«Hans» herjet med Liodden camping: Stoppet folk fra å campe | Din Fritid
Hamid Lutfi og familien har drevet Liodden camping siden 2019. Et stort grøntareal som var fylt med campingvogner og folk, var den 8. august for det meste under vann. Inne i hyttene stod vannet 1,70 meter opp fra gulvene.
«Hans» herjet med Liodden camping

Stoppet folk fra å campe

Da de store vannmassene skylte over campingplassen til Hamid Lutfi, hadde heldigvis de fleste forlatt området. Takket være en ansvarsfull innehaver, var det ikke som vanlig fullt med campingvogner og bobiler den 8. august, da flommen var på sitt verste.


Et par-tre campingvogner forsvant, og spikerteltene raste sammen. I bakgrunnen ute i vannet kan man så vidt taket på en campingvogn.

– Jeg måtte be alle som ringte om å ikke komme. Det var meldt så stygt vær at jeg forstod at de risikerte å bli innesperret her, mellom fjellet og elva, sier Hamid Lutfi. Han eier og driver Liodden camping ved Hallingdalselva.

Allerede 6. august begynte vannet å komme innover på campingplassen. Det regnet så tungt at han ikke tok imot flere gjester. For det var mange som ringte, og dagen før avviste han minst seks kunder. Spesielt tyskere og andre utenlandske turister hadde ikke fulgt like godt med på værmeldinga, og var ikke klar at det var varslet ekstremvær. Men beskjeden fra Hamid var klar:

– Nei, dere kan ikke komme. Vi har veldig dårlig vær. Dere kommer til å bli sittende fast her. Når elva stiger er det ikke noen vei ut, bortsett fra over fjellet. Dere kommer til å få store problemer, og må ikke reise hit, fortalte Hamid alle som ringte.


Absolutt alt er ødelagt på Liodden camping etter flommen. Fellesdoer og dusjer må også bygges på nytt.

Familiedrevet

For fire år siden kjøpte Hamid Liodden camping. Den er familiedrevet av ham selv, kona og datteren. Noen ganger får de også hjelp fra sønnen og venner av familien. Et par dager før «Hans» slo til, var Hamid på ferie i Oslo. Han fikk telefon fra en av beboerne på campingen, som sa han måtte komme og hjelpe ham.

– Dette er ille. Du bare må komme, lød bønnen fra campingplassen.

Og slik ble det. Like før alle ble evakuert, kjørte Hamid «mot strømmen» og tilbake til campingplassen sin. Målet var å redde det som reddes kunne. Både av både folk og ting. Han skjønte fort at alle gjestene var varslet og at det ikke var åpenbar fare for menneskeliv. Man utallige vogner og annet materiell var ikke lenger mulig å sikre eller redde. Det viste seg at det som ikke ble fjernet, skulle drukne i alt vannet.

Inne i utleiehyttene stod vannet hele 1,70 meter opp fra gulvene. Det er omtrent like høyt som Hamid selv er, forteller han til Din Fritid.

– Nå er absolutt alt ødelagt. Alle hytter og fellesdoer og dusjer må bli bygget på nytt. Ikke noe er brukbart etter flommen, forteller han trist.

Vanligvis fullt

– I august er det vanligvis fullt med biler, bobiler og campingvogner her. Det er selvsagt vondt å miste de inntektene, men siden ekstremværet var varslet, fikk jeg heldigvis holdt folk unna campingplassen min, forteller Hamid.

Han legger til at det pleier å være mellom 20-50 bobiler og campingvogner på plassen, men siden han fikk varslet, var det kun biler på Liodden camping morgenen den 8. august.

– Jeg tapte jo kunder da jeg sa nei til dem, men det hadde blitt mye verre om de hadde kommet. Hva skulle jeg da gjort når det ble problemer? Nå er jeg er veldig glad for at jeg sa nei til så mange, forteller han.

Vann på brua

Tidlig på morgenen den 8. august fikk de gjenværende gjestene på campingen følelsen av at det kom til å bli en vond dag.

– Allerede klokka fem om morgenen forlot flere gjester campingen. Mellom klokka ni og ti, var nedre del av campingen full av vann. Broa var brukbar til 11-12 tiden, selv om den sank litt ned av vannmassene, forteller Hamid.

I fire-fem tiden på ettermiddagen ble det så høy vannstand at tunge biler ikke kunne kjøre på broen lenger. På det tidspunktet hadde omtrent 30-40 personer forlatt campingen.

Hamid fikk en ubehagelig opplevelse da han selv skulle krysse broen:

– Jeg kjørte bil sammen med en venn, og da vi skulle krysse broen så vi to biler kjøre over rett før oss. Men da det var vår tur kom vannet brått mot oss, og da vi var midt på broen kom det vann inn i bilen. Det var vått helt opp til setet, sier Hamid.

Det var så sterke vanmasser at det var helt uaktuelt å gå ut. Hamid ringte til naboen som hadde gravemaskin.

– Jeg ringte også til familien og fortalte at jeg var glad i dem. På det tidspunktet var jeg ikke sikker på om vi kom til å klare å komme oss ut. Vannet hadde en fryktelig fart. Jeg var veldig redd. Selv om jeg følte meg sterk, var det vondt å kjenne at jeg ikke hadde en sjanse mot vannmassene, sier Hamid. Men han kom fra episoden like hel, naboen kom heldigvis raskt og hjalp de i sikkerhet med gravemaskinen.


Den hvite hytta som Hamid Lutfi bodde i, havnet inntil en annen hytte. Også der er alt ødelagt.

Restart?

Hamid og familien er litt betenkte med å bygge opp campingen igjen da de er bekymret for en ny flom. Likevel har de tenkt å bygge opp plassen igjen.

I slutten av august er status at Hamid Lutfi, eier og driver av Liodden camping ved Hallingdalselva, er i dialog med forsikringsselskapet og venter på takstmann. Hvis alt går bra, håper han å være i gang med gjenoppbyggingen neste august.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden