: Test: Knaus Südwind 550 TKU - Enkelt og greit (2003-modell) | Din Fritid

Test: Knaus Südwind 550 TKU - Enkelt og greit (2003-modell)

Dette er vognen for tobarns-familien som skal være mobile eller ligge fast med et fortelt koblet til vognen. Vi har sett på Knaus Sudwind 550 TKU.

Sist vi omtalte en Knaus campingvogn i magasinet Bobil&Caravan var i utgave 4/1999. Det begynner å bli en stund siden, men fortsatt er mye av de samme løsningene like. Det er synonymt med en bransje som skynder seg langsomt fremover. Knaus er flaggskipet til det tyske storkonsernet Knaus-Tabbert-Group, og i fjor kom det nær 10.000 Knaus-vogner ut av fabrikken. Konsernet har i tillegg produksjon av Eifelland, Tabbert, Vimara (Ungarn) og Wilk, og produserte totalt 15.572 vogner i 2001.


Konstruksjon

Knaus bygges med et reisverk i tre og med isopor som isolasjon. Utvendig er det glatte plater i fornt og bak, hamrede plater på sideveggene, alle av aluminium. Innvendig x-finer med tapet på veggene. Vognen monteres på et Al-Ko understell. Den er også utstyrt med en AKS sikkerhetskobling som hjelper til å stabilisere vognen hvis den f.eks. skulle begynne å pendle eller krenge under kjøring. Vognen har et ekstra bremselys bak, som kanskje burde værtmontert noe høyere. Det er en utvendig inngang til lagerrommet under dobeltsengen.

Køyesenger
Inne i vognen finner du køyesengene bakerst på tvers, rundsittegruppe og kjøkken i midten, og bad og dobbeltseng fremst i vognen. Planløsningen gir ikke mye gulvplass, men har derimot utnyttet rommet i campingvognen godt. Køyesengene (204x68cm.) har hvert sitt vindu og en trekkspilldør stenger sengene fra resten av vognen. Med denne igjen er det riktignok ikke mulig å bevege seg særlig mye utenfor sengene, og det blir på ingen måte noe eget barnerom. Det er montert to høyskap fra gulv til tak i forbindelse med køyesengene, begge med fire hyller, men med forskjellig bredde. Henholdsvis 19,5 cm. og 43,5 cm. bredde. Over køyesengene er det montert en takluke. Den øverste sengen har en god sperre som hindrer en i å dette ut av sengen. I tillegg har den øverste sengen en langsgående hylle montert over vinduet.


Sitteplass

I midten av vognen finner vi rundsittegruppen på den ene siden. Denne står fast, det vil si at det ikke er mulig å gjøre den om til en seng. Vil du derimot ha en sengeløsning her så kan det bestilles. Bordfoten kan byttes ut med en søylet teleskopisk bordfot som du finner på Tabbert Da Vinci 480 HTD. Under midtsitteren er det lagerrom, samt bak hjørneputene. Ferskvannstanken tar opp det meste av plassen under den ene benken i rundsitteren. Bordet er sekskantet og gir god mulighet til å komme ut og inn av sittegruppen. Langs langveggen er det montert et lite lagerrom med en pute på toppen. Fin design, og kjekt å ha smårusk som blader, blyanter og annet som man gjerne vil ha bort fra bordet når det skal dekkes på for maten. Over midtsitteren finner vi tre overskap, en hylle under disse, to spotter i hvert sitt hjørne og en taklampe.


Kjøkkenplass

På motsatt side av vognen er kjøkkenet plassert, og med den størrelsen man forventer i en slik vogn. Fire overskap, avtrekksvifte og en spot over benken gjør dette til en fin arbeidsplass. Selv om den bare måler (58,5x122cm.), med tanke på å lage middag til fire personer. Under benken finner vi et smalt høyt skap med to hyller, Dometic Electrolux kjøleskap på 90 liter (følger Südwind pakken), en bestikkskuff og et utrekkskap med to hyller og en innebygd søppelkasse. Til venstre for kjøkkenbenken er Truma-varmeren montert nede ved gulvet, og over et skap som går til taket. Skapet inneholder to hyller og en opphengsstang.

Delt baderom:
Badet er delt i to, dusj og toalett i et eget rom, og vask og speil utenfor. Badet har en liten avtrekksluke og et vindu uten sjalusiglass. Dusjforheng er ikke montert og det er åpninger for vannet å komme til treverket i vognen. Skal du ha montert et forheng kommer prisen på mellom 1.500 og 2.000 kroner. Det er nok et tips å fuge litt på egenhånd før man tar i bruk dusjen. Baderommet har også et skap med to dører og to spotter montert over toalettet. Ved vasken utenfor baderommet er det montert et stort speil på to flater. Under vasken er det skap


Dobbeltsengen

På motsatt side av badet er dobbeltsengen (198x157cm.) montert. Denne har et stort lagerrom under, men man kan bare heve halve sengebunnen. I tillegg er denne tung å løfte opp, og gjør det vanskelig å komme til lagerrommet under sengen. Over dobbeltsengen er det montert fire overskap, en hylle, og to spotter. En skyvedør skiller seng og bad fra resten av vognen. I enden av dobbeltsengen er TV-hyllen som gir muligheten til å se TV både fra rundsitteren og fra sengen. TV-hyllen kan stenges med en trekkspilldør fra begge sider.

Dette synes vi

Knaus Südwind 550 TKU gir et godt helhetsinntrykk og retter seg mot et marked som stadig er i vekst. Nemlig småbarnsfamilien. Med et fortelt til vognen har man all den plass man trenger. Vi ville nok ha montert et par oljedempere på sengebunnen til dobbeltsengen, slik at denne lettere kan heises opp. Samtidig ville vi investert i et dusjforheng, særlig hvis vi ikke skulle ligge rolig på en campingplass med dusjfasiliteter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden