: Campingtur til det sydlige Lappland, Sverige – dag 1 | Din Fritid

Campingtur til det sydlige Lappland, Sverige – dag 1

Klokken er 06.00 om morgenen. Hvorfor må en campingtur nesten bestandig starte tidlig om morgenen. Jo, svaret er ganske enkelt – jeg bare må av gårde. Koble campingvognen til bilen og ut i det blå. Jeg er kommet et godt stykke nord for Gøteborg og det endelige målet ligger ca. 1.000 km lenger mot nord. Jeg er på vei til det sydlige Lappland, nærmere bestemt SCR-campingplassen i Meselfors rett syd for Vilhelmina langs vei 45, som kanskje er mest kjent som Innlandsveien, og er en av Europas lengste hovedveier.

Det går sikkert og greit

Det går sikkert og greit i de lovlige 80 km/t. Vogntoget, som består av en Volvo V70 Cross Country AWD (permanent 4-hjulsdrift) og en dobbeltakslet Polar-campingvogn: 730 GSE med en bredde på 2,5 meter, fyller godt opp i trafikkbildet. Jeg skal ærlig innrømme, at det er det bredeste, lengste og tyngste vogntog jeg i mitt relativt korte liv har kjørt med. Svenskene stiller som regel disse enorme campingvognene opp på campingplasser i fjellene, gjerne for en hel sesong, for så å kjøre opp og bo i dem i weekender og ferier. Året etter står campingvognen på et nytt sted. Altså et mobilt feriehus. Planløsningen i campingvognen kommer jeg tilbake til.

AWD vil si at Volvoen har permanent AWD vil si, at 4-hjulstrekket alltid er koblet inn og dersom det brukes korrekt, gir AWD større mulighet for å løse situasjoner på forskjellig veiunderlag enn ved konvensjonelt for- og bakhjulstrekk. AWD trekker alltid på alle fire hjulene og fordeler automatisk kraften mellom for- og bakhjul for å oppnå det beste veigrepet og unngå at hjulene spinner. Når du bremser slår bilen automatisk av bakhjulstrekket, for å oppnå den optimale bremseeffekten. Du kan rygge med AWD opp til 50 km/t. AWD er ikke konstruert for terrengkjørsing, men gir derimot en større sikkerhet under kjøring i f.eks. regn, snø og på isglatte veier. Jeg har akkurat hørt, at det er 17 varmegrader hjemme i Danmark, mens det på campingplassen i Messelfors nettopp er kommet en ½ meter nysnø, men bilen skal nok klare å trekke campingvognen opp på min oppstillingsplass.

Campingvognen

Polar 730 GSE er en av Sveriges største serieproduserte campingvogner. Lengden inkl. drag er 8,95 meter og innvendig er det rundt 18 m2 å boltre seg på. Vognen er bygget på et kraftig chassis i galvanisert stål. Karosseriet er en såkalt sandwichkonstruksjon, der veggene består av bl.a. en 5 mm aluminiumsplate, 30 mm isolering og tapet (plywood) på innsiden. Gulvet har en 44 mm tykk isolering. Skulle jeg i løpet av min vårtur bli overrasket av mange kuldegrader, blir ikke det noe problem, dersom jeg holder meg innendørs, men det vil de neste dagene vise.

Det er mange muligheter

Det er mange muligheter, når Sverige velges som reisemål. I Sydsverige er vårtegnene omtrent som i Danmark, mens det lenger mot nord er helt andre tegn fra naturens side, som forteller, at våren er på vei. Det skal jeg også kikke nærmere på.

Mer info

Campingvognen er velvilligst utlånt av Polarvagnen AB og bilen av Volvo. Fortelt er velvilligst utlånt av Svenske Tält - www.svenskatalt.se Campingplassen kan du se på www.camping.se En panoramavideo av campingvognen kan du se på www.polarvagnen.se

 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden