: Høstcamping i Alsace | Din Fritid

Høstcamping i Alsace

Skjeve bindingsverkshus, blomsterdekorasjoner, brostein og bierstuber på rekke og rad. Alsace er tysk hygge i rikt monn krydret med fransk sjarm på sitt beste. Anne-Vibeke Isaksen har vært på høsttur til Alsace.

Av Anne-Vibeke Isaksen

Det er med stor glede jeg vender nesen mot Frankrike. Første gangen jeg dro dit var som 17 åring med ryggsekk og et ønske om å lære fransk. Det skjedde, og i dag setter jeg fortsatt stor pris på landet.
Allerede på veien mot Alsace møter jeg andre skandinaviske campere på vei med campingvogn. Det er åpenbart et populært sted jeg skal til.

Første stopp

Sent om kvelden etter 1000 km, hovedsakelig gjennom Tyskland, triller jeg inn på campingplassen Clair Vacances (www.clairvacances.com) 10 km sydøst for Colmar i den sydlige delen av Alsace. Her blir jeg møtt med et stort smil av en driftig kvinnelig leirsjef, som i en håndvending rygger campingvognen min inn mellom trærne.
Her ser det så hyggelig ut at jeg gleder meg til det blir lyst. Før hun forlater oss, tilbyr hun oss å komme på frokostbrødlisten, noe som betyr at det er nybakte baguetter når vi våkner. Slik skal det gjøres.

Det er nærmest så perfekt som det overhodet er mulig, når man er på camping.

Campingplassen

Det er nærmest så perfekt som det overhodet er mulig, når man er på camping. Jeg våkner i en fantastisk deilig seng i min lune Cabby etter å ha sovet som en baby.
Jeg trekker gardinen til side og ser at himmelen er så blå som den overhodet kan bli. Når jeg åpner vinduet, er luften så frisk at det nesten gjør vondt å puste inn.

En fin dag

Det er ikke spesielt mange gjester på den fire stjerners campingplassen som skjuler seg under høstløvet i all verdens flammende nyanser. De ferske rundstykkene står klare i resepsjonen og serveres med et smil.
Fasilitetene er til de grader i orden. Pene, rene og oppvarmet. Skiltingen er til og med på fem språk inkludert dansk. Plassene ligger som små lommer rundt den store sentrale gressplenen i midten. Lekeplassen og bassenget er tomt på denne årstiden. Claire Vacances er et godt utgangspunkt for opplevelser i området.

Fantastiske Colmar

Det er på tide å dra ut på opplevelser i området - noe vi alltid gjør. Det hører ganske enkelt med til reisen. Selvfølgelig vil vi også gjerne slappe av, men ikke for lenge.
Da Alsace fra 1871 til 1918 var en del av det tyske keiserriket, het byen Kolmar.
Og fikk man bind for øynene og ble plassert her, for deretter å skulle gjette ved første øyekast hvor man var, så ville man gjette på noe tysk.
Skjeve bindingsverkshus, blomsterdekorasjoner, brostein og bierstuber på rekke og rad. Vi er ikke i Kolmar, men i franske Colmar. Her finner man det beste fra to verdener. Pass på når du går tur i gågaten, for mange går og titter opp på de vakre gavlene og husveggene.
Tysk hygge i rikt monn krydret med fransk sjarm, når den er som best.
Selv om Petite Venice (Lille Venezia) er en turistmagnet og det i seg selv kanskje skremmer vekk noen, er det uansett verdt et besøk. Har man tid, kan man seile en liten tur rundt i kanalene. I de gamle brosteinsbelagte gatene er det masser av små spesialforretninger, der man har et bredt utvalg av viner fra Alsace, søtsaker, fajanse og choucroute.
Er man i sentrum, er det en selvfølge å ta turen forbi kjempekirken Saint Martin fra 12-1300 tallet.
Besøk gjerne også Colmars stolthet Musée Bartholdi - som handler om billedhuggeren bak Frihetsgudinnen i New York. Det er i det hele tatt rikelig med ting å gjøre i den vakre gamle byen som oser av sjarm og romantikk. Liker du Colmar, så besøk også gjerne Ribeauvillé eller Riquewihr.

Pakk bilen eller gjerne sykkelen om du har energi til det - og begi deg ut i et flott naturområde.

Vogesene

Alsace er et bemerkelsesverdig område. Skulle man dele det i to, ville den østlige delen vært helt flat. Det er nemlig hele Rhindalen. Den vestlige delen er fjell, nemlig Vogesene, der det høyeste punktet Grand Ballon er 1 424 moh.
Pakk bilen eller gjerne sykkelen om du har energi til det - og begi deg ut i et flott naturområde.

Impulstur

Jeg elsker dager som ikke er planlagte, hvor man bare kjører etter nesetippen, først til høyre og så til venstre. Da lar jeg bare øynene bestemme. Det er en flott måte å kjøre på, og så er det ikke så viktig for meg om jeg kjører forbi en attraksjon som er fremhevet i en guidebok eller ikke.
Vogesene har mer enn 4 000 km oppmerkede stier og uansett hvor man er i fjellene, er det ikke vanskelig terreng. Det går selvfølgelig opp og ned, men det er ikke bratt.
Det er også flere bilruter som man kan følge, for eksempel Route des Crêtes. Uansett hvilken vei man tar, kommer man forbi en masse serveringssteder med lokale spesialiteter: Ost, pølser, landbrød, deilig vin og store øl (pass på de to siste hvis du kjører bil).
Når vi kommer hjem til campingplassen, er det med en deilig fornemmelse av ren luft i lungene og et, på den gode måten, tomt hode. Dagen avsluttes med et glass kjølig Gewürztraminer i den lune campingvognen. Det har vært en fantastisk dag.

Flytter til Obernai

Det er i og for seg ingen avstander i Alsace, og man kan saktens bruke en sentralt beliggende campingplass for en hel ukes ferie. Jeg har imidlertid ikke noe imot å flytte, for jeg syns ikke det tar så veldig lang tid å pakke sammen, hekte på og kjøre videre.
Så nå kjører vi til campingplassen i Obernai, som ligger rett sydvest for Strasbourg. Det er en kommunal campingplass med fine fasiliteter og bare 15 minutters gange fra sentrum av Obernai, som også er en utrolig hyggelig by med førsteklasses spisesteder.
Jeg skal være her i flere dager, så jeg setter opp fortelt. Det er en perfekt årstid til det for når solen skinner, kan jeg åpne opp og nyte det fine været. Når det er kjølig, virker det som en varmesluse til campingvognen. Med et teppe rundt bena kan vi godt sitte ute om kvelden.

Maginotlinjen

På vei til Obernai tok vi en liten avstikker, selv om vi hadde campingvogn på kroken. Det er ellers noe jeg gjør svært sjelden i Frankrike, fordi man sjelden kan parkere med campingvognen på.
Men det kan man her ved Marckolsheim der man kan oppleve rester av Maginotlinjen. Den ble bygget i 1930 årene på restene av et forsvarsanlegg fra første verdenskrig og på grensen mellom Tyskland og Frankrike. Restene kan i dag oppleves flere steder i Alsace. Den er oppkalt etter den franske presidenten André Maginot (1877-1932) og besto av en kjede med forsvarsverk.
Mange påsto at den aldri gjorde noen nytte, den beskyttet i hvert fall aldri franskmennene som de hadde planlagt. Da andre verdenskrig brøt ut, skulle Maginotlinjen beskytte franskmennene mot tyskerne. Det gjorde den i og for seg også - de angrep i hvert fall et helt annet sted.

Skjeve bindingsverkshus, blomsterdekorasjoner, brostein og bierstuber på rekke og rad.

Historisk

Minnesmerket Maginot ved Marckolsheim har en kjempestor parkeringsplass rett utenfor til biler, busser og oss med campingvogner. Det står flere kjøretøy fra krigen her, og man kan komme inn i en bunkers, som er innredet til museum.
Andre interessante steder på Maginotlinjen er f.eks.:
• Fort de Schoenenbourg - en del av Maginotlinjen i Alsace - ca. 45 km nordnordøst for Strasbourg.
• Le Mont Sainte Odile i Ottrott.
• KZ-leiren Camp Struthof - ca. 17 km vest for Obernai.
• Fort de Mutzig - opprinnelig Feste Kaiser Wilhelm II - ca. 20 km vest for Strasbourg.

Kanalene i Saverne

Vi bor på campingplassen i Obernai, og herfra er det ca. 45 minutter med bil til spennende byer som Marlenheim og Saverne. Vi starter i Saverne hvor man kan oppleve kanalen som forbinder elvene Marne og Rhinen. De renner på hver sin side av Vogesene. Inne i byen er det mulighet for å se båtene i slusene, og det er alltid et trekkplaster.
Det er massevis å gjøre i Saverne. Slusene er en ting, livet rundt kanalene er en annen. Sykling er en selvfølge, og man kan leie sykler inne i byen.
Besøk gjerne også Rohan slottet, som er et vakkert nyklassisk slott - et prakteksemplar på fransk arkitektur.

Det er spennende å se hvitvinsproduksjonen på nært hold. På høsten er det også mange vinfester i området.

Vinhøstfest i Marlenheim

Når du besøker Alsace på denne årstiden, kan du nesten ikke unngå å komme på en høstfest som feires i de fleste byene. Jeg har dratt til Marlenheim. Nå skal det spises. Franskmennene nyter alt fra østers til choucroute - som er en lokal rett.
Jeg foretrekker nok østers, men det ene utelukker jo ikke det andre. Til begge rettene drikkes det selvfølgelig hvitvin fra Alsace.
Dagens høydepunkt er når kortesjen kommer med de siste druene, som er presset til frisk saft. Det smaker utrolig godt.
Vi er heldige, været er ekstremt bra. Alle er ute, alle er glade og det er en herlig opplevelse å se lokalbefolkningen feire at innhøstingen er over. Alle gater er fylt med boder. Det er levende musikk og en utrolig stemning overalt.

Hvitvin fra Alsace er viden berømt. Vindruer preger det vakre landskapet.

Vinbesøk hos Arthur Metz

Når vi først er i Marlenheim, er det en selvfølge å besøke vinhuset Arthur Metz, www.arthurmetz.fr, som er en fin kombinasjon mellom de gamle tradisjonene og det nye. Før omvisningen vises en film om alle vinene fra Alsaces.
Jeg kjøper et par gode flasker med hjem til campingvognen. Faktisk drikker jeg mest rødvin om høsten, men disse vinene er deilige og forfriskende.

Imponerende Strasbourg

Man kan bruke et hav av tid i Alsaces største by Strasbourg. Den historiske byen som i dag er en viktig del av EU, er svært interessant, og man kan bruke lang tid, avhengig av hvor mye man vil inn og se på, og hvor mye man vil gå i dybden på tingene.
Vi tar bilen og finner en parkeringsplass uten problemer. Fra parkeringshuset i Rue d´Austerlitz kan vi gå til alt. Vi konsentrerer oss spesielt om den gamle bydelen, som med god grunn er oppført på UNESCOS verdensarvliste.
Det 142 meter høye tårnet på domkirken var verdens høyeste bygning fra 1647 til 1874.
Vi blir i Strasbourg hele dagen og får med kveldsbelysningen. Det er veldig vakkert her, og neste gang skal jeg på en kanalrundtur, for det ser så hyggelig ut.
Her i Strasbourg slutter turen vår rundt i deilige Alsace. Det har vært en flott opplevelse med en blanding av kultur, natur og gastronomi fra det beste i både Tyskland og Frankrike.
Campingplassene har vært veldig forskjellige, men det viser bare hvor mange muligheter, det er. Og så er avstanden fra Norge absolutt overkommelig - selv med campingvogn på kroken.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden