: Campingtur til det sydlige Lappland, Sverige – dag 5 | Din Fritid

Campingtur til det sydlige Lappland, Sverige – dag 5

I går måtte Volvoen virkelig bekjenne farge. Veien – eller veien er kanskje å ta i – mellom Dorotea og Borgafjäll, var til de grader dårlig. Ujevn, hullete, svingete, smal og vekslende mellom asfalt og noe, som minnet om asfalt.

Kjøreturen tok 2 ½ time for de ca. 100 km

Kjøreturen tok 2 ½ time for de ca. 100 km og det ble jobbet mye med gearspaken. Det var også utrolig mange reinsdyr på veien og i dag har jeg funnet ut, at det er høysesong for reinflytting. To ganger om året flytter samene reinsdyra sine. Om våren opp på fjellet, slik at de kan gå og gresse hele sommeren og få kalver. Om høsten føres de ned i dalen igjen, der vinteren skal tilbringes. Reinsdyrene står oftest i veikanten og gresser og det er ganske enkeltt å fotografere dem, så lenge du lar bilen bevege seg. Går du ut, løper de. Jeg vet ikke hvorfor, men ofte får reinsdyrene den fikse ideen, at de skal krysse veien foran bilen. Det var nok å følge med på i løpet av denne kjøreturen.

Mitt 14 meter lange vogntog

Jeg har montert TENA-speil (fra KAMA-Fritid) på bilen. Det er et universal sett, som passer til de fleste biler. Speilene gjør, at jeg kan se 12 meter bakover. De er uunnverlige, når campingvognen er så lang, og jeg bruker dem, når jeg skal rundt svingene, skal rygge campingvognen inn på oppstillingsplassen, men også når jeg kan se, at det kommer biler bakfra, som vil kjøre forbi. I visse situasjoner blir de først oppmerksomme på mitt 14 meter lange vogntog, når de kommer opp på siden av meg, og ofte må jeg bremse for å slippe dem forbi.

70 km/t er maksimumsfarten

Borgafjäll ligger ikke langt fra den norske grensen og det er her høyfjellet begynner. Jeg hadde bare et oppdrag i Borga i dag og det var å komme ut og blåse ut 100 Hk i form av en snøscooter på 300 kg. Det er dermed gjort. Sammen med en god svensk venn har jeg kjørt ca. 50 km i det flotteste terreng. Tregrensen ligger på 900 moh. og derover er det bare hvitt fjellterreng. Det er i ferd med å bli siste sjanse til å kjøre på snøscooter, for snøen er ekstremt bløt og flere ganger kjørte vi oss fast. Men på høyfjellet, der snøen er godt sammenpresset, er det mulighet for å ”fyre” skikkelig. 70 km/t er maksimumsfarten og den forsøker vi å holde oss på. Normalt kan det godt være ekstremt kaldt å kjøre på snøscooter pga. farten og kulden, men nå på våren, når solen skinner som i dag, er det ganske behagelig, og på en av fjelltoppene nyter vi en god medbrakt lunch. Utsikten er imponerende. På veien ned i dalen stopper vi ved en samisk kåte (trehytte formet som en tipi). I gamle dager bodde samene i kåtene, og nå bruker de dem som overnattingssted, når reinsdyrene skal flyttes. På fjellet har man en uskrevet regel, som sier at hytter og kåter skal stå ulåste, slik at alle kan bruke dem i nødstilfelle. F.eks. hvis du blir overrasket av en storm og må søke ly. Dessverre har en del misbrukt denne gesten, og derfor ser man i dag flere kåter med hengelås på. Jeg har mange naboer på den nye ”campingplassen”, men det er ingen hjemme, kanskje kommer de opp til helgen. Jeg er også begynt å sette opp fortelt, og det er ikke noe man gjør med mine små jentearmer. Jeg håper, jeg blir ferdig før det blir mørkt.

Mer info

Campingvognen er velvilligst utlånt av Polarvagnen AB og bilen av Volvo. Fortelt er velvilligst utlånt av Svenske Tält - www.svenskatalt.se Campingplassen kan du se på www.camping.se En panoramavideo av campingvognen kan du se på www.polarvagnen.se

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden