Mus i bobil og vogn: Når kulda setter inn… | Din Fritid
Et lite trivelig syn: Når mus først har inntatt bobilen kan de gjøre stor skade.
Mus i bobil og vogn

Når kulda setter inn…

Det er når nettene blir lange at musa gjerne vil inn. Og det skal ikke større åpning til enn seks millimeter før de har fått seg et nytt hjem i din bobil eller campingvogn.

Dette er tiden hvor mus leter etter mat og husly. Vintre med lite snø gjør at ekstra mange mus og rotter ivrig jakter på gratis kost og losji. Hus, bobiler og campingvogner er klare mål for disse skadedyrene.

Fikk besøk

– Vi bruker bobilen hele året, og har den stående hjemme på gårdsplassen. Da vi oppdaget at mus hadde inntatt bobilen hadde den stått ubrukt en 3-4 ukers tid, forteller Bjørn Uno Østlie fra Larvik til Din Fritid.


Bjørn Uno Østlie fra Larvik opplevde å få mus i sin bobil. Det ble en stor jobb å rydde opp, forteller han.

– Bobilen er alltid klar for bruk, og vi hadde derfor noe tørrvarer i bilen. Det var pakket i tette bokser, så musene må virkelig ha god luktesans! Det var rotet veldig rundt, møkk overalt. Heldigvis var det i fjellstøvlene til kona og i en skuff med håndklær musene hadde laget seg bol, sier Bjørn.

Må kaste alle tekstiler

Nå skifter vi ut alt av tekstiler, og nytt sengetøy må kjøpes inn. Det er museavføring overalt - så vi må vaske ned hele bobilen. Musene har gnagd i stykker kjøkkenutstyr og laget et forferdelig rot, forteller Bjørn.

– Når alt dette er gjort må vi få bilen på verksted for en full gjennomgang av det tekniske. Alle kabler, ledninger og gasslanger må sjekkes nøye før vi kan ta bobilen på nye turer.

Mye mus og rotter i år

– Vi får mange henvendelser om mus- og rotteskader. Mange tar kontakt med oss for å lære hvordan de kan forhindre at skadedyrene inntar bobil og campingvogn, sier offentlig godkjent skadedyrbekjemper, Lars Tuva Johansen i Pelias Norsk Skadedyrkontroll, til Din Fritid.

– Mus er ekstremt gode klatrere, de kan hoppe høyt, og trenger bare 6 mm åpning for å komme inn. De er ekstremt nysgjerrige og lukter mat på langt hold, sier Tuva Johansen.


Bjørn Uno Østlie og kona bruker bobilen hele året. Noen uker uten bruk av bobilen var nok til at musene benyttet anledningen til å okkupere bobilen.

– Vi anbefaler å tette rør i størst mulig grad, og ikke la avløpsrør stå åpne - som for eksempel inn til gråvannstanken. Kommer mus inn i bobilen eller campingvogna kan de ødelegge for store verdier. Musene er avhengig av å gnage fordi tennene vokser hele tiden og de må holdes nede, ellers vil de dø. De liker spesielt godt kabler og ledninger som har et isolasjonslag, fordi det inneholder næring, forteller skadedyrbekjemperen.

Kjerringråd

Et raskt søk etter «mus + skader på bobil» på nettet forteller om store reparasjonskostnader. Det er lurt å undersøke hvilken dekning ditt forsikringsselskap har for slike typer skader. Skal bobilen settes på lager er det viktig å sjekke om utleier opererer med godkjent skadedyrkontroll.


Olav Gjerdingen gjør det han kan for å hindre mus i å komme inn i bobilen. Det inkluderer eddikspray, einerkvister, elektriske musejagere og musebørster.

Gjennom nettsøket finner vi også mange råd og tips:

– Har noen lyst til å prøve ut et av de mange «kjerringrådene» er det ikke noe i veien for det, men å slå seg til ro med det vil jeg ikke anbefale. En løsning som virker bra er og er lett å få tak i, er den elektriske musefellen Victor. Den har batteri som varer 4 måneder og avliver mus effektivt, avslutter skadedyrbekjemper Lars Tuva Johansen, som minner om at musegift ikke bør brukes, da dyrene kan bli liggende bortgjemt, råtnende og illeluktende.

Har tro på kjerringrådene

– Vi har vært heldige, det har ikke vært mus i vår bobil. Men mange av de som har vinterparkert i nærheten av oss har hatt problemer med disse små inntrengerne, sier Sissel Meyer og Olav Gjerdingen fra Gjerdrum til Din Fritid.

– En av naboene her var spesielt uheldig, forteller paret. Bobilen hadde stått i flere uker uten bruk. Da hadde det vært musefest i bobilen. Hele bilen måtte vaskes ned og mye måtte erstattes. En stor jobb for de uheldige, som i stedet måtte sjekke inn på hotell, sier Olav.


Musebørster skal gjøre det vanskeligere og mer utrivelig for musa å klatre opp hjulet, som normalt er den veien de kommer seg opp.

Det var etter dette at alle typer råd ble tatt i bruk av Sissel og Olav: Bobilen ble sikret med einer, musekasser under hjulene, elektronisk musejager, musefeller og musebørster – alt for å «vinne» over musene.

– Vi har også laget eddikblanding og sprayet på hjulene og alt som er nær bakken. I tillegg er vi nøye med at det ikke er matrester igjen i bilen. Vi bruker tette bokser for lagring. Nå har vi bobilnaboene laget en avtale om å se etter hverandres biler og spraye eddikblanding på hjulene. Vi er overbevist at dette hjelper, avslutter Olav Gjerdingen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden