Fredrikstad: I Annos fotspor | Din Fritid
Fredrikstad

I Annos fotspor

Vi var mange som fulgte vinterens NRK-serie Anno, fra Isegran og Gamlebyen i Fredrikstad. Nå har en ny bobilparkering gjort Fredrikstad mer tilgjengelig for bobilister.


Det er ofte folksomt langs Bryggepromenaden i Fredrikstad.

Forholdene er nå lagt skikkelig til rette for at bobilturister skal trives i Fredrikstad. Tett på byen, i tilknytning til gjestehavnen ved den nye Værste-brua, ble det etablert en bobilplass i kombinasjon med en gjestehavn for et par år siden. Turistsjef Maya Nilsen kan fortelle at plassen har vært godt besøkt fra første stund. Der kan man parkere bobilen tett på Glomma og ha kort vei til byen og restaurantene langs bryggepromenaden, hvor det er et yrende folkeliv i sommermånedene. 

Om man ikke ønsker å slite ut apostlenes hester, er det bare en kort spasertur til byfergene som seiler fra fergeleiet ved Fredrikstad stadion og inn til sentrum. Med denne kan du også seile gratis til Isegran og Gamlebyen, for å utforske de stedene som deltagerne i Anno-serien bodde, utførte sine oppgaver og utkjempet sine dueller. 


Med Fredrikstads byferger ferdes man gratis på Glomma mellom flere fergesteder i byen.

Bortsett fra slike severdigheter er det mye å gjøre i Fredrikstad. I den pittoreske Gamlebyen er Skandinavias største modelljernbanesenter bygget opp, hver lørdag er det frimarked på torvet, og på torsdager jazzkvelder i det som i fjor ble kåret til byens beste skjenkested, Tamburen i Færgeportgaten i den gamle prestegårdens kjeller. 


Hver lørdag i sommerhalvåret er det frimarked på torget i Gamlebyen.


Ut gjennom kongeporten måtte flere av taperne i Annos dueller vandre den tunge veien med sekkene sine.


Vippebrua over voldgrava rundt Gamlebyen.

Jubileum

Dessuten feirer byen 300-årsjubileet for Tordenskiolds triumf etter slaget i Dynekilen. Denne markeringen går over to dager fra 8. til 9. juli. Isegran var Tordenskiolds base i mange år, og det var hit han bukserte sine erobringer fra Dynekilen.


Kanontårnet på Isegran er en populær konsertarena bl.a. for Musical Fireworks.

Alt dette er innen rekkevidde med byfergene som trafikkerer Glomma. Landets lengste elv møter havet ikke langt unna Fredrikstad, like utenfor Hvalerøyene. Bare et steinkast fra Gamlebyen ligger Fredrikstad Motell og Camping som også har plass til alle som kommer til byen, enten i bobil eller caravan.

I løpet av sommeren feirer nabobyen Sarpsborg sitt tusen-årsjubileum, hvor en gave fra Borg havn er å bygge nytt kaianlegg i Sannesund, rett under E6. I tilknytning til dette vil Sarpsborg kommune etablere en bobilparkering tett ved det nye kaianlegget. Det er også planlagt en fergemetro mellom de to byene, som en forlengelse av Fredrikstads byferger. Sannsynligvis blir det prøvedrift i sommer. 

Dessuten er det godt tilrettelagt for syklister langs Glommastien. Nedre Glommaregionen får mange aktiviteter i 2016, stikkord er: Månefestivalen i Gamlebyen, Byjubileet med Olavsfestivalen i Sarpsborg, samt ’Musical Fireworks’ på Isegran, hvor også Tordenskioldjubileet går av stabelen. Alle arrangementene har både internasjonale og norske toppartister i showene.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden