: Trollstigen: Manndomsprøven | Din Fritid

Trollstigen: Manndomsprøven

På vei til eller fra Nordkapp eller på en tur langs Norges imponerende vestkyst foretrekker mange å legge veien forbi den storslåtte fjellveien Trollstigen. Flere sier at det er her manndomsprøven for kjøring med campingvogn skal stå.


Dette skiltet sier litt om hvor bratt det er

En dags kjøring fra Oslo, gjennom Gudbrandsdalen til Dombås og derfra videre gjennom Romsdalen mot Åndalsnes, ligger Trolltinden, Trollveggen og Trollstigen. Det er en flott kjøretur bare å komme til dette området og de nesten 2.000 meter høye fjellene. Trollveggen Camping ligger ved foten av de spisse fjelltoppene og er et godt utgangspunkt for ferien. Trolltinden er det høyeste av fjellene, som tilsammen utgjør Trollveggen – et verdenskjent og ikke ufarlig klatreeldorado. Det er på baksiden av disse fjellene, at Trollstigen, i forlengelsen av Isterdalen, forbinder Åndalsnes med f.eks. velkjente Geiranger.


Hårnålssvinger er det masser av

En viktig forbindelse

Kløvstien, som går over Trollstigen, har i mange hundre år vært en viktig forbindelse med dalene Sunnmøre og Romsdal. Den blir første gang nevnt i 1766. Det var her man bl.a. transporterte hester fra det ene dalføret til det andre. Dengang besto manndomsprøven i å komme helskinnet over fjellet. Man tok steget fra gutt til mann første gang man fikk en hest ned langs Kløvstien uten problemer. I dag består manndomsprøven av litt andre hestekrefter.

Kan du kjøre opp?

Første gang jeg kjørte Trollstigen med bil og campingvogn var for seks år siden. Det var med en liten campingvogn og i juni måned utenom høysesongen. Det gikk helt uten problemer. Opp og ned tre ganger om ikke annet så for opplevelsens skyld. Nå er jeg her igjen. Nå er det juli måned og jeg er denne gang på tur i en mye større campingvogn og selv om jeg har en utmerket trekkbil, er jeg først litt i tvil om det kan la seg gjøre å kjøre opp. Som alltid skal tvilen komme meg til gode, så jeg starter derfor med å kjøre turen uten campingvogn. På denne prøveturen, som tar ca. en time, finner jeg ut av flere ting. Bilen har de kreftene, som skal til for å trekke vognen opp fjellveien med en stigning på 10 %. Her er det viktig at du kjenner vogntoget ditt godt og kanskje har testet det på mindre bakker, for å finne ut av hvor mye overskudd bilen har. Problemet er mer plassen. Det er midt i juli måned og der er stor trafikk i Trollstigen. Ikke bare vanlige bilister, men mange turistbusser, som tar utrolig stor plass. De møteplassene, som finnes, er nesten alltid fulle, også fordi mange turister, uten å tenke seg om, benytter dem, fordi de ”bare” skal ut å ta et bilde. Med andre ord er det trafikkaos mange steder, som kan resultere i, at man f.eks.må rygge. Nok en ferdighet man skal ha trent på før man reiser hjemmefra.


Om sommeren kan det til tider være kø for å komme til toppen

Fjellkjøring - slik

Konklusjonen blir, at jeg venter til neste dag med å kjøre videre, og det blir i de tidlige morgentimer før turistbussene kommer. Det er ikke vanskelig å kjøre opp Trollstigen, dersom man følger noen få kjøreregler. Det beste er, at bilen hele tiden holdes i fart og i det riktige gear. Husk at campingvognen er bredere enn bilen, så det er ekstra viktig, at speil er korrekt innstilt. Det er av avgjørende betydning hvis vognen din er 2,5 m bred. Nedkjøring er ofte mer problematisk, hvis de er for lange og for bratte, fordi campingvognens påløpsbremser kan sette seg fast.


Det er fantastisk å stå på toppen

Husk

Husk å kjøre ned i samme gear som opp, selv om det kan støye mye, så skal bilen bremse med motoren. Sitt ikke med foten på bremsen mer enn høyst nødvendig. Et godt tips både i Norge og i f.eks. Alpene er, at der hvor busser og lastebiler kjører, kan vi også kjøre med campingvogn. Dog ingen regel uten unntak. Så er du i tvil – test uten campingvogn først og snyt ikke deg selv for opplevelsen.

Mer informasjon

Trollveggen camping – www.trollveggen-camping.no Trollstigen – www.turistveg.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden