: Test: Knaus - Fleksible Royale (2004-modell) | Din Fritid

Test: Knaus - Fleksible Royale (2004-modell)

Royale-modellene til Knaus er populære i Norge, og til sesongen 2004 har vognene fått en ansiktsløftning både utvendig og innvendig. Royale-modellene ble første gang produsert i 1994, og samme år ble de også introdusert i Norge.


Moderne utseende

Det vi først legger merke til ved 580 UK er den ny moderne designen, med mørke blå farger innvendig, innskudd av grått i bl.a. benkeplate og lister. 580 UK vil vi i utgangspunktet si er en tomannsvogn som man gjerne tar med på utflukter. Men de to overskapene i sengeavdelingen kan gjøres om til køyesenger, og dermed har man plass til en familie på fire. Det er også god plass til fire rundt spisebordet, og med et fortelt har familien den plassen den trenger også på regntunge “innedager”. Søstervognen 580 UE har to enkle senger bak, med kombinert overskap/køyeseng på tvers over. En noe mer utpreget vogn for to i denne serien.

Utvendig

Du ser Knaus-vognene på en helt ny måte etter at den tyske fabrikanten har gjort en stor jobb med å fornye utseende. Et helt nytt og moderne karosseri og en front som er gitt mer strømlinjede former skaper følelsen av at Knaus-vognene følger med i tiden. En nødvendighet for å kapre nye og yngre kjøpere. Bakenden avsluttes på hver side med to store halvmåneformede baklys, et tøft design ved siden av de glatte aluminiumsplatene.Alle vinduene er omkranset av mørke grå lister, som står virkelig bra til det hvite karosseriet.


Design i høysetet

Tar vi steget inn i vognen møter det oss et helt nytt design, både i utforming og farger. Planløsningen er ganske så tradisjonell, men de nye elementene gir oss et inntrykk av noe nytt likevel. Nye polster, en moderne kjøkkenbenk og bedre belysning fra et antall spotter. Først til planløsningen. Knaus-modellene leveres nå med et større utvalg av planløsninger.

Som vi kan se av skissen er denne vognen utstyrt med rundsittegruppe foran, kjøkken og bad i midten, og dobbeltseng og kombinerte overskap/køyesenger bakerst. Nærmeste sammenligning til denne vognen er 580 UE, som vi forklarte tidligere. Vi nevnte nytt polster, Romance eller Festival, på puter og sittegrupper. De er gjennomført med en mørk blå grunnfarge på sitteputene, et fargespill i den samme blåfargen, oransje og gult i ryggputene og en dyp oransje i alle løse puter. Virkelig smakfullt.

Kjøkkenbenken er også noe for seg selv. Knaus har kuttet ut de tradisjonelle kokeplaten med fire bluss, og erstattet denne med tre bluss som ligger etter hverandre. Det gir ikke bare et mer moderne utseende, men det er også mer praktisk da det frigjør arbeidsplass på benkeplaten.


Plass til fem

Rundsittegruppen har plass til fem voksne personer til middag, og da kan den nærliggende kjøkkenbenken brukes til et ekstra´bord for vinflasken eller den ferdiglagde maten. Over rundsittegruppen er det fem overskap og to hyller på hver sin side av sittegruppen. Under sittegruppen er det plass til å lagre diverse tøy, sko og lignende. Tre spotter over bordet og to i hvert hjørne gir godt lys på mørke kvelder. Ved utgangsdøren er det montert en stikkontakt hvor blant annet pc`en kan kobles til. I taket mellom rundsittegruppen og kjøkkenet er det montert en stor Heki IItakluke fra Seitz.

Midtseksjonen

Kjøkkenet har to overskap og to hyller montert over benken. En ventilator med to spotter integrert sørger både for god utlufting og godt arbeidslys på kjøkkenet. Stikkontakt til diverse elektriske kjøkkenredskap, vindu, vask og de tre kokeblussene finner du ellers over benkeplaten. Under er det montert to skap og to skuffer av forskjellig størrelse. Ved siden av kjøkkenet sitter Truma-varmeren nede ved gulvet og et høyskap over. På motsatt side av kjøkkenet sitter kjøleskapet på 97 liter med et underskap. To hyller med integrert spot og en benkeplate til TV-apparatet. Badet er av størrelsen man forventer i en vogn på rundt seks meter. Det inneholder vask/dusj, dreibart Thetford toalett, masse skapplass, et stort speil og en takluke. Dusjforhenget fungerer veldig bra, kanskje kunne man montert en borrelås der endene møtes? Det er godt lys på badet.


Sengeplassene

Bakerst i vognen finner vi soveavdelingen som domineres av dobbeltsengen med fjærmadrass. Dobbeltsengen er kun 140 cm bred, noe som vi synes kan være litt snaut. Under dobbeltsengen finnes et lagerrom med tilgang både innenfra og utenfra. Sengebunnen er derimot tung å løfte opp, og vi ville nok montert en støttestang som holder bunnen oppe. På motsatt side av dobbeltsengen finnes en liten sittegruppe, for eksempel til barna når de skal tegne eller spille spill. På hver side er det montert kombinerte overskap/køyesenger, så totalt er det plass til syv overnattingsgjester i vognen. Det er ikke verst for en vogn på denne størrelsen.


Det er inkludert

Av andre ting vi kan nevne fra Royalemodellen, og som er inkludert i prisen, er AKS-sikkehetskobling, reservehjul og jekk, kraftige støttebein, myggdør, to pynteputer i soverom, fire pynteputer i sittegruppe, forberdt for steikovn, avtrekksvifte, uttrekkbar dusj og dusjforheng, Truma Therme på kjøkken og bad, antennemast ASU og forberdet for TV (kabel), 12 V opplegg og batterivalgbryter, 43 ltr. vanntank, skyvedør bodel/soverom og elektrisk gulvvarme. I Norge er rundt 60 prosent av alle solgte Knaus-vogner Royale-modeller. Dette er en populær vogn. Salget har også ligget ganske stabilt de siste tre årene, med 607 registrerte Knaus i 2001 og 2003 og 554 i 2002.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden