Hadde mindre trafikk enn normalt i fjor sommer:: Nordkapp, sommerens smarteste reisemål? | Din Fritid
Hadde mindre trafikk enn normalt i fjor sommer:

Nordkapp, sommerens smarteste reisemål?

Er Nordkapp undervurdert som reisemål av nordmenn? Trafikktellinger Statens vegvesen gjorde i fjor sommer kan tyde på det.

Trafikktellingene fra hele landet viste at det var økt trafikk på norske sommerveier i 2020 sammenlignet med året før. Men ikke overalt. Et av stedene som peker seg ut er Nordkapp, som hadde en trafikknedgang på nesten 40 prosent.


Det blir neppe trangt om plassen på vei til Nordkapp i sommer heller.

Kaoset er avlyst

Spesielt i fjor sommer var det mye fokus på om det blir kaos når “alle” nordmenn skal ha ferie samtidig og innenlands. I år har ikke diskusjonene på sosiale medier gått like “hett” for seg. Det var riktignok meget trangt i Lofoten i juli, Preikestolen hadde én formiddag med kaos, og arbeid på Haukelitunnelene skapte lange køer i fjor sommer. Vi opplevde selv mye trafikk på smale veier ved Lindesnes fyr, men totalt sett gikk sommeren ganske så bra. Og et godt tips er å besøke de mest populære stedene utenom juli. Det blir sannsynligvsi godt med plass i Lofoten i juni og august, for eksempel.

Tallunderlaget

Men det stemmer det mange nok har inntrykk av. Det var ekstra stor trafikk på veiene i fjor sommer, og Vegvesenets trafikktall fra utvalgte tellepunkter viser at det stemmer: Mange steder varr det en markert økning i trafikken i 2020 sammenlignet med året før.

Veg, sted

Antall kjøretøy i uke 29 2020

Endring fra uke 29 2019

E18, Lillesand

147.073

+ 9%

E16, Filefjell

14.602

+ 12%

Rv. 13, Hovland ved Sørfjorden

23.866

+ 10%

E6, Vingrom ved Lillehammer

121.591

+ 11%

E6, Grønnbakken på Dovrefjell

46.756

+ 20%

E6, Sørelva på Saltfjellet

31.369

+ 36%

E10, Vestvågøy i Lofoten

49.395

+ 9%

E69, Skarsvågkrysset ved Nordkapp

6.117

- 36%

E6, Svinesund

41.384

- 76%

Konsekvensene

Økningen i trafikken over Saltfjellet er svært stor. Det er tydelig at det er spesielt mange som reiser til og fra Nord-Norge. Men det er interessant å registrere at denne økningen ikke betyr mange norske turister på vei til landets mest kjente ytterpunkt: Nordkapp. For tallene viser at trafikken ut til Nordkapp var betydelig mindre i 2020 enn i 2019.

– Det er overraskende med en nedgang på hele 36 prosent, det kan tyde på at de utenlandske turistene er mer opptatt av å oppleve Nordkapp enn det de norske turistene er, mener Per Morten Lund, direktør for Transport og samfunn i Statens vegvesen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden