: Guide: Klar for vintercamping | Din Fritid

Guide: Klar for vintercamping

Vintercamping behøver ikke å være så kaldt, som det umiddelbart høres ut. Moderne campingvogner er isolert og kan godt brukes i vinterhalvåret – enten ferien skal tas i de snøkledde Alpene eller i Skandinavia.


Vintercamping behøver ikke å være så kaldt som det høres ut. Vognen kan lett gjøres klar for frost og kulde

Camping er ikke bare en sommerfornøyelse

Med litt forberedelser kan campingvognen gjøres klar for vinteren. NAF’s søsterorganisasjon i Danmark, FDM, har samlet en rekke gode råd for vintercampere. - Vintercamping er trivelig, men vognen må være i stand til å motstå frost. Det innebærer feks å smøre støtteben og nesehjul, så det ikke fryser fast, og frostsikre vannsystemet. Det er også en god ide å kontrollere varmeanlegget, og 3-4 dager før avreise skal vognen varmes godt opp for å unngå, at det dannes kondens, sier Jan Olsen, teknisk rådgiver i FDM. I tillegg til å gjøre vognen klar for vinteren, er det viktig å ha det rette utstyret. Kjettinger og snøskuffe til å fjerne snø rundt teltet og man må også ha med kraftige plugger til å slå ned i den frosne bakken. Dessuten vil et vinterfortelt være en god investering, da det er designet for snø og kulde. - Skitøy og skiutstyr veier en god del, og campingvognen blir raskt tung. Man må huske å fjerne sommerutstyret og pakke vognen med henblikk på ikke å kjøre med unødig last. De tunge tingene skal plasseres lavt, og kuletrykket skal ligge på 50 til 90 kg, sier Jan Olsen. Kjører man i retning fjellet, medfører det ofte kjøring på glatte veier, og da er det viktig å kontrollere bremser og dekk. Det anbefales å ha samme type dekk på bil og campingvogn, og i vintersesongen er vinterdekk et must.

Gode råd:

- Sommer som vinter skal bremsene kontrolleres. Sjekk, at håndbremsen kan holde vognen - Kontroller campingvognens lys og pærer - Tilkoblingskulen skal være ren, så slingrebremsen har effekt. - Fyll ikke opp vanntanken – det kan medføre frostsprengning - Vannrør og tanker skal være isolerte - Ta med en varmeblåser. - Varmen skal sirkulere rundt i hele vognen, og det skal luftes ut jevnlig - Ha med ekstra gass, hvis du ikke er helt sikker på, at det kan kjøpes på reisemålet. Forbrukets størrelse kan godt lure førstegangs vintercampere.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden