: Campingtur til det sydlige Lappland, Sverige – dag 3 | Din Fritid

Campingtur til det sydlige Lappland, Sverige – dag 3

Maten ble utsøkt, om jeg skal si det selv, og det er en ren fornøyelse å lage mat i det store kjøkkenet. Og så synes jeg det er litt kult å kunne lage micro-pop i en campingvogn.

Micro-pop i en campingvogn

Rasmus og Christian tok seg velvilligst av oppvasken, som ble plassert i Polarens oppvaskmaskin (Husqvarna Harmoni QD95 liter). Det er plass til ca. 15 tallerkener, 10 glass og bestikk. Det regnet ikke når jeg gikk til sengs, men alt var vått utenfor og med minus 2 grader, hadde det dannet seg et tynt islag både på campingvogn og -plass. Våren ser ut til å la vente på seg, men jeg er også temmelig langt mot nord.

Lappland er 600 km langt

Kulden økte i løpet av natten og kom ned i –5 grader, men jeg måtte opp og skru ned varmen i campingvognen. Jeg våknet kl. 7.00 og som noe av det første, løftet jeg på gardinen for å sjekke været. Flott morgensol på en blå himmel. Opp og av gårde. Lappland er 600 km langt og kalles for Europas siste villmark. Det er fjell så langt øyet rekker. Hele området er 110.000 km2, over dobbelt så stort som hele Danmark. For naturelskere er dette et eldorado. Du har mulighet til å se bl.a. elg, bjørn og masser af reinsdyr. Området beskrives best av ord som midnattsol, samer, multer, høye fjell, dype skoger og store sjøer. Dorotea og Meselefors er Lapplands sydport – her starter villmarken. Den gjennomgående veien gjennom Lappland er Innlandsveien (vei 45), men det er flere andre veier som Silverveien (sølvveien), Blå Veien, De 7 Elvers Vei, Villmarksveien, som alle går på tvers av Innlandsveien, som også er veldig interessante. Og som mange for øvrig ikke gir seg tid til å se nærmere på – dessverre. Jeg har brukt en ½ flaske gass, noe som tilsvarer ca. 6 kg. I dag slukket fyren uten at jeg umiddelbart kunne lokalisere årsaken. Alt ble kontrollert og til slutt fant jeg ut av det. Det var luft i gassflasken. Jeg koblet gassflasken fra, luftet gass og luft ut i ca. 5 sek., satte slangen på igjen, og Alde-fyren startet uten problemer. Når gassen fylles på flaskene skjer det ved minus 33 grader eller under det. Skjer det ved over 33 minusgrader, kan det hende, at det kommer luft inn i flasken og det var altså det som var tilfellet her.

Tid er et interessant begrep

Tid er et interessant begrep på disse kanter, og helt klart noe folk har masser av. Det hjelper altså ikke noe, at du kommer og tror at alt kan ordnes på 4 sek. og så skal vi videre. Det betyr ikke, at folk er ineffektive, men det å ”må rekke noe”, oppfattes bare litt annerledes. Stress er et helt ukjent begrep. Som gjest kan jeg tydelig merke forskjellen fra min egen hverdag, og umiddelbart blir jeg litt utålmodig, men det skjer faktisk det, at jeg på en behagelig måte kommer ned i tempo, finner ro og merker, at naturen og folks rolige temperament har en positiv innvirkning på meg. Jeg slapper av. Deilig. I dag har jeg møtt en mann, som kastet klokka ut i sjøen for 20 år siden. Han heter Arne, bor litt nordvest for Vilhelmina. Arne kan vel best beskrives som en blanding av en original og en finurlig fyr, med hjertet på rette plassen. Han ”lever” av å snu livet på hodet, for å se hva som så kommer ut av det. F.eks. står der på døren: feriestengt fra 1.5.-1.11., men der er ikke stengt, han vil helst bare ikke ha for mange gjester på en gang. Besøket kan ikke gjøres på under 3 timer. Først minner det om en liten butikk, der Arne selger økologiske naturprodukter som forskjellig slag tørket sopp, krydder, myggolie, bjørnesalami, bær, øl og noe som han kaller JUKOLA. Det er lufttørket gjedde, men navnet: JUKOLA klinger bedre. Vi fortsetter inn i ”personalrommet”, der Arne har tent på peisen og serverer kaffe. Huset er bygd etter nybyggernes prinsipper. Godt og solid håndverk, der det kun er benyttet materialer fra naturen: tre og stein. Det neste rommet kaller Arne for ”Tempelet”, som er et galleri, og det viser seg, at han er en fantastisk naturfotograf. Et lysbilde-show viser naturen fra sin mest fantastiske side og i rolig tempo skifter bildene akkompagnert av klassisk musikk. Alt sammen mens jeg synker ned i skinnsofaen med vann i den ene hånden og tørrfisk i den andre. Jeg glemmer helt, at det er grått og bikkjekalt ute, men blir raskt påminnet om det, da Arne og jeg igjen står på gårdsplassen og tar farvel.

Blåbærsuppe

Nå gleder jeg meg til å komme hjem til en varm campingvogn. Jeg tror kveldsmaten skal bestå av blåbærsuppe, hvis Rasmus og Christian er med på det….. Spørsmål og kommentarer kan mailes til anne-vibeke@rejsejournalisten.com - på gjensyn i morgen.

Mer info

Campingvognen er velvilligst utlånt av Polarvagnen AB og bilen av Volvo. Fortelt er velvilligst utlånt av Svenske Tält - www.svenskatalt.se Campingplassen kan du se på www.camping.se En panoramavideo av campingvognen kan du se på www.polarvagnen.se

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden