Italia: Toscana: Palio di Siena | Din Fritid
Bydelene i Siena er stolte av sin historie og lokale tilhørighet, og ikke minst flaggene som pryder byens mange middelalder- bygninger.
Italia: Toscana

Palio di Siena

Siena er et reisemål i seg selv. Året rundt kan den godt bevarte middelalderbyen i hjertet av Toscana tilby kunst, kultur og en sjarmerende gamleby. Men reiser du mens byens berømte hesteløp Palio di Siena pågår, får du i tillegg et unikt innblikk i italiensk kultur.

Vi parkerer bobilen på campingplassen Siena Colleverde litt sent på ettermiddagen 2. juli. Vi er klar over at vi er sent ute. For skal du oppleve Il Palio, som det berømte hesteløpet som arrangeres hvert år kalles, bør du være tidlig ute. Noen få spesielt inviterte får tribuneplass. Resten av publikum må trenge seg sammen midt på plassen på byens torg. For å få en god tilskuerplass her inne på piazzaen må du sette av hele dagen, og under løpet får ingen tilskuere forlate plassen, da hestene løper i ring rundt folkemengden.


Rittet Palio Di Siena engasjerer hele byen, og er en opplevelse uten like. Det finnes tribuner med orkesterplass til rittet og folkehavet på piazzaen, men kun for spesielt inviterte. Foto: Shutterstock

Lokalmiljø

Vi reiser med barn og er advart av lokale italienere mot å være inne på selve piazzaen under løpet. Her er det trangt, og plassen blir avstengt i flere timer. Ikke så barnevennlig med andre ord. Strengt tatt er vi heller ikke så opptatt av hvilken av de ti bydelene som vinner. I stedet suger vi til oss den varme sommerkvelden, de mange stemningsfulle spisestedene og de engasjerte menneskene med flagg og heiarop. Det hele går rolig for seg, kun avbrutt av ivrige heiarop og til slutt enorme gledesscener når vinneren er kåret. Tilfeldighetene vil ha det til at vi bestiller pizza på en restaurant i vinnerbydelen, og vi får med oss feiringen av seieren - om vi vil eller ikke. Elleville entusiaster med flagg følger rytteren som bæres på gullstol.

Løpet

Det tradisjonsrike løpet har aner tilbake til 1700-tallet og foregår på byens store torg, hvor ti av de totalt 17 bydelene deltar. Hver hest får tre runder og rytterne rir uten sal. Svingene er krappe, og det er ikke sjelden at rytterne ramler av hestene i løpet av de 90 sekundene et ritt vanligvis varer. Palio di Siena består egentlig av to hesteløp, hvor Palio di Provenzano arrangeres 2. juli, mens Palio dell’Assunta arrangeres den 16. august - på samme Piazza del Campo, i hjertet av byen.


Vinneren av rittet er kåret, og supporterne feirer så det høres i hele byen.

Mer å se

Bussturen fra campingplassen Siena Colleverde til sentrum er ikke lang, og denne flotte sommerkvelden har vi valgt å følge folkestrømmen til gamlebyen, som står på Unescos verdensarvliste. Piazza del Campo, fra det trettende århundre, er et høydepunkt med sin ni-delte røde mursteinsbelegning i vifteform. Fontenen Fonta Gaia fra 1419 mates av et sinnrikt vannakvedukt-system som også ga vann til jordene i nær omkrets. Siena, med sin gjennomførte gotiske arkitektur, var lenge en arg bykonkurrent til Firenze. De fleste av byens bygninger er oppført mellom det 12. og det 15. århundre. Siena har bare drøyt 50 000 fastboende, men likevel rundt 50 museer og nærmere 900 spisesteder! Byen er bygget på tre åssider og på dens høyeste punkt ligger katedralen Santa Maria.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden