: Stammens språk | Din Fritid

Stammens språk

Som nybegynner blir du ofte utsatt for mange faguttrykk og forkortelser, både på campingplassene og hos caravanforhandlerne. Vi har samlet en grunnleggende liste med viktige ord og forklaringer, så du kan henge med i praten.

En HERKULES er et verktøy du bruker til å spenne opp teltstengene dine med, uten å måtte bruke nevneverdig håndkraft.

Hva er…

…et campingpass? 
Et campingpass gir deg adgang til å campe på norske og utenlandske campingplasser. Det kreves imidlertid ikke på alle campingplasser.…Quickstop? 
Quickstop er en overnatting på en campingplass, der du har mulighet for å ankomme sent om kvelden og kjøre tidlig neste morgen, til en billigere pris enn en normal overnatting.…et mobilhome?
 Ordet mobilhome antyder at det er snakk om et beboelig kjøretøy, f.eks. en bobil, men det er en form for sommerhus, som står fast på campingplassen, og kan leies.

…en alkove?
 Alkoven er en ekstra sengeavdeling, som er bygd oppe på førerhuset på en bobil. Den brukes ofte som barneavdeling. Andre bobiler er hel- eller del-integrerte, de har ikke en alkove.…en dinette?
 En dinette (ofte også kalt sidedinette) er en liten sittegruppe, til to-fire personer. En dinette er oftest plassert på den ene siden i en campingvogn, der en rundsittegruppe oftest er å finne i den ene enden av campingvognen. …et A-mål? 
A-målet skal du bruke for å finne ut av hvor stort forteltet skal være til din campingvogn. …Tarzan plugger? 
Tarzan plugger er plugger som er laget av stål. Du bruker Tarzan plugger når du skal slå opp telt eller fortelt på hard bakke, eller f.eks. is og snø. Normalt behøver du ikke å bruke Tarzan plugger, men det er en god ide å ha ca. ti stykker i ditt grunnutstyr.…et kjemisk toalett og porta-potti?
Et kjemisk toalett er et transportabelt toalett, som du finner i de fleste campingvogner og bobiler, der innholdet nedbrytes kjemisk. Derfor må det kjemiske toalettet bare tømmes på dertil egnede steder. Tømmesteder finner du på campingplassene, og av og til på bensinstasjoner eller rasteplasser. Man kan også få små kjemiske toaletter til f.eks. teltbruk, også kjent under navnet porta-potti.…Tempo 100?
 Hvis du har en teltvogn eller en campingvogn, kan den, hvis den tilfredsstiller de lovmessige kravene, godkjennes til å kjøre 100 km/t på motorveiene i Tyskland.

…kuletrykk? Kuletrykket er det trykket, campingvognen eller teltvognen legger på tilhengerfestet på din bil. For å få optimal kjøresikkerhet skal dette trykket ligge mellom 60-75 kg med en lastet vogn.
Du må være oppmerksom på at de fleste personbiler ikke kan ha et kuletrykk som overstiger 75 kg. Kuletrykket må heller ikke bli for lavt, da kan du risikere at campingvognen blir ustabil.
Du kan regulere kuletrykket ved å flytte de tunge tingene i bunnen av campingvognen. …GFK? 
GFK står for Glasfaserverstärkter Kunststoff og er en betegnelse på glassfiber. Hvis taket på campingvognen eller bobilen din er laget av GFK, betyr det at din vogn er vesentlig bedre beskyttet mot f.eks. haglskader, enn hvis f.eks. taket er av aluminium.…en Herkules? 
En Herkules er et verktøy du bruker til å spenne opp teltstengene dine med, uten å måtte bruke nevneverdig håndkraft.

…gass/narkose alarm?
 Gass- og narkosealarm kan installeres i din campingvogn eller bobil, slik at du blir varslet i tilfelle av gasslekkasje. Det skjer heldigvis svært sjeldent. De fleste bruker gass- og narkosealarmen, som advarsel mot innbrudd, f.eks. hvis man overnatter på en rasteplass.

…en Bigfoot?
 En Bigfoot er en ekstra bred fot du kan montere på støttebena til din teltvogn, campingvogn eller bobil, så den ikke synker ned hvis bakken er bløt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden