: Selje Kloster - Nordfjord | Din Fritid

Selje Kloster - Nordfjord

Selja ble i år 996 det første pilgrimsmålet i Norge da Olav Tryggvason fant relikvier i en hule på øya.

Ruinene av Selje Kloster ligger på en egen øy Foto: Fjord Norway

På øya, som ligger en 15 minutters båttur frå Selje, ligger ruinene av Selje Kloster - kanskje landets eldste kloster. Klosteret ble bygget av Benediktinermunker tidlig på 1100-talet, til ære for St. Sunniva.

Legenden om den heillige Sunniva, som led martyrdøden her, lever videre. Norge har to mannlige helgener, (St. Olav og St. Hallvard) og en kvinnelig, St. Sunniva, Vestlandets vernehelgen. Legenden forteller om den irske kongsdattra Sunniva som flyktet da landet hennes ble hærtatt av hedninger, og den nye kongen ville gifte seg med henne. Hun kom i land på øya Selje. Og i St. Sunnivahula, der hun i følge legenden døde, er det spor etter den første kirken, tilegnet erkeengelen Michael.

På øya finner du også tuftene etter den første sognekirken, som seinere ble flytta til fastlandet. Ruiner av St. Sunnivakyrkja, på samme stedet som Olav Trygvasson bygde en av de første kirkene i landet. Ruiner av St. Albanuskirken, klosterkirken tilegnet den engelske helgen St. Albanus. På sørsiden av øya er det også funnet flere vikinggraver og rester av et langhus (gard) fra jernalderen.

Båttur

Det går båt ut til øya flere ganger daglig i sommersesongen, og det er også en totimers guidet tur til klosteret. Biletter får du kjøpt på turistinformasjonen i Selje.

Kilde: nordfjord.no.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden