: Mettes Tomatsuppe/saus | Din Fritid

Mettes Tomatsuppe/saus

Tomatsuppen kan man enkelt blande sammen uansett hvor i verden man befinner seg. Det er noen få grunningredienser som danner basis for suppen som i seg selv er utrolig velsmakende. I tillegg er det mulighet for å tilsette forskjellige ting avhengig av hva man har for hånden, slik at suppen får mer personlighet.


Grunnsuppe, ca. 4 porsjoner

Ingredienser:
3-6 løk etter behag
2-3 ts. Karri
Olje
2 bokser flådde tomater, ferske kan også brukes.
(Dersom det brukes friske tomater, 10-12 store, skal de skoldes slik at skinnet kan trekkes av før den skjæres i terninger)
400 ml vann
1 ds. konsentrert tomatpuré
Buljong: terninger 1-2, pulver 1-2 ts.
Salt og pepper


Slik gjør du

Løken snittes fint.
Karrien stekes i oljen hvoretter du legger i løken.
De 2 boksene med flådde tomater åpnes og en kniv dras gjennom boksene noen ganger for å findele tomatene.
Når løken er stekt bløte 3-5 minutter, helles de 2 boksene flådde tomater i, sammen med konsentrert tomatpuré, vann (fyll en av boksene med vann = 400 ml) og buljong.
Varm opp suppen slik at den koker samtidig med at det røres godt med en visp eller en stavmikser.
Vær oppmerksom på at suppen ”spruter” når det ikke røres i den og slik sprut gjør vondt om du blir truffet samtidig som den røde tomatfargen griser mye, og er vanskelig å få av tøyet eller et lyst campingbord.


Gi suppen personlighet

Chilli, tilsettes i knust, syltet eller fersk form. Smakes til da suppen ikke skal være for sterk, men det skal likevel være nok til å gi den en spiss. Hvis det brukes fersk chilli vil jeg bruke en halv til en hel liten sterk chilli, uten kjerner. Pulver kan være vanskelig å gi råd om mengden, da det er stor forskjell på styrken. Start derfor med en knivsodd og beveg deg fram til den rette mengden er tilsatt. Chillien tilsettes til slutt sammen med salt og pepper.
Basilikum tilsettes i tørket eller fersk form. Ved tørket basilikum tilsettes 2 store teskjeer. Tilsettes sammen med salt og pepper. Ved fersk tilsettes en halvt til en hel bunt, dette gjøres som det siste i det den friske basilikumen raskt mister sin smak når den varmes opp. Bruk også ferske, plukkede blader til pynt oppå suppen når den serveres.
Hvitløk, tilsettes i presset eller finhakket form sammen med løken. Bruk 1-4 fedd etter smak og behag.
Ovennevnte krydder kan tilsettes hver for seg eller sammen, suppen kan alltids tåle alle tre krydderiene på en gang.
Fløte, cremefraiche eller fetaost, tilsettes om man har en rest av en av de 3 nevnte. Her vil jeg velge en av disse tre, altså ikke 3 eller 2 av ingrediensene. Man kan saktens tilsette mindre enn de angitte mengder og fremdeles oppnå å gi suppen et piff.
Fløte 1-1,5 dl tilsettes sammen med tomatene.
Craimefraiche, 0,5 dl, tilsettes sammen med tomatene. Man kan også legge en liten klatt midt i suppetallerkenen og pynte ytterligere med et par basilikumblader oppå cremefraichen.
Fetaost 100 gram, røres til smuler i en skål og tilsettes sammen med tomatene.

Saus i stedet for suppe

Hvis man vil lage en fyldig tomatsaus i stedet for suppe, dropper man vannet og i stedet kan man tilsette diverse grønnsaker.
Som eksempel kan nevnes:
Pepperfrukt 1-2 stk, snittes i stykker på 1,5 x 1,5 cm.
Sjampinjong 100-250 gram, hver sjampinjong deles i 4.
Gulrøtter 4-6 stk. skrelles og snittes i små stykker 1 x 1 cm.
Purre, 2 stk. deles på midten og snittes i stykker på 0,5 cm.
Courgetter, 1-2 stk. alt etter størrelse, snittes i stykker på 1 x 1 cm.
Man kan velge noen eller flere av de nevnte grønnsakene, alt etter smak og behag.
Sausen smaker fortreffelig til fylt pasta, tortellini, ravioli og lignende, som kan kjøpes ferdig i de fleste supermarkeder i Europa. Vanlig spagetti, skruer eller lignende kan også brukes.
Er man ikke tilhenger av rene grønnsakretter, tilsettes 250-500 gram brunet hakket oksekjøtt, sammen med tomatene.

Kommentarer og spørsmål

kan mailes til: mette@rejsejournalisten.dk

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden