: Nordatlanteren Rundt – Færøyene - del 11: Todagerstur til Suderoy | Din Fritid

Nordatlanteren Rundt – Færøyene - del 11: Todagerstur til Suderoy

Vi har stadig udsigt til lidt tåge, men der er i den grad opklaring på vej, og i går beviste vi, at man ikke behøver at sidde inde og kukkelure, selvom vejret ikke er perfekt. I dag skal vi både besøge søde mennesker og masser af får.


Utflukt fra Torshavn

Vi pakker en ryggsekk for to dager og tar fergen fra Torshavn. Alle vognene lar vi stå. Ikke fordi det ikke er campingplasser, men det vil være for dyrt og tidkrevende å ta med vogntogene for to dager, så vi overnatter i stedet på vandrerhjemmet, men kjører i egne biler. Britta og Ole kjører med Hella. Suderoy er den sydligste av Færøyenes 18 øyer. Vi skal hovedsakelig bruke tiden i den nest største byen Vagur, som har ca. 1.400 innbyggere.


Det første færøyske flagget

På Suderoy i byen Famijin kan man oppleve det første originale færøyske flagget. Det henger i en kirke i den lille bygda. Det var også her det ble heist for første gang 22. juni 1919 i forbindelse med en gudstjeneste.
Flagget ble først tegnet av en ung jusstudent med navnet Jens Oliver Lisberg, som sammen med en kamerat laget grunnlaget for flagget. Det tar utgangspunkt i det islandske flagget. Det første flagget er sydd av en ung dame, som het Ninna Jacobsen.

Desverre døde den unge Jens Oliver av lungebetennelse og ligger nå begravet i sin fødeby Famjin, som er grunnen til at originalen også er utstilt her.


Festival i Vagur

Festival eller byfest i Vagur er nettopp det som lokker oss til denne utflukten. Byens beboere er bl.a. på vannet for å vise fram sine flotte grindhvalsbåter. Gamle menn viser byens og øyas barn, hvordan man gjorde den gang, grindhvalsfangsten var en stor del av livet på øya. Det seiles flere ganger fram og tilbake på fjorden. Det heises seil og ros til den store gullmedalje.


Sang i seilene

Mens det hovedsakelig er byens menn og gutter, som er på vannet synger jentene (og et par menn) på dekket til en av de gamle trebåtene i havnen. Det lyder utrolig vakkert.


Utrolig og stemningsfullt

Havnen i Vagur er fortsatt aktiv og det gjør det på flere måter mer interessant, fordi den ikke er så polert. Kikker vi mot vannet, er naturen gudommelig vakker. Lyset forandrer konstant det vi ser. Skipene, mastene, bølgene og fjellene i det fjerne er et vakkert syn.


Masten på en av de flotte treskutene i havnen


Dramatisk natur på Suderoy

Naturen er dramatisk de fleste stedene på Suderoy og det er virkelig mulighet for fotturer av alle vanskelighetsgrader, hvis man har lyst. Ta imidlertid alltid hensyn til været, som kan forandre seg på utrolig kort tid. Altså fra blå himmel til tett tåke på under en halv time.

Spesielt når man går ute ved klippekanten, skal man være ekstra oppmerksom, men ellers handler det vel så mye om å nyte all den skjønnhet og renhet man ser. Det er stort sett ingen trær – bare glatte klipper dekket av det fineste gress.


Sauer overalt

Tettheten av sauer er stor – det er ca. dobbelt så mange som innbyggere (45.000). Med 90.000 sauer trengs det mye gress, så derfor skal man også være oppmerksom på at man faktisk går på dyrenes mat. Det er sjelden markert med skilt. Sauene er som regel veldig sky, så de forstyrrer ingen.


Nysgjerrige dyr

Har man en bra zoom på kameraet kan man imidlertid også se, at de kjære dyrene er nokså nysgjerrige, når man kommer på besøk på deres marker. Sauene har alltid vært gull verdt for færingene, som både bruker kjøtt, skinn og ull. I Vagur kan man besøke butikken Sirri, som designer det vakreste tøy av ull – ja slik tror de færreste at ullgensere kan se ut, men man blir overrasket. Kvaliteten er helt på topp – det er imidlertid prisene også…
(Sirri betyr den lyden en sau lager når den kaller på lammet sitt.)

På gjensyn!

På forsiden