Sommervarm bil: Pass på! | Din Fritid
Sommervarm bil

Pass på!

Parkerer du bilen i sommervarmen, skal du være klar over hvor dramatisk fort varmen stiger inni. NAF gjorde en test på nettopp dette, og fant ut at temperaturen steg med 20 grader i løpet av en halvtime. Så forlat for all del ikke barn og dyr i en varm bil!

Temperaturen i bilen kan bli svært høy når bilen står ute i sommersola. For å vise hvor fort temperaturen stiger, parkerte NAF en bil i sommersola en sensommerdag i midten av august, og satt en temperaturmåler inne i bilen. Temperaturen ute var 24 grader under testen.

– Det ble overraskende raskt varmt inne i bilen. Det tok ikke lang tid før det begynte å bli ubehagelig å sitte inne i bilen, sier Sødal.

I løpet av bare 5 minutter var temperaturen steget til 34 grader, og etter 10 minutter var det over 37 grader inne i bilen. Etter en halvtime var det over 44 grader varmt i bilen. Det betyr at temperaturen steg med 20 grader i forhold til utetemperaturen i løpet av 30 minutter.

– Varmen stiger overraskende fort og for små barn kan dette være farlig. De regulerer ikke kroppsvarmen gjennom svetten så godt som oss voksne, sier NAF-rådgiveren.

Den voldsomme temperaturstigningen skyldes at solstrålene reflekteres i dashbord, seter og utstyr i bilen. Dette gjør at varmen fra solstrålene forsterkes i bilen. NAF opplevde at kamerautstyret slo seg av i løpet av testen på grunn av den høye varmen. Utstyret ble også så varmt at de brant seg på fingrene når de tok i det.

Farlig for hunden

Kristin Wear Prestrud som er klinikkleder ved Veterinærhøgskolen, NMBU, sier at det fort blir veldig ubehagelig for hunden å være innelåst i en varm bil. I verste fall kan det være livstruende for hunden.

- Normalt har hunder en kroppstemperatur på rundt 38,5 grader, men innestengt i en varm bil kan kroppstemperaturen øke, og kommer den opp i over 40 grader begynner det å bli svært farlig og i verste fall dødelig for hunden, sier Prestrud.

Hunder svetter ikke, men peser for å motvirke økt kroppstemperatur. Varmetapet skjer ved fordampning fra luftveiene, så når hunder peser mye vil de fort kunne bli dehydrerte. Vanligvis vil en hund oppsøke skygge eller et kjølig sted, vann eller liknende når det blir for varmt. Men det kan de ikke i en varm bil. Pesingen fra hunden gjør også at luftfuktigheten i bilen stiger, og når luftfuktigheten i bilen blir for høy klarer ikke lenger hunden å kvitte seg med fuktighet og redusere kroppsvarmen. Det blir en ond sirkel. Hvordan hunden reagerer på varme er avhengig av størrelsen på hunden og av hvilken type hund det er.

– Hunder med kort snute takler varmen dårligere, fordi de har liten slimhinneoverflate i nesehulen og ofte trang passasje i luftveiene, og dermed klarer de ikke å kvitte seg med så mye fuktighet når de peser, sier Prestrud 

La hunden være igjen hjemme

Det enkleste rådet er å la hunden være hjemme når du drar på handletur. Hunden har det bedre hjemme enn i en varm bil. Dersom du må la hunden være igjen i bilen når du gjør ærend, så parker bilen i skyggen og forsikre deg om at det ikke vil komme sol på bilen i løpet av den tiden du er borte. Åpne vinduer så mye som mulig. Vær oppmerksom på at temperaturen i bilen kan stige raskt selv om bilen ikke står i direkte sollys, så gjør unna ærend så raskt som mulig.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden