Canazei:: Vintercamping i Italias imponerende Dolomitter | Din Fritid
Canazei:

Vintercamping i Italias imponerende Dolomitter

Jeg har vært i Italia mange ganger, men kun om sommeren. Denne gangen går turen til fjellbyen Canazei på vinteren. Ski-camping og fantastisk mat ble overskriften for turen.

Canazei - en vakker fjellby

Selve byen Canazei ligger ca. 1.500 m.o.h., er ikke spesielt stor og lett å få oversikt over. Den er utrolig vakkert beliggende i Val di Fassa (Fassadalen), og har tross turismen bevart sin opprinnelige idylliske atmosfære med smale gater, antikke hus, kafeer og små spesialforretninger. Med sin beliggenhet på grensen mot Sydtyrol finner du en blanding av østerrisk hygge og italiensk kultur med god vin og deilig mat. To gode ingredienser for ferien…. Det er rundt 2.000 innbyggere, men selvfølgelig massevis av turister i høysesongen, som varer fra midten av februar til midten av mars. Før og etter denne perioden er det en stille og rolig by. Canazei ligger i verdens største skiområde, Superski Dolomit, som med et edderkoppnett av heiser og bussruter gir tilgang til mer enn 1.000 km løyper.

Turen ned

Du bør regne med to dagers kjøring fra Malmø/Gøteborg, med mindre du er en «hard-core» bilist. Vanligvis er det ingen trafikale problemer gjennom Tyskland, men dess nærmere du kommer Alpene, jo større sjanser er det for å støte på ordentlig vintervær, noe som kan forsinke trafikken. Vi var imidlertid heldige, med fine veier, som var ryddet for snø, og kjøreturen ned gikk etter planen. Etter Brennerpasset ankommer vi til Val Gardena. Nå er vi nesten fremme. Det er for øvrig en vakker tur gjennom Østerrike.

Campingplassen - rett ved heisen

Det er enkelt å finne campingplassen i den lille byen. Det er allerede ganske fullt på den mellomstore plassen - fortrinnsvis av italienske langliggere. Vi kommer fram sent på ettermiddagen og oppdager til vår glede at campingplassen ligger vis-a-vis godolbanen som tar skituristene opp i terrenget. Det best plasserte overnattingssted i hele byen. I morgen er vi i gang. De snøkledte fjellene hever seg majestetisk over hodene våres. De første stjernene er i ferd med å dukke opp og månen har begynt sin lange bane over nattehimmelen. Vi rigger oss raskt og rutinemessig til. På et øyeblikk er vårt hjem klart og te-vannet koker allerede. Og det er ikke noe som skal pakkes ut. Alt som skal brukes ligger på sine faste plasser i campingvognen, ferdig pakket hjemmefra. Deilig.

Sella Ronda

Mottoet i Dolomittenes flotte by er at man ikke kan ha stått på ski i Canazei uten å ha kjørt de ca. 40 km inkl. lift, som er hele veien rundt det fascinerende Stella-massiv. Det spiller ingen rolle om du kjører med eller mot klokken, men start tidlig om morgenen, så du får tid til å nyte de landskap du passerer, og ikke minst besøke de små hytter, som ligger i terrenget. Vi tar hele turen rundt på Telemark, noe som i seg selv er litt av en kraftanstrengelse. Telemark er ikke noe italienerne ser særlig ofte, så vi fikk mange optimistiske tilrop i løpet av dagen. Italienerne er selv mer opptatt av slalåm og pastellfargede heldrakter. De står helst ikke på ski hvis det er dårlig vær, og med dårlig vær mener de lett skyet eller lite grann vind. Blå, blå himmel er det som må til før italienerne synes det er ordentlig vær for skiturer.

Husk å varme opp

I praksis starter oppvarmingen allerede hjemme i forbindelse med forberedelsene til turen. Sørg for å være i noenlunde form til din skiferie - det gjør opplevelsen helt annerledes. Skiskole er anbefalelsesverdig både for nybegynnere og litt øvede eller hvis du ikke har stått på ski på lang tid. Skiskolen i Canazei har italienske instruktører, som snakker et akseptabelt engelsk. Mindre barn kan ha med foreldrene, i hvert fall den første dagen, inntil man som forelder føler seg trygg på å la barna være alene i de 90 minuttene en skileksjon normalt varer. Ofte eksisterer ikke språkbarrieren, når det dreier seg om barn. Skigåing lekes inn i de små, som følger etter skilæreren etter prinsippet «learn by doing». Oppvarmingen til en vellykket skidag starter allerede hjemme i campingvognen, der vi våkner etter en god natts søvn. Merkelig nok har ingen problemer med å sove… Før avgang spiser vi en god og næringsrik frokost. Kroppen har bruk for masse energi. Det er en god ide å vente med dusjen til om kvelden. Ved å vaske seg vasker man et fettlag av kroppen, som er medvirkende til at man lettere holder varmen, så gå i dusjen først når du kommer hjem om ettermiddagen.

Italienerne kan det der med mat

Jeg liker godt å lage mat i campingvognen, men vi fant raskt ut at standarden på byens italienske restauranter var svært høy, så hvorfor ikke ta den gastronomiske opplevelsen med og hygge seg med det. Det italienske kjøkken er i virkeligheten svært enkelt. Det består av enkle råvarer, men av utsøkt kvalitet. Denne kombinasjonen har gjort italiensk matlaging verdenskjent. Det gode er at man etter kun noen få restaurantbesøk, selv kan begynne å «leke» italiensk kokk. Du kan nemlig lett kjenne igjen matvarene i butikkene, og så selv kreere en deilig middag hjemme. Vi finner en liten restaurant som er etablert i et tidligere fjøs i den gamle bydelen, Det er lavt under taket med rustikke bjelker og midt i restauranten er et åpent ildsted, der grillrettene blir tilberedt med gjestene som nysgjerrige tilskuere. Det handler ikke bare om å bli mett - det handler også om å få en god opplevelse. Og det får vi. Sjelen blir lagt i alle detaljene på hver enkelt rett og ikke noe er overlatt til tilfeldighetene. Grappaen tar vi hjemme foran vinterteltet, der vi tidligere på dagen har byggd en meterhøy snømur i flukt med forteltet. Her tilbringer vi hver kveld dagens siste timer. Å sitte i den frostklare natteluften under millioner av stjerner, er en god måte å avslutte en lang og aktiv dag i betagende natur.

Fortelt er en god ting

Forteltet er etter min mening ganske uunnværlig på en vintercampingtur av lengere varighet. For det første er det en enorm varmesluse, slik at varmen i campingvognen ikke forsvinner hver gang noen åpner døren. Det er også et praktisk oppbevaringsrom for ski og støvler, som ellers tar stor plass i skapene i campingvognen. Sydpå vil jeg ikke råde deg til å sette skiene utenfor campingvognen, som man ser så mange gjør oppe på fjellet. Hvis vi er mange i vognen henger vi også ofte skitøyet i forteltet, og unngår dermed en masse kondens inne. Campingvognen, LMC 580 K, har sentralvarme og dobbel bunn i alle benker samt vinterrygglener, som gir en god sirkulasjon rundt hele vognen.

Frokost i det fri

Flere ganger i uken kan man melde seg på en frokost i det fri. Det skulle vi prøve. Det koster ca. 75 kr. pr. voksen. Ved påmeldingen fikk vi utlevert et detaljert løypekart, som viste oss nøyaktig der vi kunne finne et bugnende bord midt i naturen. Vi finner det uten problemer og hvilken farveorgie av skinker, pølser, ost, brød, frukt, snacks og drikkevarer, som møter oss. Vi smører oss en kjempemessig sandwich, som vi nesten ikke kan gape over. Endelig sitter vi der på snøbenken og nyter den beste frokost med utsikt mot det imponerende Sella-massivet, som reiser seg loddrett 1.000 meter opp av fjellet. De lyse klippeveggene står bra til snøen og den dype blå himmelen. Etter frokost er det sledesafari for de som fortsatt kan bevege seg. Jeg har simpelthen for mye mat i maven til å kunne reise meg….

Fakta

Høyeste skiløype: 2950 m.o.h. Området Superski Dolomit har: 354 km blå løyper for begynnere 708 km røde løyper for øvede 118 km sorte løyper for erfarne I alt: 1180 km løyper å boltre seg i. 478 km kan nås direkte fra Canazei. Resten krever buss eller bil. Det er 468 heiser i hele området og 99% av dette er stol- eller kabinheiser. Italienerne er ikke noe begeistret for skitrekk, der man ikke kan sitte ned.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden