: Campingtur til det sydlige Lappland, Sverige – dag 4 | Din Fritid

Campingtur til det sydlige Lappland, Sverige – dag 4

Det kalde været holdt seg ikke utover kvelden. Det viste seg å bli en flott vårkveld. Plassjefen på Meselefors Camping: Uno og hans kone Marianne ba inn til bålkveld, der vi grillet svenske pølser og drakk kaffe, samtidig som vi nøt solnedgangen over fjellene og drivisen i elven.

Rundt bålet med prat

Andre campere kom til og flere var på ”omvisning” i Polaren –alle var meget imponert over den luksuriøse innredningen og komforten. Jeg kan bare si meg enig i at det er en campingvogn for feinschmekkere og helt ideel til sesongcamping. Det er ikke spart på noe, men det er etter min mening ikke en campingvogn, som du kjører med fra sted til sted. Vi fikk mange timer til at gå rundt bålet med prat, hygge og utveksling av campingopplevelser.

Meselefors Camping og Vandrehjem

Meselefors Camping og Vandrehjem har 29 oppstillingsplasser, og er derfor en god liten campingplass. Det ligger to andre familier på plassen, så her er god plass. Fasilitetene består bl.a. av herre- og dametoaletter, vaskerom med strykejern, vaskemaskiner og tørketrumler og kjøkken. Det er nytt, rent, pent og med varme påslått. En overnatting koster 100,- SEK (85,- DKK.) inkl. strøm. For å bo på plassen må du være medlem av SCR (Sveriges Campingvärdars Riksförbund). Selve medlemsskapet koster ikke noe, men du skal ha et gyldighetsmerke, som koster 60,- SEK (52,- DKK.). Kortet gir bl.a. en hurtigere inn- og utsjekking, en ulykkesforsikring for din familie på campingplassen og du mottar hvert år bladet ”Camping og Hytter” med ca. 650 campingplasser og 10.000 hytter fordelt over hele Sverige. Campingkortet gjelder i Finland, Norge, Sverige og Danmark.

Polar-fabrikken i Dorotea

I dag har jeg vært en tur på Polar-fabrikken i Dorotea, der det er omvisning for besøkende. Det er imponerende å følge produksjonen fra start til slutt. Campingvognene er forhåndsbestilt og produseres etter kundens individuelle behov. Det henger ganske enkelt en ordreseddel på hver vogn, der kundens spesielle ønsker står forklart. Når alle større deler er innmontert, gjør to mann vognen helt ferdig. I tillegg kommer et 2 timers kontrollettersyn hos forhandleren. 70 medarbeidere (42 på fabrikken) sørger for, at 5 campingvogner blir ferdige hver dag. Til høsten åpner Polar et campingmuseum i Dorotea.

I Vilhelmina fant jeg en same

For mer enn 7000 år siden kom samene til det folketomme Nord-Sverige og slo seg ned. I dag bor de over hele Nordkalotten. Det er flere kriterier for å være same. Språk, slektskap og retten til rein-oppdrett er noen av dem. I Vilhelmina fant jeg en same, som i dag lever av å selge samehåndverk og – kunst. Sven-Åke Risfjell er en av Sverige mest respekterte samekunstnere. Vi fikk en lang prat om samenes levekår i dag og det er interessant, at det så nær Danmark lever en velfungerende urbefolkning. Du kan se samer i nasjonaldrakter og besøke dem i deres lavoer, men de stiller som regel opp for turistenes skyld. De fleste samer lever i dag omtrent som svenskene, men de har en annen kulturell bakgrunn, som de ivaretar. Reindriften er en stor del av den. Sven-Åke forteller, at det er et problem for ham, at reinsdyrå blir slaktet, når de er ca. 2-3 år gamle. Geviret, som han bruker i de fleste av sine håndverk, skal komme fra rein, som er mellom 5 og 7 år gamle.

Rekordforsøk

Sven-Åke viser, at han har vært med på et rekordforsøk. I 1996 bygget han, sammen med tre andre samer en ca. 2 ½ meter høy samekniv på snaut 90 kg. Det tok de fire karene 215 timer og rekordforsøket ble godkjent og er notert i Guiness Rekord Bok. Han har også laget en meget liten samekniv på 7 mm, men den er ikke Sveriges minste. Imponerende likevel. I kveld flytter jeg campingvognen 100 km lengere mot vest, nemlig til Borgafjäll, som ligger helt opp til den norske grensen. Hvis snøen ellers er med meg, skal jeg enten på ski eller ut på snøscooter i morgen. Akkurat nå hagler det ned på taket av campingvognen, så været er til de grader omskiftende, så husk tøy for all slags vær. Vanntette støvler kan anbefales på disse kantene. For denne gang takk til Meselefors. Kommer du forbi så ta en tur inn til Uno og Marianne….

Mer info

Campingvognen er velvilligst utlånt av Polarvagnen AB og bilen av Volvo. Fortelt velvilligst utlånt av Svenske Tält - www.svenskatalt.se Campingplassen kan du se på www.camping.se En panoramavideo av campingvognen kan du se på www.polarvagnen.se

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden