: Pannekake hygge | Din Fritid

Pannekake hygge

Pannekaker er ikke bare til å strø sukker på. Det finnes mange varianter bare man bruker fantasien.

Det er ikke vanskelig å finne mat som både er rimelig og svært populær å tilberede. Pannekaker er et godt eksempel på det, sier husstellærer Guri Tveit og tar oss raskt i skole hvis vi tror at pannekaker bare er til å strø sukker på.
- Som hovedrett, dessert og smågodt har pannekaker en variantrikdom som bare begrenses av vår egen fantasi. Og i tillegg er pannekakene i høy grad sosiale ved at de gir glede og samhørighet hele veien - fra røren vispes til stekingen og den avsluttende hyggen rundt bordene, sier Guri Tveit på www.mat.no.


Grunnoppskrift

(15-20 pannekaker)
4 egg
3 dl siktet hvetemel
1/2 ts salt
5 dl melk

1. Bland mel og salt. Tilsett ca. halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken.

2. Visp inn eggene. Egg gir god smak på pannekakene. Det virker dessuten som bindemiddel i røren. Jo flere egg vi bruker, jo tynnere kan vi lage pannekakene.

3. La røren svelle i ca. 15 minutter. Rør den etterpå godt opp fra bunnen.

4. Ha litt smør i en varm stekepanne. Hell i så mye røre at den så vidt dekker bunnen av pannen. Drei pannen rundt så røren blir jevnt fordelt over bunnen. Det er greit å helle røren fra en mugge.

5. Snu pannekaken når den har stivnet på oversiden og fått fin og gyllen farge på undersiden. La den steke omtrent like lenge på den andre siden.

6. Brett pannekaken i fire med den siden ut som ble stekt først, den er penest.

7. Pannekakerøren kan også stekes som én tykk pannekake i en ildfast form i stekeovnen. Blåbærpannekaker og fleskepannekaker blir gjerne laget på denne måten.


Grove pannekaker

Erstatt halvparten av melet med 1 1/2 dl
sammalt hvetemel eller erstatt alt melet
med grovbakstmel.

Forslag til fyll:
200 g kjøttdeig
1 løk
salt og pepper
ca. 1/2 ts chilipulver
1 liten boks tomatpuré
ca. 1/2 dl vann
Stek kjøttdeig og finhakket løk. Smak til
med krydder og tomatpuré. Rør inn litt
vann og la kjøttstuingen få surre litt. Legg
fyllet på pannekakene og rull sammen.
Serveres varme, gjerne med salat til.


Pannekake-wrap

1 porsjon pannekakerøre
1 bunt koriander eller andre urter

Fyll:
salat
røkt kalkunpålegg
stekt bacon i biter
tomatterninger
squash

Lag pannekakerøre på vanlig måte, men av 1 dl mindre melk. Grovhakk korianderen og mos den i en hurtigmikser sammen med melken. Hell koriandermelken opp i pannekakerøren og la den svelle ca. 15 minutter før steking. Ha litt smør i en litt liten panne og hell på mer røre enn til vanlige pannekaker. Stek ved lav til middels varme. Snu pannekakene når de har fått fin farge under og røren har stivnet oppå. Fyll pannekakene og brett dem sammen.

Fleskepannekaker

200 g lettsaltet sideflesk
4 egg
5 dl melk
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
2-3 ss hakket gressløk

Skjær lettsaltet sideflesk i terninger og brun dem i en stekepanne. Hell av det meste av fettet som renner ut. Visp sammen alle de øvrige ingrediensene til en glatt røre. Legg flesketerningene i en ildfast form, hell over pannekakerøren og stek pannekaken i ovnen ved 225 °C i 15-20 minutter. Du kan også steke vanlige, litt tykke pannekaker i stekepannen på platen og legge dem i stabel ved servering.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden