: Nordatlanteren Rundt – Færøyene - del 12: Tiden står stille på Nolsoy | Din Fritid

Nordatlanteren Rundt – Færøyene - del 12: Tiden står stille på Nolsoy

En ting er å komme seg til Færøyene på campingtur – en annen er å komme seg til øya Nolsoy rett ut for hovedstaden Torshavn. Det er det dessverre ikke så mange som gjør selv om både landet og øya byr på helt suverene campingopplevelser. Og de er ikke alltid innhyllet i tåke.


Campingplassen i Torshavn

Campingplassen i Torshavn ligger rett nord for byen, ti minutters gange fra sentrum. Det er ingen avstand. Utsikten er uovertruffen, for man ligger helt ned til vannet og i fint vær ses både byen, bukten og øya Nolsoy. Campingplassen er ikke noe i seg selv. Det er få og enkle fasiliteter. Det er i virkeligheten værst for de som bor i telt. Alle andre, som kommer i campingvogn og bobil har alt med seg i vognen og trenger bare strøm og å fylle på friskt vann. Det er ikke noe problem.

Man kunne imidlertid godt ønske seg litt bedre fasiliteter i Torshavn, fordi 99 % av alle, som kommer til Færøyene for å campe også bor på denne plassen i løpet av oppholdet. Og mange som bor i telt er mer avhengig av fasilitetene. Torshavn er et godt utgangspunkt for mange opplevelser på de sydlige øyene.


Avgårde til Nolsoy

Denne dagen våkner vi opp til flott vær og utsikten til nettopp Nolsoy, får oss til å hoppe i klærne. Fergen går for det meste to ganger daglig og den tar en snau time.


Jens Kjeld

På kaien møtes vi av danske Jens Kjeld, som har bodd på denne lille bemerkelsesverdige øya i mer enn 30 år. Hvorfor akkurat nettopp her?

- Jeg har alltid vært fascinert av natur og dyreliv og det brakte meg hit. Selv om øya ikke er stor blir jeg aldri ferdig, og de gjestene jeg tar med rundt gjør, at opplevelsen hele tiden er ny og annerledes, forteller Jens Kjeld Jensen.


Stopper ut fugler

En av Jens Kelds mange arbeidsoppgaver er å stoppe ut fugler – noe han har gjort så mange ganger, at han kan gjøre det med bind for øynene. Det ligger tre døde sjøpapegøyer på ”skrivebordet” hans, noe som er ganske normalt, men selvfølgelig ikke for oss.

Barna sperrer opp øynene og blir litt overrasket. Jens Keld tilbyr å vise oss, hvordan han gjør det. Vi takker selvfølgelig ja.


Annerledes opplevelse

I løpet av 10-15 minutter står sjøpapegøyen igjen på føttene sine, men den er nødt til å stå et par dager før den er helt klar. Imponerende.

I Jens Kelds verksted er det flotte eksempler på hans arbeid med å stoppe ut mange forskjellige fugler. En annerledes opplevelse for både barn og voksne og så smaker Jens Kelds kaffe og saft i tillegg utmerket.


Nolsoy – noe for seg selv

Nolsoy er noe for seg selv – en helt egen verden. Og spesielt imponerende fordi den ligger rett i nærheten av en hovedstad. Riktig nok en liten hovedstad, men likevel. Det bor ca. 200 personer på Nolsoy og det er ingen biler. Den største delen av innbyggerne pendler til Torshavn for å arbeide.


Byport av hvalknokler

Byporten kalles for Æresporten og er av knokler fra en blåhval. Den vitner om fortiden i den lille byen med samme navn som øya. Porten ble satt opp midt på 1970-tallet, da dronning Ingrid besøkte Nolsoy.


En ordentlig seiltur

Rett ved siden av byporten er det en liten inskripsjon til minne om Ove Joensen, som forlot Nolsoy 1. Juli 1986 for på 41 dager å seile alene i båt til Danmark.


Tørrfisk på tørkesnoren

Livet går sin stille gang i denne herlige lille bygda. Bare når naturen biter fra seg og det gjør den også, er det riktig fart i den. I gatebildet er det mange tegn på at det ikke er mye som har forandret seg de siste årene. Tørrfisk henger f.eks. fortsatt i alle haver eller garasjer. Slik gjør man bare her og det er noe befriende over dette stedet, der det også er høyt under taket.


På fottur

Vi skal også på fottur. På en tur til Nolsoy bør man ubetinget ha med gode tursko, praktisk tøy inkl. regntøy, ryggsekk, matpakke og vann. En kikkert er også en god ting for fuglelivet er høyst interessant. F.eks. finnes den største kolonien av lille stormsvale på Nolsoy.

For øvrig en koloni som Jens Kjeld har helt kontroll på, fordi han også arbeider med å ringmerke de små fuglene. Jens Kjeld stopper også ut fugler og det får vi en grundig instruksjon i, før vi begir oss ut i naturen.


Husk vann

Den yngste på denne turen er tre år og den eldste over 70, så vi tar det stille og rolig. Alle har godt av en drikkepause. Vårt utgangspunkt - byen Nolsoy ses i bakgrunnen.


Uberørt natur

Vi går midt i den uberørte naturen. Eneste selskap er de mange sauene, som gresser i området. Det er flere oppmerkede stier, så man kan gå sikkert på egen hånd, men turen med Jens Kjeld er utvilsomt betydelig mer lærerik og underholdende. Han kjenner øya som sin egen bukselomme og forteller både om fortid, nåtid og framtid.


En stor kontrast

En opplevelsesmessig stor kontrast, når man kommer fra pannekakelandet Danmark. Jens Kjeld er en av de få, som arbeider hjemmefra, men flere og flere finner heldigvis fram til ham og blir med på tur. Og det må bare oppleves, dersom man er på disse kanter. Maken til engasjert, finurlig og gjestfri person skal man lete lenge etter.


Det siste gode råd

Det siste gode rådet vi får av Jens Keld på denne turen, er hvordan man ser en loddrett klippe ovenfra. Man gjør som Britta her. Legger seg på maven, så man får med det hele uten å risikere liv og lemmer. Ja Jens Keld har svar på alt mulig og vi takker ham mange ganger for en uforglemmelig dag. Rasmus og jeg lover at det ikke skal gå nye 10 år, før vi kommer tilbake.

Tilbake på campingplassen nyter vi den siste kveldssolen sammen med utsikten til en bitte liten øy veldig langt fra Danmark, men som vi aldri glemmer og som vi helt sikkert skal tilbake til.

I morgen forlater vi hovedstaden og skal ut og se nærmere på et nytt område av Færøyene. Været – ja vi får se. Her oppe er man ikke så veldig opptatt av værutsiktene. Man nøyer seg som regel bare med å se ut av vinduet.

På Gjensyn!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden