Svenske fortelttepper fra Bolon
Det företag vi besöker, är ett företag med anor. Redan 1950 började Erik Eklund tillverka trasmattor. Det firmaet vi besøker, er et selskap med røtter. Allerede i 1950 begynte Erik Eklund å produsere filleryer. I begynnelsen var disse i bomull og nylon – derav navnet Bolon – men ganske snart kom datidens modernitet – plasten – inn i bildet. Allerede på midten av 70-tallet oppdaget Eriks sønn og svigerdatter – Lars og Monica, begge innbitte campere – at man behøvde noe praktisk og lettstelt å legge på bakken inne i forteltet. Så derfor begynte man nå å eksperimentere med fortelttepper i PVC på Bolon.
– Men det var ikke helt uten problemer, minnes Lars. De vevstolene vi hadde var konvensjonelle vevstoler, og de klarte ikke den store bredden som var nødvendig for fortelttepper. Så på nettene fikk vi sitte og sveise sammen teppene på midten!
– På slutten av 70-tallet kunne vi imidlertid investere i moderne, nye vevstoler med høy kapasitet og stor bredde, fortsetter Lars. Vevteknikken har vi utviklet selv, og vevstolene er spesialbygde i henhold til våre idéer og ønskemål for å passe akkurat vår form for produksjon.
– Siden da har produktene naturligvis gjennomgått en enorm utvikling, skyter Tobias inn, og vi har lagt ned mye arbeid på å forfine det som gjør våre tepper så unike. De er jo både slitesterke og lette å rengjøre, og det er fordelar som camperne virkelig vet å sette pris på. Dessuten går de jo å klippe til en hvilken som helst form, uten risiko for at de skal flise seg opp.
Naturnære
Mens de første Bolon-teppene hadde temmelig enkle mønstre – striper i brunt/oransje var ”inne” på 70-tallet – så kan Bolon idag tilby et både omfattende og moteriktig sortiment. Dette ikke minst takket være Lars og Monicas ene datter Marie, som er utdannet designer. (Marie er dessuten markedssjef, mens søsteren Annica er direktør i familiefirmaet.)
– Idag er det i stedet naturnære farger og mønstre som er aktuelle, forklarer Tobias. Og for å vise hvorfra vi har hentet inspirasjonen til vår siste kolleksjon har vi døpt teppene til Bohuslän, Småland og Stockholm.
– Samtidig, fortsetter Tobias, forsøker vi å selge en bit av Sverige sammen med teppene våre. Og det har blitt veldig verdsatt i alle landene som vi eksporterer til.
Kundetilpasset
I tillegg til den egne kolleksjonen, vever Bolon mange kundetilpassede mønstre.
– Allerede 1982 kom vi i kontakt med Isabella som satte pris på vår høye kvalitet, forteller Lars, og helt siden da har vi levert tepper som er spesialdesignet for å passe fargekombinasjonen på forteltene deres.
Isabellas store fortelt, som for eksempel Penta, har dessuten medført at Bolon har blitt ”tvunget” til å skaffe vevstoler som håndterer en større bredde enn de 2,5 meter som et normaldypt fortelt er.
For ”vanlige” gulv
Men brede tepper kan benyttes flere steder enn i store fortelt, som for eksempel på gulv i offentlig miljø. Og avdelingen ”Flooring” er idag den største avdelingen hos Bolon.
– Også her er den enorme slitestyrken en av de store fordelene, forklarer Tobias, i likhet med vår mulighet til å ta fram eksakt de mønstre og fargekombinasjoner som kunden ønsker.
Og kundene er ikke hvem som helst. Til disse hører for eksempel velkjente luksushotell, banker forskjellige steder i verden, Armani- og Lacoste-butikker og kjente museer – for bare å nevne noen eksempler.