Italia: Elba: Aktiv ferie eller late dager | Din Fritid
Italia: Elba

Aktiv ferie eller late dager

Elba var et yndet feriested for den romerske eliten for mer enn 2000 år siden. Den kuperte øya kan by på koselige landsbyer, noen unike perler av badestrender og et frodig fjellandskap med flotte turmuligheter.

Elba er en øy på 224 km2 og ligger utenfor allfarvei, sett med norske øyne. Men med litt planlegging og rett valg av oppstillingsplass eller campingplass ligger alt til rette for en vellykket ferie på hjul - på denne øya som først og fremst er kjent for å ha vært Napoleons ufrivillige hjem etter slaget ved Leipzig i 1813. Napoleon kom fra naboøya Korsika og ble kalt «Keiseren av Elba» da han styrte Elba som eget fyrstedømme fra 1814 til 1815. Napoleon dro etter tre hundre dager på øya tilbake til Paris der han på nytt grep makten og fortsatte med en stor hær mot Waterloo.

Ressurssterk

Hovedstaden på Elba heter Portoferraio, noe som betyr havn og jern. Øya er nemlig kjent for sine rike mineralforekomster, og grekerne var de første som anla jernovner på øya for 3000 år siden. Jernforekomstene på Elba var senere et viktig fundament for den militære opprustningen av romerriket.


Det er et godt utvalg av campingplasser, og vi fant også en oppstillingsplass med mye ledig kapsitet.

Bør planlegges

Det er greit å være klar over at mange vil oppleve det som upraktisk med en lang bobil eller bil og campingvogn på Elba. Noen av veiene er smale, men holder man seg til hovedveiene er det ingen problemer å komme seg frem med bobil. Du bør definitivt bestille plass på forhånd, i hvert fall i sesongen. Fergene er forholdsvis kostbare, og øya har begrenset kapasitet. Flere av campingplassene vi var innom hadde rett og slett ikke plass til selv middels store ekvipasjer. Men det finnes flotte plasser her, som uten unntak har nærkontakt med en spennende natur, og det er naturlig nok aldri langt til vannet. Det er ikke lov å fricampe på øya.


Elba er ganske så kupert, og har klynger av hus som klorer seg fast på toppene.

Oppskriften

Øya er stor nok til at det er spennende å kjøre rundt og oppdage hyggelige steder. Men du får også grei radius med sykler, som er en meget praktisk måte å ta seg frem på. Flere av de sjarmerende strandperlene er små, og har tilsvarende få parkeringsplasser. Her vil du rett og slett ikke kunne komme til med en bobil. Et godt råd er å finne seg en etablert campingplass og ta seg turer rundt på øya til fots eller per sykkel. Vi fant også en oppstillingsplass hvor det i midten på juni var mye ledig plass. Dyrt var det heller ikke.

På menyen

Elba byr på flotte turmuligheter til fots, og lokalbefolkningen er flinke til å utnytte naturen som har både skog, fjell og hemmelige strender å by på. Liker du å teste deg selv og dine grenser i trygge rammer kan et fridykkerkurs i krystallblått vann anbefales. Bobil & Caravan har vært på besøk hos firmaet Team Mayol som i praksis er svensk-fransk-amerikanske, Jean-Jacques Mayol.


Jean-Jacques Mayol står utenfor sin villa på Elba og ser utover plassen der hans far satte verdensrekord.

Han tilbyr både dagskurs og tre-fire dagers kurs i fridykking, hvor du lærer å dykke med lett og fleksibelt utstyr og lungene som eneste luftreserve. Mayol tilbyr også kurs i yoga, både som en pusteforberedelse til dykking - men også for de som ønsker å få kontakt med kroppen og samtidig holde føttene trygt på landjorda. En helt ny aktivitet som firmaet tilbyr er sea-trekking. Det betyr i praksis at man tar på seg våtdrakt, pakker mat og drikke i en vanntett bag - og svømmer av gårde på en slags ”øyloffing”. Nærområdet har mange spennende severdigheter og strender å by på, inkludert en gammel mine, grotter og huler.


Artikkelforfatteren er selv ivrig fridykker, og fikk en fantastisk opplevelse i det store blå sammen med Jean-Jacques.

Lær av havet

Han har opplevd mer enn de fleste, Jean-Jacques Mayol (t.v.). Med en svensk mor og en fransk far har han bodd mye både i Sverige, Frankrike, USA og på Elba. Halve året er han bosatt i Sverige og snakker flytende svensk med skarrende Skåne-dialekt. Og med sin internasjonale bakgrunn blir jeg ikke overrasket over at han behersker flytende italiensk, fransk og engelsk også. 

Jean-Jacques har siden 1992 tilbudt enkeltpersoner og firmaer et opplæringskonsept i yoga, apnea, vann og natur. Mye av sin interesse for naturen fikk han fra sin far som var en kjent fridykker og den første i verden som var under 100 meter, uten noen annen lufttilførsel enn lungene.

Jacques Mayol er en av to hovedpersoner i handlingen til filmen The Big Blue, som er en ikonisk film for alle dykkerinteresserte. Mayol hadde også et meget spesielt forhold til delfiner som han tilbragte mye tid med. 

Jean-Jacques har aldri hatt ambisjoner om å sette spektakulære verdensrekorder med dykkingen sin, men er en idealist som ønsker å leve av å dele sin kunnskap. I feriesesongen bor han i sin campingvogn som er diskret parkert på den fantastiske tomten, som ligger på en klippe med 180-graders utsikt mot havet. Fra villaen kan man se stedet hvor hans far satte ny verdensrekord i 1983 med et fridykk på 105 meter.

Den flotte villaen med den unike beliggenheten leier han ut til turister i sesongen, og trives da med sin campingvogn, hjemmesnekrede utendørskjøkken, utendørs vanntoalett og unike meditasjonsplass under kraftige pinjetrær. 

Et besøk her gir garantert en minnerik opplevelse!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden