: Gode tips for oppsett, vedlikehold og oppbevaring av forteltet | Din Fritid

Gode tips for oppsett, vedlikehold og oppbevaring av forteltet

Her kan du få gode tips om hvordan du skal behandle forteltet ditt slik at det holder lenger.

Når alle stengene er på strammes de opp, slik at forteltet sitter pent

Oppsetting

- Pass på høyden. Mange har platting som “underlag” når de setter opp forteltet. En vanlig feil er da at du bygger plattingen opp fra bakken slik at Amålet blir forandret. Hvis du for eksempel bygger en platting som er 12 centimeter opp fra bakken vil dette ha innvirkning både på høyre og venstre side av vognen, og A - målet endres da tilsvarende høyden på begge sider. Legg gulvteppe f.eks. Bolon foran campingvognen, der hvor forteltet skal stå.
- Legg alle stenger omtrent der hvor de skal benyttes.
- Kjør forteltet i teltskinnen. Den ene person ”forer”, mens den andre trekker
- Sett på stenger uten å stramme opp. Start i midten og gå ut til den ene siden og deretter den andre.
- Når alle stengene er på strammes de opp, slik at forteltet sitter pent.
- Forteltet plugges. Start inne ved campingvognen i begge sider. Gå deretter fram mot midten.
- Hvis forteltet skal strammes ytterligere opp, påsettes barduner.
- Hvis forteltet skal åpnes, tas sider og fronter av først, når hele teltet er satt opp.
- Inne ved vognveggen der du trekker teltet i skinnen, skal du ha en høyde på ca 240 cm. Blir det lavere enn dette vil du få en feil helling på taket ditt, og teltet blir svært vanskelig å spenne opp.
- For å kontrollere om teltet ditt er riktig satt opp kan du bruke noen parametere for å sjekke dette. Overgangen fra vegg til tak på begge sider blir i ca 175 - 180 cm høyde. Høyden fra bakken/ plattingen inne ved vogna og opp til telttaket skal være ca 240 cm.
- Du kan også måle høyden i fronten på teltet for å sjekke hvor mye fall du har. Dette er viktig. Gresskanten rundt hele teltet nede skal være rett, og ca 10 - 15 cm skal være synlig hele veien for å beskytte teltduken mot smuss og søl fra bakken.

Vedlikeholde forteltet jevnlig gjennom hele sesongen

Vedlikehold

- Hvis glidelåsen blir treg og hard å dra igjen kan den behandles med litt stearin eller silikonstift som vil hjelpe den litt på “glid”. Ikke bruk olje. En glidelås kan ofte virke noe “treg” i starten helt til tennene har “gått seg til litt”
- Husk at det er bortkastet å impregnere oppå gammel “skitt”. Ikke legg impregnering i direkte sollys da vil mange av virkestoffene fordampe før de får trukket seg godt inn i duken
- Hvis du har mulighet til å lage en
liten åpning i understykket på vognen slik at du får en liten gjennomtrekk i teltet er det svært bra. Dette vil motvirke kondens.
- Har stålstenger kan du gjerne polere det med bilvoks om du ønsker å gi det ekstra pleie.
- Når du lagrer et stangsett så sørg for å lagre det tørt og kjølig.
- Regelmessig børste vekk støv, pollen etc med en myk kost for å forhindre at dette renner nedover duken under regnvær.
- Når du skal gjøre rent forteltet, uavhengig av type materiale/tekstil, skal du bare bruke lunkent vann på rundt 30 grader.
- vedlikeholde forteltet jevnlig gjennom hele sesongen, da det ofte kan være for sent å fjerne flekker og møkk når det har tørket og satt seg skikkelig. Pass også på å fjerne løv og annet rusk som ligger på taket fortløpende da dette vil lage flekker om det får ligge og “klebe” seg fast i duken.
- Hvis det blir trangt å dra igjen glidelåsen kan det være lurt å løsne litt på pluggeene, slik at duken blir litt slakkere

det meget viktig at du forsikrer deg om at teltet er helt tørt før du pakker det bort

Slik oppbevarer du forteltet

Når du skal pakke bort forteltet etter en sesong er det meget viktig at du forsikrer deg om at teltet er helt tørt før du pakker det bort. Du kan gjerne ta med deg teltet hjem selv om det er fuktig, men da må du så raskt som mulig sørge for at teltet blir hengt opp og tørket skikkelig før det pakkes bort. Dette er meget viktig, ellers vil du kunne få jordslag og mugg/råte i teltduken din, og det blir du ikke kvitt. Det er også viktig at du sørger for at teltet er rengjort før du pakker det bort. Teltet bør lagres på et sted med god og tørr /kjølig luft, med god ventilasjon. For å skåne vindusfolien kan det være lurt å ta av front og sidepaneler og pakke disse for seg, slik at du ikke klemmer glidelåser etc inn i mot vindusfolien under lagring. Dette kan gi avtrykk i folien som det kan være vanskelig å bli kvitt.

Les mer på www.isabella.net, www.ventura-camping.com, www.dwt-zelte.com, www.maxfritid.no, www.freeteam.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden