: 2016 produktnyheter: Roller Team Triaca = Miljøbobilen | Din Fritid

2016 produktnyheter: Roller Team Triaca = Miljøbobilen

Triaca er et italiensk akronym for ”teknologi for reduksjon av miljøpåvirkning i bobiler”. Prosjektet og dets første prototype på en bobil ble vist frem på Caravan Salon 2015-messen.


Roller Team er en spennende studie i miljøvennlige materialvalg. Foto: Tore Afdal

Bakgrunnen

Modellen heter Triaca Concept 230, og er utviklet med dagens materialer og teknologi. Dette en interessant studie innenfor et tema som bobilbransjen blir nødt til å ha mer fokus på i fremtiden. I Italia har universitetet i Firenze, universitetet i Siena og to teknologiutviklingsselskaper i samarbeid med produsenten Roller Team etablert et utviklingsprosjekt. Prosjektet er finansiert av Toscana regionen, og gruppen har jobbet sammen siden 2012. Prosjektet har lagt vekt på å bruke løsninger som kan produseres umiddelbart. Og dette er teknologiene: Energiforbruket er redusert, både under bruk og i produksjonen av modellen. Det er gjort mange grep for å redusere totalt energi- og materialforbruk i løpet av produktets totale livsløp. En av sitteplassene kan konverteres til komfortabel liggestol med støtte for beina. Sittegruppen gjøres om til seng på en helt ny og elegant måte. Putene er fylt med polyuretan skum som gir lavt økologisk fotavtrykk og stoffene er laget med fibrer fra resirkulerte materialer. Elektrisk styrt pop-up tak med fjernkontroll. Her er det plass til en senkeseng. Induksjonskokeplater som også kan brukes ute. Badet på under en kvadratmeter benytter i stor grad utstyr som ikke er synlig når det ikke benyttes. Det gjelder for eksempel vasken som er formet som en skuff… Bilens display kan selvsagt styres fra en smarttelefon eller et nettbrett. Systemet gjør det også mulig å kontinuerlig overvåke forbruket.


Interiøret i Roller Teams Triaca er annerledes, og soveplass til fire fikses ved å brette ut bordet og re opp sofaen, samt dra ned senkesengen fra taket. Foto: Produsent

Materialvalg

Flere av materialene i Triaca er aldri tidligere benyttet i en bobil: Polypropylen i bikubemønster er brukt i interiøret og i hyller. Komposittmaterialet er lettere enn treverk. Superlett fleksibelt solcellepanel basert på photovoltaisk-teknologi med lithium-ion batterier skal gi strøm. PRAL materiale er brukt på kjøkkenbenken og i vasken. Det er anti-bakterielt, lett å reparere, vanntett og meget sterkt. Ecomalta på gulvet brukes av anleggsbransjen da det gir et ekstremt slitesterkt gulv som er meget motstandsdyktig mot flekker. Alle vegger, gulv og tak er fremstilt av en syntetisk harpiks fibrer - i stedet for glassfiber eller aluminium. Disse fibrene er 30 prosent sterkere enn glassfiber og er i tillegg lettere.


Det er brukt mange utradisjonelle byggematerialer i Triaca, alt for å gi minst mulig økologisk fotavtrykk. Foto: Produsent

Fakta

Roller Team Triaca Concept 230 Lengde: 5,99 meter Antall sitte/soveplasser: 2 til 4 Lansering: Ukjent, foreløpig kun en prototype – Vi har som mål å lage fremtidens bobil som er innovative, teknologisk avansert, funksjonell og umiddelbart kan settes i produksjon. Paolo Bicci, Trigano


Triaca er et spennende samarbeidsprosjekt, hvor ulike italienske organisasjoner samarbeider for å lage en så miljøvennlig bobil som mulig.

Mer informasjon

For den som er nysgjerrig, så kan Roller Teams egen video gi mer informasjon. Vær klar over at dette er en ekstern lenke til produsentens materiale: https://www.youtube.com/watch?v­V1kQHRIzQKw

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden