, sier Nils Sødal. – Du trenger ikke dyre spesialprodukter. Her er ofte det enkle det beste, fortsetter han.

Sjekk frontrute og vindusviskere

Det er ikke alltid at ren frontrute er nok for å få god sikt når du kjører bil. Frontruten er også en slitedel på bilen. Den bør sjekkes når bilen har kjørt om lag 80 000 kilometer fordi steinsprut, isskraping, vindusviskere, skitt og smuss gir slitasje. – Er frontruta veldig slitt, er det en god idé å bytte den ut, sier Sødal.

Vindusviskerne slites også. Merker du at vindusviskerne ikke får vekk vannet skikkelig og det blir striper på ruta, er de slitte.

– Det er enkelt å bytte til nye vindusviskere og det er lurt å gjøre det før høstregnet setter inn, avslutter Nils Sødal.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden