: Campingtur til det sydlige Lappland, Sverige – dag 2 | Din Fritid

Campingtur til det sydlige Lappland, Sverige – dag 2

Egentlig hadde jeg ikke planlagt å kjøre helt til Meselefors i går, men i og med at kjøreturen gikk aldeles utmerket og vi var tre* til å dele på kjøringen, fortsatte vi fram til campingplassen.

Resten av mandagen

I skumringen krysset en stor hunnelg veien og stoppet 15-20 meter inne i skogen, der den en lengre periode gjorde det mulig for oss å studere den, før hun besluttet seg for å forsvinne. Skogens konge er en meget passende tittel for dette majestetiske dyret. Det var en utrolig flott vårkveld med en farverik solnedgang bak blikkstille vann og bakkete fjell.

Valborgsaften

Flere ganger undret jeg meg over store røykskyer, som steg opp over tretoppene. Hva søren er det svenskene holder på med? I Dorotea var det bål omtrent midt i byen og jeg stanset for å høre hva dette var. Det var Valborgsaften og svenskene ønsker våren og lyset velkommen, så man har en fest, med oppskyting av fyrverkeri, allsang, og lurer på om det ikke smakes litt på diverse godsaker (les hjemmebrent). Humøret var på topp i dette selskapet, som jeg ønsker god kveld og fortsetter min reise mot nord. Ankomst kl. 00.30. Jeg lot campingvognen være tilkoblet bilen og sveivet bare ned de to bakerste støttebenene, så de bare støttet bakenden av vognen, der hvor dobbeltsengen er plassertr. Og så var det på hodet i seng. Jeg ”flytter” inn i morgen.

Meselefors Camping

Jeg våkner til en overskyet og regnfull dag. Der er pluss 3 grader ”varmt”. Det ser ut til å regne hele dagen, noe som selvfølgelig kunne ha vært annerledes. På den annen side er det veldig trivelig å sove i campingvogn med lyden av stille regn på taket. Meselefors Camping ligger naturskjønt helt ned til Ångerman-elven. Det ligger fremdeles rundt 30 cm snø på plassen, med unntak av de ryddede områdene, der campingvognene står. Jeg starter med å kjøre campingvognen inn på min plass, som er helt nede ved elven. Selv i overskyet vær er det flott utsikt. Elvene har været tilfrosset, men er nå begynt å brytes opp, så store isflak glir langsomt forbi. Grusveien er sølete og veldig bløt, men bilen klarer strabasene uten å beklage seg det minste. Det er ikke mye plass, så det er om å gjøre å finne nøyaktig den riktige vinkel i svingene for å få bakenden av campingvognen med rundt. Utslaget er stort. Avstanden fra boggiehjulene til bakenden er ca. 4 meter.

5-6 km/l

Volvo’n og Polar’n kjører godt og stabilt sammen. Det er første gang jeg kjører med en 2,5 meter bred vogn, så det skal holdes et godt øye med veikanten for det er ikke alle steder det er overdrevent mye plass å ta av. Jeg har regnet ut, at bilen kjører 5-6 km/l, noe som er akseptabelt med min. 1.600 kg på slep. Den trekker pent allerede fra 1.800 o/m. Fra København til Meselefors er det rundt 1.200 km, så bensinforbruket er ca. 225 l med denne ekvipasjen. En liter bensin koster i Sverige ca. 10,- SEK (ca. 8,50 DKK). Det meste av dagen er gått med til å komme på plass og innrede campingvognen, som skal være mitt hjem de neste dagene. Jeg har tilkoblet strøm (220/230 V og 10 ampere), sveivet støttebenene ned, fylt friskt vann på ferskvannstanken (40 l). Denne operasjonen drev litt ap med meg, da vannet rant ut like raskt som jeg fylte på. Jeg sjekket bunnproppen i vanntanken, og da det viste seg at den satt godt fast var der bare en mulighet – vannpumpen. Og ganske rigtig, vannpumpen gikk, så den pumpet vannet ut, med samme hastighet, som jeg heldte på. Nå ja, det var jo tidlig på morgenen….

22 grader i campingvognen

Jeg hadde en lang samtale med plassjefen Uno og hans kone Marianne, som innviterte meg inn på kaffe og kaker. Resepsjonen ligner en dagligstue og viser seg da også å være en del av deres private hjem. Stuen i den ene enden, resepsjon med en liten butikk i midten og en frisørsalong i den andre enden. Uno og Marianne lever og ånder for sin campingplass, som også har hytter og i tillegg driver man et lite vandrerhjem. Den opprinnelige planen var egentlig å drive maskinstasjon på stedet, men naturen la opp til noe annet, og i dag beklager de ikke, at de har med turister å gjøre i stedet. Og det er ikke småting de to har vært ute for, siden campingplassen åpnet i 1993. Turister fra hele Europa, med vidt forskjellig kulturbakgrunn, språk og tradisjoner stopper her, som regel på veien opp til, eller hjem fra Nordkapp. Uno og Marianne arrangerer året rundt turer i området for de som er interessert. Vi forteller bl.a. om, at området har mye å by på året rundt. I morgen skal jeg på oppdagelsesreise. Det er 22 grader i campingvognen, som har sentralvarme og utstyrt med en Alde-varme, 3000 compact. Det er også el-gulvvarme. Det regner fremdeles, men det er bare hyggelig. Nå skal jeg begynne med å lage mat. Og det er ikke en overdrivelse å si at der er rikelig med plass i det velutstyrte kjøkkenet. Tre gassbluss, varmt- og kaldt vann, mikrobølgeovn, stekeovn, oppvaskmaskin, 101 liters kjøleskap og 23 liters separat fryseboks samt masser med benke- og skapplass. Jeg elsker å lage mat, så det her er ren luksus…..på gjensyn i morgen.

Mer info

Campingvognen er velvilligst utlånt av Polarvagnen AB og bilen av Volvo. Fortelt er velvilligst utlånt av Svenske Tält - www.svenskatalt.se Campingplassen kan du se på www.camping.se En panoramavideo av campingvognen kan du se på www.polarvagnen.se

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden