Italia: Toscana: Uoppdaget perle | Din Fritid
Italia: Toscana

Uoppdaget perle

Det er ingen grunn til å pakke seg sammen på den franske riviera. Reis heller til Toscanas kyst som er en perlerad med langstrakte sandstrender, klipper til å stupe fra og små intime strender på rekke og rad.

Toscanas vestlige Middelhavskyststripe har fått lite oppmerksomhet internasjonalt som attraktivt reisemål. De fleste turistene er italienske, og det betyr at juli er en rolig tid i dette området som har mye å by på.

Kombinasjon

De fleste forbinder Toscana med innlandet og dets inntakte middelalderbyer, borger og vinåkre. Flotte plasser - vel verdt et besøk, men også steder som er godt kjent for de mange turistene. Jeg kan ikke tenke meg noen bedre kombinasjon enn å først oppleve severdighetene og kulturen i innlandet - for så å reise til Toscanas Middelhavskyst for avslappende dager ved havet!

Grosetto

En fin start kan være i den middels store byen Grosetto. En gang i uken (normalt torsdag) er det marked her, med lange rekker av boder. Du bør ikke være for sent ute da det hele rigges ned rundt lunsjtider. Når du har handlet deg lei på rimelige t-skjorter og solbriller er gamlebyen i Grosetto et fint sted å gå rundt i. Torget Piazza Dante har særpreg og mange flotte bygninger. Her finner du litt større butikker med kvalitet både på servicen og varene, inkludert italienskedesign produkter.

Overnatting

Det var tilfeldig at vi havnet på nettopp Camping Maremma Sanssouci, litt utenfor Grosetto. For i området utenfor byen ligger campingplassene på rekke og rad langs en flott kystlinje. Det er bare å velge og vrake. Camping Maremma, som fyller 50 år i år, ligger i en furuskog og har inngjerdede plasser som er integrert med vegetasjonen på en eksemplarisk måte. Det gir en rolig atmosfære, skygge og nærkontakt med den spesielle naturen. Det er direkte adgang til en flott sandstrand, og det tilbys aktiviteter som dykkekurs, vindsurfing, utleie av sykler og riding. Det er som vanlig et lite pizzeria og en butikk på plassen, men det som gjør stedet særpreget er nærkontakten med naturen. Gresshoppenes lyd er både fascinerende og dominerende, men etter som du blir vant til lyden senker roen seg - det er utrolig stille og behagelig til å være en så stor campingplass.


Vi talte nærmere 100 fargerike kitere og kanskje 50 på seilbrett, med mye liv på land også. Foto: Tore Afdal

Variert kyst

Noen få mil lenger sør for Grosetto ligger Maremma Park, som er et naturreservat som strekker seg 25 kilometer langs kysten. Området byr på flotte fotturer i unik uberørt vegetasjon med høye eiketrær, fargerike bær og duftende ville urter. Flotte omgivelser om du vil strekke på beina.

Talamone

Tar du småveier videre sørover kommer du til småbyen Talamone. Vi lot oss sjarmere av den trivelige lille byen med turens beste italienske is på Il Gelato Che Mancava. Her kan du prøvesmake den gode hjemmelagde isen før du velger deg din favorittsmak. Alene vel verdt en stopp! Vi var også innom byens akvarium som viste frem de lokale fisketypene i akvarium, men ikke så mye mer heller. Hovedgrunnen for å dra til Talamone er etter min mening å oppleve byens badeplass (bildet). Du kan skimte badestedet fra byens borg, den ligger kun et steinkast fra sentrum i nord-vestlig retning, og er godt synlig med sine mange parasoller på Google maps. Dette er en offentlig badeplass, men er ikke lett å finne for andre enn lokalbefolkningen. Plassen klorer seg fast til klippene, og er ikke stor. Men her er det mulig å finne plasser med le, og atmosfæren er avslappet og vennlig. Det sjarmerende badestedet har stupeplass fra klippene, badevakt og spisested. Her er det utleie av omkledningsrom og solsenger, men kun til lokale og på årsbasis. Det er likevel god plass til oss turister, og her får du virkelig et innblikk i hvor dyktige og ivrige italienerne er til å svømme. Spesielt var det gøy å snorkle her da de lokale lokket til seg fisk ved å hive brød i vannet. Det formelig kokte i vannet rundt oss og vi så mer fisk enn i byens akvarium!

Vind i håret

Talamone har også en langgrunn sandstrand med det talende navnet: Talamone Wind Beach. Stedet er et mekka for kitere og windsurfere. Det stod et ikke ubetydelig antall bobiler på parkeringen, og her var det fullt av unge og gamle som hadde det gøy på vannet med vinden som ”motor”. Du kan trygt beholde føttene på fast grunn og likevel ha glede av et besøk. Vi talte nærmere 100 fargerike kitere og kanskje 50 på seilbrett, med mye liv på land også. Annerledes og gøy.


Ønsker du badeliv med variasjonsmuligheter og rolig tempo er Toscanas kyststripe å anbefale. Ved Talamone Wind Beach fant vi et aktivt kite- og surfemiljø. Foto: Tore Afdal

Monte Argentario

Neste stopp på vår rute var halvøya Monte Argentario. Her kjører du forbi den langstrakte Orbetello Camping Village, som har utallige plasser for campingvogn og bobil. De fleste er lokale fastliggende. Campingplassene ligger inntil den 10 kilometer lange stranden. På sørøst-siden av Monte Argentario er den lille øya Isolotti di Porto Ercole. Her finner du parkering ved veien. Deretter er det bare å slå seg ned på en av de mange små strendene som ligger skjermet og flott til med utsikt til den lille øya. Her er landskapet preget av klipper og flotte steinstrender, men du finner også sandstrand om du ønsker det. Her er det primært italienere som slikker sol, og bli ikke overrasket om noen av de plukker med seg langpiggete kråkeboller til middag. Et flott område å snorkle i med mye fisk og spennende undervannsvegetasjon. Det er interessant å se at de fleste av våre naboer på stranda tok seg en skikkelig lang svømmetur i løpet av dagen, og det uavhengig av alder og høyde på bølgene - imponerende! Lenger sør finnes det virkelig enorme sandstrender med tilsvarende langstrakte campingplasser rett ved Middelhavet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden