Sverige:: Visingsö i Vättern – tiden står stille | Din Fritid
Sverige:

Visingsö i Vättern – tiden står stille

Sveriges neststørste sjø Vättern byr på ferier for enhver smak. Tar man også turen ut til Visingsö får man i tillegg en opplevelse, som får en til å gå ned i tempo og glemme alt om en stresset hverdag. På Visingsö står tiden stille og det har den gjort i mange år.

Liv og glade dager på havnen

Visingsö ligger ut for byen Gränna, litt nord for Jönkoping. Man kan velge å besøke øya på en endags tur fra Gränna, der det ligger en hyggelig campingplass helt ned til vannet og i gåavstand fra fergeleiet. Solen skinner fra en skyfri himmel. Det er liv og glade dager på havnen, der små lystbåter vugger i havnebassenget, mens to gutter er fullt opptatt med en stor krabbe, som de nettopp har fisket opp.

Båtturen

Fergen, som trafikkerer mellom Gränna og Visingsö går hver time. Den er fullstendig fullpakket i høysesongen, så det er en god ide å bestille, hvis man vil ha med vogntoget sitt til øya. Det første som møter meg er den lille hyggelige havnen og Visingsborgs Slottsruin. Selve borgen er fra 1500-tallet, men brant ned på 1700-tallet, slik at bare ruinene står igjen. Det er imidlertid fortsatt et flott område, der det er masser av aktiviteter og underholdning om sommeren. En snau kilometer fra havnen ligger den vakre Brahe Kirke fra 1100-tallet. Inne i kirken er det en stor samling av sølvskatter og midt i kirkerommet henger en stor tann fra en hval. Alt sammen vitner om en historie, som går langt utover øyas grenser. Men, det er lenge siden.

Øyas eneste campingplass

Vi triller inn på Erstadvikens Camping på den nordlige delen av øya. Forøvrig øyas eneste campingplass, og der er det god plass. Vi får en plass få meter fra vannkanten, der vi kan sitte og nyte solnedgangen. Den eneste lyden er fra fuglene, ellers er det helt stille. Ingen trafikk, bilos eller andre mennesker. Etter en forfriskende frokost triller vi gjennom øyas praktfulle natur. Det er midt i august og kornet står gult og det tunge og modne kornet får nesten stråene til å gi etter. Vinden leker og får det til å bølge pent.

Eldste kongeslott

På øyas sydspiss finner vi Sveriges eldste kongeslott, Visingsös Borg. Den er også fra midten av 1100-tallet, men i dag er det bare ruinene som er igjen. Den ligger helt ut til vannet med en flott utsikt over vannet og kysten inne ved Gränna. På veien tilbake til havnen er det blitt tid for å tanke og vi stopper ved øyas eneste bensinstasjon. Eller bensinstasjon er kanskje å ta for hardt i. Det er en veldig gammel bensinpumpe. Den er minimum fra 50-tallet, men slik er det med det meste på øya. Tiden er liksom gått i stå. Og det gjør den også for en, mens man er der, og det er nok det, som er så herlig med å besøke den.

Fakta

Visingsö er 14 km lang og 3 km bred og egner seg dermed også til sykkelferie. Det er nesten slik at man kommer for raskt rundt på scooter, men det er ganske makelig. Husk også å stoppe i Gränna, som bl.a. er verdenskjent for sine Polkagriser - sukkerstenger. Unn deg selv en lunsj på havnen i Gränna eller på Visingsö. Der er det mange gode fiskeretter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden