: Hybriddrift – ikke noe for bobiler | Din Fritid

Hybriddrift – ikke noe for bobiler

El- eller hybriddrift ligger i tiden, men for bobiler er teknikken knappest brukbar, i hvert fall ikke i dagens situasjon (* artikkelen er fra 2010, red anm).


Den prototypen på hybridchassis som AL-KO Kober har presentert var basert på et førerhus fra Fiat Ducato og AL-KO:s eget AMC-chassis. Som synes får all teknikk plass mellom rammebjelkene

I forkant av Caravan Salon i Düsseldorf kunne Knaus annonsere at man holdt på med å utvikle et hybriddriftsystem for bobiler. Konseptet som ble presentert besto av en el-motor for hvert bakhjul – de fleste bobiler er jo forhjulsdrevne – som ved bremsing eller kjøring i nedoverbakker fungerer som generator og lader opp en stor batteripakke. Konseptet skal også, mener man på Knaus, kunne benyttes på campingvogner … Betydelig lenger enn til skisser og ord har man kommet hos AL-KO Kober, som på samme messe kunne vise fram sitt ”Electric Power Chassis” – forkortet EPC. Prinsippet for EPC er det samme som for Knaus-prosjektet, men AL-KO benytter bare en elmotor, komplettert med en differensial, for å drive bakhjulene. Ved normal landeveiskjøring benyttes bilens ordinære dieselmotor for framdriften, men i tettbygd strøk – kanskje med miljøsoner – kan man koble over til el-drift. Det systemet som AL-KO Kober har presentert er moduloppbygd, for å kunne tilpasses til så mange chassisfabrikat som mulig. I den presenterte prototypen var all teknikk plassert mellom rammebjelkene på firmaets AMC-chassis og bakakselen var av samme type – individuelt hjuloppheng med torsjonsfjæring – som normalt sitter på denne typen av chassis. – I dagens situasjon er dette neppe noe for bobiler, sier Per Åkerblom på svenske AL-KO Kober. For det første veier hele pakken 350 kilo, så på en 3,5-tonns bobil skulle det ikke bli mye lasteevne til overs. For det andre så er toppfarten 55 km/h og rekkevidden maksimalt 50 kilometer, noe som gjør at systemet er best egnet for bytrafikk.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden