: I hjertet av Toscana | Din Fritid

I hjertet av Toscana

Skal du oppleve Toscana må du ut på landet. De mange små landsbyene i innlandet rundt Siena har bølgende landskap og fantastiske borger - for ikke å snakke om sjarmerende uterestauranter med fantastisk lokal mat.

Er du først i dette området kan du nærmest velge veier på impuls, det er garantert en landsby på en topp i nærheten som er verdt et besøk! Vi har kjørt i området etter en grov plan anbefalt av lokale italienere, latt oss inspirere og styre av impulser og vær - og dette er høydepunktene:

San Gimignano

Vår reise startet for alvor i middelalderlandsbyen som typisk nok ligger på en høyde i et kupert terreng. De høye steinhusene ligger på typisk italiensk vis vegg i vegg, og gir svalende skygge til de smale gatene på sommerstid. Torget er intimt og sjarmerende og et naturlig sted å ta seg en pause på. Du får det som påstås å være ”verdens beste” is to steder, og hva passer vel bedre til en ekte italiensk espresso på kafeen? Byen er kjent som tårn-byen, og den spesielle byggeskikken har sin bakgrunn i krig og urolige tider på 1200-tallet. Det å ha et høyt tårnhus ga økt beskyttelse. De velstående familiene knivet seg imellom om å ha det høyeste tårnet, og på det meste hadde byen over 72 tårn, hvor de høyeste var hele 70 meter høye. Til slutt ble det vedtatt at ingen fikk bygge tårn høyere enn tårnet i Palazzo Comunale (kommunepalasset). Når en familie led nederlag i interne stridigheter eller en familie gikk konkurs, ble tårnet deres revet. I dag er det 14 gjenværende tårn. Bysentrumet står på Unescos verdensarvliste.


San Gimignano ligger på en høyde, de mange trivelige smågatene er travle. Her selges is, suvenirer og det er tett mellom spisestedene.

Pienza

Pienza står også på listen over Unescos verdensarv. Byen har en veldig spesiell historie da den ble bygget opp etter en paveordre. Sammen med sine 17 søsken vokste Enea Silvio Bartolomeo Piccolomini opp i den lille landsbyen Sienese på begynnelsen av 1400-tallet. Han studerte i Siena og Firenze og reiste siden mye på oppdrag for kirken, blant annet til Sveits, Østerrike, Tyskland, Portugal, Skottland og England. I 1458 ble han utnevnt til pave Pius II og beordret straks at Sienese skulle erstattes av det som skulle bli en perfekt renessanseby, og et attraktivt rekreasjonssted fra Roma.


Det å vandre gatelangs i små hyggelige landsbyer er en viktig del av det å oppleve Toscana. Og det er mange anledninger til å nyte en kopp espresso, en lokal lunsj eller en hjemmelagd italiensk is. Alle bildene er fra San Gimignano og Pienza.

I dag kan du besøke bygningene som minner oss om hva en person med tilstrekkelig autoritet, makt og penger kunne få til for drøyt fem hundre år siden. Byens høydepunkt er torget Piazza Pio II. Her finnes den flotte domkirken og Palazzo Piccolomini, og Palazzo Comunale. Ta gjerne en tur bak kirken, hvor du kan skue utover det åpne landskapet, som er en del av Val d’Orcia. Vår opplevelse av byen var preget av flotte ostebutikker, lokal vin og mange lokale matvarer. Både i små hyggelige butikker og i boder. Det er godt skiltet til en stor bobilparkering i utkanten av sentrum, med grei gangavstand til severdighetene.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden