På bilferie i Nordfjord
Høye fjell og smale fjorder
Stryn - Geiranger - Hellesylt - Hornindal - Stryn. Dette er klassikeren når det gjelder fjell og fjorder. Du kjører gjennom Strynedalen, opp til Strynefjellet og videre ned svingete veier til Geiranger. Der får du en times ferjetur på den majestetiske Geirangerfjorden.
Du starter i Stryn sentrum, og kjører opp Strynedalen langs Stryneelva og Strynevatnet. Her møter du fantastisk natur, med høye fjell. Etter 21 kilometer kommer du til Jostedalsbreen Nasjonalparksenter, der du får høre om isbreen og landskapet som er formet av vann og is. Lengre opp i dalen, etter en liten omvei utenfor tunnelen, kommer du til Hjelle, og det ærverdige Hjelle Hotell som ble bygget i 1896. Her starter også klatringa oppover mot Strynefjellet, og 52 km fra Stryn sentrum kommer du til krysset ved Langevatn, der veien tar av mot Geiranger.Ved Langevasshytta er det fint å ta en avstikker til utsiktspunktet på Dalsnibba, med flott utsikt over fjellheimen rundt Geiranger.
Mens veien svinger seg nedover bakkene mot Geiranger passer det fint å ta en stopp ved Flydalsjuvet, der du kan teste ut “Fjordsetet” som ble avduket av Dronning Sonja.
I Geiranger venter fergen som tar deg utover fjorden. Geirangerfjorden er en arm av Sunnylvsfjorden og strekker seg 20 kilometer mellom Geiranger og Hellesylt. Fjorden er heile vegen omkransa av høye, bratte fjell opp i over 1500 meter over havet. Fjorden er på det meste over 200 meter dyp. Fergecruiset på verdas mest berømte fjord tar litt over en time. Fremme i Hellesylt går turen gjennom dalen til kulturbygda Hornindal og Hornindalsvatnet - Europas dypeste innsjø.
Andre bilturer
Det finnes også flere andre flotte turer du kan kjøre for å oppleve noe av det Nordfjord har å by på. En flott tur er Stryn - Nordfjordeid - Selje - Hoddevik. Her kommer du innerst i Nordfjorden der fjellene er høye, og dekket av snø og breer.
Så åpner landskapet seg når du kommer ned langs Hornindalsvatnet, til Eid og utover mot kysten. Der tar Vestkapplatået imot deg med panoramautsyn over hav og klipper.
Panoramautsikt får du også om du kjører kystruta mellom Selje og Vågsøy. Opplev Vestkapp med flott utsikt over havet, sandstrender, fiskevær, fyr og merkelige naturfenomen. Er du mer interessert i historie kan du ta turen til Sandane og Nordfjord Folkemuseum, der du får et innblikk i hvordan livet var for Nordfjordingene i tidligere tider. Kjører du videre utover mot Selje kan du ta en båttur ut til Selje kloster, og høre sagnet om St.Sunniva. Her finnes det også mange spor fra Vikingetiden.
Opplev breene
Du kan nesten ikke besøke Nordfjord uten å se på breene, som glitrer mellom de smale dalene. Med sine 487 kvadratmeter er Jostedalsbreen den største breen på det europeiske fastlandet. De mest kjente brearmene er Briksdalsbreen og Kjenndalsbreen. Stryn Sommerskisenter ligger også på en bre. Briksdalsbreen er Nordfjords og Stryns fremste turistattraksjon, og om sommeren er det ofte en kø busser med rundreiseturister og cruisepassasjerer som skal opp til breen. De siste bratte kilometerne må du gå til fots, eller tar den lettvinte varianten med trollbil – etter at den populære hesteskyssen ble nedlagt. Like fullt spruter Vålefossen voldsomet og iskaldt på oss alle.
I fjor var siste året med organiserte vandringer på Briksdalsbreen. I år er det forbudt. Breen er i stor bevegelse, bare på ti år har fronten trukket seg 500 meter tilbake fra da isen dekket det meste av Briksdalsvatnet. Her kan du virkelig oppleve klimaforandringene på nært hold. Nå er det nærmeste du kommer ismassene en padletur i gummibåt mellom isflakene. Derfor er det Bødalsbreen som er det virkelige iseventyret for turistene nå. Innerst i Lodalen arrangeres breturer hver dag i sommer. Fem til seks timer tar turen, tre av dem oppe på selve breen.
Litt slitsomt, men likevel en strålende naturopplevelse. Her treffer du briter, franskmenn, tyskere, nederlendere og nordmenn, som er enige om at også framtidige generasjoner må få samme mulighet til naturopplevelser som oss.
Det grønne Lovatnet
“If you ever go to Norway, you must be sure to see Loenvatnet”, skrev en engelsk gjest som beøkte Hotel Alexandra og Loen rundt 1890. En annen turist sa dette om hvorfor Lovatnet var verdt et besøk: «Vatnet er kan hende det vakraste i Noreg. Langt og smalt ligg det som som ein kostbar smaragd av lysaste grønfarge, gøymt og vakkert av årvakne fjell.» Lodalen har en vakker natur og en dramatisk historie. To ganger har steinblokker rast ut fra Ramnefjell ut i Lovatnet. Flodbølgen rasterte bygdene Nesdal og Bødal, og 135 mennesker mistet livet. Årstallene 1905 og 1936 vil derfor alltid minne folk i Indre Nordfjord om Lodalsulykkene.
Men hvorfor er Lovatnet så grønt? Det er fordi det inneholder leirpartikler og steinstøv som breene graver ut og elvene fører med seg. Breene knuser stein og fjell, dag og natt. Når brevatnet kommer ned i innsjøene og fjorden, ser det grønt ut, særlig når sola skinner. Det 11 kilometer lange Lovatnet er derfor en spesiell opplevelse.
Museum, gallerier og opplevingssenter
Jostedalsbreen Nasjonalparksenter - På Jostedalsbreen Nasjonalparksenter i Oppstryn kan du gjennom film, video, dataprogram og modeller lære om isbreen og landskapet som er formet av vann og is. På senteret kan du også melde deg på guidede naturstiurer og breturer.
Nordfjord Folkemuseum - Distriktsmuseum for Nordfjord som har en stor samling av kulturhistoriske hus og gjenstander fra hele Nordfjord, inkludert den karakteristiske Holvikjekta.
Anders Svor Museum og Kunstgalleri, Hornindal. Anders Svor var en av de mest uttrykksfulle billedhoggerne i Norge rundt år 1900.
Singerheimen, Olden, Stryn. Amerikanske William Henry Singer (1868-1943) var verdsborger og impresjonist, og i Olden var han “stillhetens og stemningens maler”. I atelieret er noen av hans fineste malerier utstilte. Gamlebanken, Nordfjordeid. Sidan 1998 har Kulturhuset Gamlebanken vært en oase for kunst- og musikkinteresserte. I dag er Kulturhuset Gamlebanken først og fremst et lokale for utstilling av ulike former for kunstuttrykk. Turistinformasjonen har kontor her.
Orheimsmuseet, Stårheim. På gården Orheim er det bygget opp en stor samling etter den kjente salmedikteren og forkynneren Mathias Orheim. Han brukte livet sitt til å reise landet rundt med forkynning og musikk.
Åsekråa, Stryn. Vakre oljemalerier på oval takskifer, og på skiferfliser i ulike fasonger og størrelser. I sommerhalvåret er det utstillinger i det 100 år gamle ildhuset på gården. Der kan du også nyte en kopp espresso eller te ved gryta, og det er også mulig å male på sin eigen takhelle.
Sandal Gardsturisme, Myklebustdalen, Gloppen. Omvisning i gårdsmuseet og urtehagen i Myklebustdalen i Gloppen. Her får du høre litt om landbruk og historie, og kan ta et måltid med smak av gården sine produkter.
Antikk & Rarieteter, Rygg, Gloppen. Denne “låven med det rare i” ligger på Rygg i retning gamle Gimmestad kirke. Dette er en fantasifull kombinasjon av antikvitetsbutikk, kunstutstilling og serveringslokale.
Gårdsmuseet på Nedrebergtunet, Stryn. Nedrebergtunet har et gårdsmuseum med en unik utstilling om kvinnelivet på en gård på 1800 talet. Her er det mange tekstiler, rundt 80 åkle/teppe, sengetøy og kle, porselen og bruksting av tre. Mulighet for matservering.
Nordfjord Reiseguide
Har du tenkt deg til Nordfjord kan det være fornuftig å bestille Nordfjord Reiseguide. Brosjyren er på 50 sider med kart, aktiviteter, attraksjoner og overnattingsmuligheter i hele Nordfjord. For de fleste vil denne reiseguiden inneholde all den informasjonen som de trenger for et vellykka besøk i Nordfjord. Brosjyren kan lastes ned som en pdf på Turistinformasjon: Stryn & Nordfjord.
Kilde: nordfjord.no.