Trafikksikkerhet: I mørket er alle katter grå... | Din Fritid
Trafikksikkerhet

I mørket er alle katter grå...

Selv om vi nordmenn er blitt flinkere til å bruke refleks i følge Trygg Trafikks årlige reflekstelling, er det fremdeles halvparten av oss som ikke gjør det. 

– Det er hyggelig at vi blir bedre og bedre til å bruke refleks, det er en utvikling vi er glade for. Likevel skal vi være ærlige på at vi aller helst hadde sett at det var langt flere som husket på refleksen. Trafikken er et samspill hvor alle bør gjøre det de kan for å hjelpe hverandre, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ingrid Trømborg.

Best på landevei

Refleksbruken øker både i sentrumsstrøk og på landevei. I sentrum bruker nå 37 prosent refleks, mens på landevei er det 54 prosent som husker å ta på refleksen. Trygg Trafikk vil gjerne minne om at det ikke er lettere å bli sett i sentrum enn på landevei.

– Det er ingen grunn til å droppe refleksen bare fordi man går i sentrumsgater hvor det ofte er mer gatebelysning. Gatelys kan gi en falsk trygghet, for faktum er at lyspunktene stjeler oppmerksomhet slik at fotgjengerne kan være vanskelig å oppdage. Dessverre skjer det fortsatt en del påkjørsler i opplyste gangfelt.

Nordland er best på refleksbruk

– Finnmark var det fylket som hadde flest refleksbrukere i 2019, men etter sammenslåingen med Troms har det nye fylket i nord falt til rett under landsgjennomsnittet. Nordland derimot holder stand og har tatt tilbake tronen som det fylket med høyest andel refleksbrukere.

Oslo-beboere dropper refleksen

– Det er absolutt ingen god unnskyldning for å droppe refleksen i Oslo. De fleste oppgir at de ikke bruker refleks fordi de glemmer den. Det går det an å gjøre noe med. Et tips er at du bruker fem minutter i kveld til å feste reflekser på jakker og sekker som du bruker daglig, da har du alltid refleksen med deg. Enklere blir det ikke, sier Trømborg.

Vær oppmerksomme

Trafikken er et krevende samspill der alle trafikanter har et ansvar for å være aktsomme, ta hensyn og ikke utsette noen for fare. Det gjelder ikke minst på mørke vinterveier, mener Trygg Trafikk. De får støtte fra Fremtid, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

– Det er viktig å være klar over at mer enn halvparten av fotgjengere fortsatt ikke bruker refleks, det betyr at bilførere må senke farten i nærheten av krysninger og aktivt se etter fotgjengere i mørket. Fotgjengere har på sin side et ansvar for å være oppmerksomme på trafikken rundt seg og ikke ta for gitt at sjåførene ser dem, selv ikke når de bruker refleks. Refleksen er ikke en garanti mot uoppmerksomme sjåfører, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

– Det er mange typer reflekser å få kjøpt. Og da er det smart og alltid ha en tilgjengelig som passer akkurat ditt bruk, legger hun til.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden