: I H.C. Andersens fotspor til danske herregårder – del 6 | Din Fritid

I H.C. Andersens fotspor til danske herregårder – del 6

Den korte avstanden fra Røsnæs til Kalundborg er raskt overstått. Jeg har regnet litt på omkostningene ved å ta fergen fra Kalundborg til Århus i stedet for omveien via Storebeltsbroen.

Med en bensinpris på ca. 10 kr. literen viser det seg at det er ganske god butikk å ta fergen. Den koster bare 540 kroner for hele ekvipasjen, og etter bare 2 ½ time er vi midt i sentrum av Århus. Så det kan sies å være en tur uten problemer, spesielt siden været var ganske fint under overfarten. Fra Århus havn kjører vi så langs stranden forbi Marselisborg og følger så veien til Odder. Det er bare ca. 10 km til Malling, der vi svinger av mot stranden.


Ajstrup Strand Camping

Det er en større campingplass, som legger vekt på å tilby forhold og aktiviteter til hele familien. Her finner vi alt: hoppeputer, moon-cars, petanque, airhockey, dart, biljard, bordtennis, fotballbane, stor lekeplass, hoppeborg. Imidlertid mangler svømmebasseng, men en flott strand. Av det fineste slaget. Det er også mulig å leie kajakker og sykler.
Aktivitetsmuligheter er det altså mer enn nok av, spesielt når man vet at de store skogsområdene langs kysten, Marselisborgskogene, også står til disposisjon for den besøkende.

De sanitære installasjonene er av god standard med daglig rengjøring gjennom hele sesongen. Det er også mulighet for å vaske bilen, på en særskilt vaskeplass.


Vilhelmsborg

Herregården ligger rett syd for Århus ved Beder og bare få km fra Ajstrup Strand. Stedets hovedbygning er den samme som da H.C. Andersen besøkte gården, men ellers er mye forandret i dag. Først og fremst omgivelsene, i det Vilhelmsborg også er vert for Danmarks Ridesenter. Sammenlignet med andre herregårder i Danmark er den ikke særlig prangende, men har fra hovedbygningens østside en praktfull utsikt over Århusbukten og da bygningen ligger høyt i terrenget må det sies å være en attraktiv beliggenhet. I skogene mellom herregård og slott renner en bekk gjennom det kløftede landskapet. Det er veldig malerisk og spesielt innbydende både for fotografer og malere.

H.C. Andersen hadde her en ubehagelig opplevelse, da greven en kveld selv ville kjøre hestevognen på vei hjem fra en middag. På vei over en bro kom en av vognens hjul ut over kanten og det var like før passasjerene falt i elven. Dikteren var ikke akkurat kjent for sitt store mot og var på forhånd alltid nervøs for å komme til skade eller bli syk. Denne opplevelsen skremte han derfor veldig. Så mye at han av greven ble hånet for sitt manglende ”courage”.


Frijsenborg

Frijsenborg er hjemstad for Danmarks største jordeiendommer og ligger ved Hammel Sø, ca. 25 km fra Århus sentrum. Det er en praktfull bygning, holdt i engelsk herregårdsstil. Det mangler verken en flott park, vollgraver eller tårn. Dessverre er Frijsenborg ikke tilgjengelig for offentligheten, så man får nøye seg med å se på slottet på avstand. Og selv det er kun mulig i korte glimt mellom trærne. Imidlertid kan selskaper eller grupper med besøkende få lov til å besøke parken, hvis man henvender seg til godskontoret i Hammel.

H.C. Andersen gjestet slottet og slekten Juel-Vind-Fris flere ganger og følte seg svært så velkommen og også beæret over å være til stede i det veldig fornemme selskap, som alltid har ferdes her. De forskjellige eierne av Frijsenborg har opp gjennom årene via stor politisk aktivitet alltid hatt betydelige verv i landets styre og stell. Herregården kan dateres helt tilbake til 1300-tallet, men har vært igjennom en hel del ombygninger. Den siste store ombygningen fant sted på midten av 1800-tallet og har kunnet følges av H.C. Andersen.


Moesgård

Er man på disse kanter, bør man ikke forbigå Moesgård Museum. Det ligger vakkert rundt herregården Moesgård og har spesialisert seg på oldtidsforskning, vikingtid og tidlig middelalder. På en lettforståelig måte og med dekorative utstillinger og plansjer vises her ikke bare dansk kulturhistorie, men også den danske tilknytningen til det skandinaviske rom. Ikke minst i vår felles arv fra vikingtiden, men også i våre røtter i jernalderen. Og vår avhengighet av det sydlige Europa. Ingen av delene vil vi kunne unnvære i dag.

Del 7: Klikk her

Faktaboks

Ajstrup Strand Camping: Ajstrup Strandvej 81, DK 8340 Malling: www.ajstrupcamping.dk
Mols Linien: www.molslinien.dk
Vilhelmsborg: www.vilhelmsborg.dk/
Frijsenborg: www.frijsenborg.dk
Moesgård Museum: www.moesmus.dk

Denne artikkel, i likhet med de etterfølgende, skal ikke ses som en komplett fortegnelse over de stedene som H.C. Andersen har besøkt. Noen, for eksempel Fuglsang, har bare hatt han som gjest noen timer, andre herregårder har han besøkt utallige ganger. Kanskje i flere uker hver gang. Artikkelserien er spesielt tilrettelagt som en reiseinspirasjon for campere. Herregårdene er derfor valgt ut etter et kriterium, som lot dem bidra med en naturlig rekkefølge til en rundreise – og oppleve historiens vingesus, nåtidens danske landskap, der det er vakrest og beundre en rekke bygningsverks arkitektur gjennom opptil 500 år.

Kilder

Kilder:
H.C.Andersen: Mitt Livs Eventyr Bind 1-2, 1996
H.C. Andersen: notater fra dagbøker, kalendere og brev.
Stig Fjord Nielsen: H.C. Andersen og Vestsjælland 2003.
Henning Dehn Nielsen: Danske slott og herregårder, 1987.
Per Eilstrup, Kay Nielsen og Holger Rasmussen: Våre gamle herregårder 1967.
Mette Winge: På besøk – med H.C. Andersen på danske herregårder, 2004.
Turistbrosjyrer fra Møns Turistbyrå: H.C. Andersen på Sydsjælland og Møn 2005.
Grafoline I/S: Turistguide for Lolland, Falster, Møn og Sydsjælland 2005.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden