Bynær overnatting og opplevelser i Haugesund: Vikinger & sildajazz | Din Fritid
Bynær overnatting og opplevelser i Haugesund

Vikinger & sildajazz

Haugesund er byen hvor kan du lære mer om vikingene som styrte Norge, få med deg festivaler og kulturopplevelser, øyhoppe og der kan du handle i Norges lengste gågate.

Tar du turen til Haugesund i august får du mange opplevelser på en gang: Sildajazz, verdens lengste sildebord og Den norske filmfestivalen.

– Det er mye å velge mellom når du kommer til byen. Det nyeste tilskuddet er Den festivalen i Vangen. Det er en musikkfestival som ble arrangert for første gang i fjor. Den finner sted i Vangen i Haugesund, sannsynligvis et av landets flotteste festivalområder, sier Randi Lofthus, kulturrådgiver i Haugesund kommune, til Din Fritid.


Havnedagene, som normalt arrangeres i midten av august, er i år flyttet til 18.-22. juli.

Havnedagene ble første gang arrangert i 1990, og er en årlig mønstring av tradisjoner knyttet til den maritime kystkultur. Her finnes jakter, jekter, sildeseilere, kuttere, skøyter, passasjerbåter, agentbåter, fanteskøyter og fritidsbåter.

På Havnedagene er lukten og lyden av gamle motorer, tradisjonelle håndverk og utstillinger samlet i havneområdet i byens sentrum.


August er Haugesunds travleste måned. Havnedagene, sildajazz og filmfestivalen trekker mange besøkende til byen fra inn- og utland.

Barnevennlig

Haugesund og omegn anbefales også resten av året. 7. april arrangeres Barnas Superhelg, en fin anledning til å ta med barn og barnebarn til byen. Superhelgen er fylt med teater, musikk og aktiviteter, og passer fint for barn fra 3 til 10 år. 

Helgen etter (13.-15. april) er det klart for vise- og lyrikkfestival. Festivalen er en møteplass for poesi- og musikkinteresserte.

Torsdager er den store komledagen i Haugesund. Komle er blitt et hverdagsbegrep og et kulturfenomen ikke bare i Haugesund, men på hele Vestlandet.

Se og gjøre i Haugesund 2018

Vise & lyrikkfestivalen: 13.-14. apr. 2018, www.viseoglyrikk.no         
Sildajazz:  8.-12. aug. 2018, www.sildajazz.no
Havnedagene: 18.-22. jul 2018, www.havnedagene.no
Kulturbyen Haugesund: oversikt, www.facebook.no søk kulturbyen Haugesund
Vise & Lyrikkfestivalen      13.-14.april    www.viseoglyrikk.no
Haugesund: oversikt,  www.visithaugesund.no
Haugesundområdet: oversikt,  www.visitnorway.no søk Haugesund
Festiviteten, Haugesund  konserthus: www.festiviteten.no
Haraldshaugen camping: oversikt, www.hhcamping.com


Gledessprederen på Landmannstorget, en skulptur av kunstneren Fritz Røed, er til å bli i godt humør av.

Kulturrådgiver Lofthus anbefaler også båtruta til Utsira, som er Norges minste kommune målt i folketall, med litt over 200 innbyggere. Båtreisen tar en drøy time fra sentrum av Haugesund. Nordvegen historiesenter på Avaldsnes er verdt et besøk; her får du høre om fyrster og konger som satt og styrte norskekysten fra Avaldsnes. Litt vest for Avaldsnes finnes Visnes Gruvemuseum, et kobberverk som på 1880-tallet hadde nærmere 1000 arbeidere. Kobber fra Visnes ble benyttet i byggingen av Frihetsstatuen i New York. Derforfinnes det den dag i dag en liten frihetsstatue på Visnes. Mange av de som besøker Haugesund tar også turen til Skudeneshavn, småbyen kjent for sin godt bevarte trehusbebyggelse, forteller Lofthus.

– Vi fikk klager på parkering av bobiler ved riksmonumentet Haraldstøtten, som ligger ved Haraldshaugen camping. Det ble meldt om feil bruk av parkeringsplassen ved monumentet, sier Tor Otto Nilsen, daglig leder av Haugesund Parkering, til Din Fritid.

Bobil i Haugesund

Det arbeides nå med ny skilting på parkeringen. Blant annet vil skilting merket med korttidsparkering bli satt opp på plassen ved monumentet.

– Jeg er glad for at noen driver camping her i byen og vi ser helst at denne blir benyttet. Mange har gått over fra båt til bobil. På Havnedagene var det tidligere en utfordring å få plass til alle båtene i gjestehavna - nå er det å få parkeringsplasser til alle bobilene som er utfordringen. Ved festivalene i byen i august har ikke campingen kapasitet til å ta i mot alle. Politivedtektene tillater ikke fricamping i kommunen, men disse vedtektene ble laget for mange år siden. De ble nok laget med tanke på telting, ikke bobilparkering, sier Nilsen.

– Vi har et bevisst forhold til at alle besøkende skal ha et hyggelig møte med byen. Vi jager ingen, men ser til at parkeringsregler følges.

– Flotmyr, parkeringsplassen ved Haugesund Stadion, benyttes ofte av bobilbesøkende. Under festivalmåneden kan det være 150-200 bobiler parkert der. Erfaringen er at bobilfolket er flinke til å parkere etter reglene, og at de betaler for den plassen de tar. Er bilen så stor at den krever to plasser, må de betale for to. Mitt inntrykk er at det ikke følger bråk og støy med de bobilbesøkende. Sentrum av byen er trang, og der er det ikke plass til eller ønsket at bobiler skal stå, sier Nilsen ved Haugesund Parkering, og legger til:

– Inntil videre er det ikke noe problem med bobiler på Flotmyr, selv om plassen er regulert til personbiler.

Campingplass - en livsstil


Vertskapet John Arne Waage og Adrian Thomson ved Haraldshaugen camping fortellerat at det å drive campingplass er en livsstil for dem. Målet nå er å forbedre plassen slik at de kan ta imot flere bobiler på regntunge dager.

Haraldshaugen Camping er nærmeste nabo til Haraldsstøtten, et monument til minne om Harald Hårfagres samling av Norge i 872. Campingplassen startet i 1970-årene som en enkel plass. Den ble mye brukt av folk som kom for å jobbe på gårdene i området i sesongen.

– Vi startet opp som vertskap i påsken 2016, og det har vært tøft å bygge opp et godt system og fint anlegg. Det å drive campingplassen har blitt en livsstil for oss, med lange dager som starter klokken syv og noen ganger varer til langt på natt, forteller vertskapet John Arne Waage og Adrian Thomson til Din Fritid. I 2013 startet de med utleie av campingvogn og bobiler. Etter en tids drift måtte de lete etter en plass for å ha inn- og utlevering, og da ble det til at de kunne gjøre det fra campingplassen på Haraldshaugen.


Riksmonumentet Haraldshaugen er nærmeste nabo til campingplassen som ligger 15-20 minutters gange fra sentrum.

Helårsåpent

Tidligere var campingplassen sesongåpen, men stor vekst i bobilmiljøet og økt etterspørsel gjør at plassen nå er helårsåpen.

– Her på campingplassen klarer vi maks 80 biler, og på enkelte arrangementer i byen kan det komme flere hundre bobiler og campingvogner. Derfor er kommunen mer fleksibel og tillates at det parkeres i byen, forteller Waage.

– Vår kapasitet kan være så liten som 30 bobiler når de er skikkelig vått. Sist sommer var det mye dårlig vær og veldig vått i bakken. Da måtte vi avvise tilsammen 1700 bobiler som en følge av de dårlige grunnforholdene. Bobilene har blitt større og tyngre, det er krevende og vi ønsker ikke ta sjansen på at de setter seg fast. For oss og det lokale næringslivet betyr det tapte inntekter. En fersk undersøkelse utført av NHO Reiseliv viser at hver campinggjest i gjennomsnitt bruker 822 kroner i døgnet i Norge. Av denne summen er 308 kroner brukt på campingplassen og 514 kroner utenfor.

– Gjennom samarbeidet med kommunen, som eier grunnen, håper vi at campingplassen kan forbedres slik at vi i fremtiden kan ta i mot flere bobiler på regntunge dager, sier Adrian Thomson.

Oppleve vinterstormen

– Mange besøker campingplassen på høst- og vinterstid. De velger bobilplassene helt ytterst, ut mot havet. Der vil de følge med på høst- og vinterstormene fra første benk. Man kan sitte godt og varmt inne i bilen og følge med på været, mens bilen rister i vinden. I november og desember har vi i enkelte helger hatt det helt fullt her. Sist nyttårsaften hadde vi 10 bobiler som gjester, sier Thomson.


Mange ønsker å velge bobilplassene helt ut mot havet for å kjenne at vinden rusker i bilen.


Med bobilen parkert ytterst campingplassen på Haraldshaugen ser en rett ut på Kvalen fyr og videre ut i havet.

Gjestfrie

– Med bobil er det raskt å kjøre etter været, og her i Haugesund er det turterreng, bademuligheter og godt fiske. Det er også grei avstand for en spasertur til sentrum, rundt 15-20 minutter.

– Vi har vært her på campingen to ganger før og vet ikke om noen annen parkering her i Haugesund. Denne gangen dro vi for å oppleve Havnedagene og ikke minst for å se sildebordet som ble dekket opp i gågaten, forteller Åge og Anne Bodil Opsanger fra Valen i Kvinnherrad.

– Vi gikk fra båt til bobil i 2013, etter 27 år med båtliv. Båt er væravhengig, spesielt på Vestlandet. Bobilen tåler litt mer vær og vind, og kan brukes hele året. Vi er begge i full jobb og gleder oss til å få mer tid til bilen og turer etter hvert, forteller Opsanger, som trives godt med å få servert vafler og kaffe om morgenen av vertskapet på campingplassen.

– Dette er en kjempeplass og gjestfrie folk, sier Åge og Anne Bodil som allerede har plassert Havnedagene i Haugesund i kalenderen for 2018.


Åge og Anne Bodil Opsanger fra Valen i Kvinnherrad trives på Haraldshaugen camping og har Havnedagene som ett av sine årlige reisemål.

Bobilparkering i Haugesund

Haraldshaugen camping,
Krossvegen 5, 5515 Haugesund
GPS 59.427614, 5.259139

Flotmyr, ved Haugesund Stadion, vanlig parkeringsplass, 30 kr døgnet.
Djupaskarvegen 30, 5522 Haugesund
GPS 59.414105, 5.278482

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden