: Klart for AutoPASS-betaling på ferje | Din Fritid

Klart for AutoPASS-betaling på ferje

Det har vært snakket om en god stund, men blitt utsatt flere ganger. Men fra 1. januar starter den nye betalingsordningen AutoPASS for ferje på flere ferjestrekninger i landet - men ikke alle…

På de stedene ordningen gjelder kan man betale enten med AutoPASS-brikke eller AutoPASS-ferjekort, avhengig av hvilket ferjesamband man benytter i tillegg til dagens betalingsløsninger, i en overgangsordning.

Den nye ordningen gjelder for de fleste ferjesamband i landet, men ikke i Troms, Finnmark, noen strekninger i Trøndelag, Rogaland og på ferjesambandet Moss-Horten. 

Forenkler hverdagen

– Innføringen av AutoPASS for ferje vil forenkle hverdagen for trafikantene. Ferjeselskapene tar fremdeles imot betaling. Men et nytt selskap har fått oppdraget med å håndtere selve betalingstransaksjonene som styres inn mot en sentral AutoPASS-ferjekonto, forteller prosjektleder Dag Hole i Statens vegvesen. 

På denne kontoen kan kundene få oversikt over status som for eksempel gjennomførte reiser og innbetalt forskudd.  


Det er mange som gleder seg til en enklere ferge-hverdag hvor du kan betale med bombrikken i bilen.

Enten brikke eller ferjekort

AutoPASS for ferje innebærer at kunden må ha AutoPASS-brikke eller AutoPASS-ferjekort, for fortsatt få rabatt avhengig av hvilket ferjesamband man benytter. 

  • AutoPASS-ferjekort får man ved å tegne en AutoPASS-ferjeavtale på autopassferje.no (ekstern lenke, åpnes i nytt vindu).
  • Hvis man ikke har brikke må man kontakte et bompengeselskap for å tegne avtale og få brikke, se oversikt på autopass.no (ekstern lenke, åpnes i nytt vindu). 

AutoPASS-ferjekort gjelder på ferjesamband med betaling for både passasjerer og kjøretøy. AutoPASS-brikke gjelder derimot på ferjesamband med betaling kun for kjøretøy. Passasjerene reiser gratis på disse sambandene. 

Kan tegne AutoPASS-ferjeavtale 

Forskuddsbetaling gir private 50 prosent og bedrifter 40 prosent rabatt. Reisende med AutoPASS-brikke, men som ikke har tegnet AutoPASS-ferjeavtale får likevel 10 prosent brikkerabatt. Reisen blir i slike tilfeller belastet den sentrale AutoPASS-avtalen og kommer på den vanlige brikkefakturaen. Det blir fortsatt mulig å betale manuelt på alle ferjesambandene, men til full pris. 

Ulike betalingsmiddel på ferjesamband

De fleste av ferjesambandene vil ved oppstart av den nye ordning bruke AutoPASS-ferjekort. Overgang til betaling med AutoPASS-brikker skjer normalt i forbindelse med inngåelse av nye driftskontrakter.

Fra 1. januar 2019 starter følgende ferjesamband med AutoPASS brikkebetaling:   

  • Halhjem - Sandvikvåg
  • Arsvågen - Mortavika
  • Anda - Lote
  • Flakk - Rørvik
  • Brekstad - Valset
  • Bognes - Skarberget
  • Drag - Kjøpsvik 

Overgangsordning

For å gjøre overgangen til nytt betalingskonsept mykere, blir dagens verdikort og storbrukerkort mulig å bruke i en overgangsperiode etter oppstart av AutoPASS-betaling for ferje. Forskudd betalt inn på et verdikort kan brukes opp, men ferjeselskapene har også refusjonsordninger for sine respektive verdikort, se informasjon på ferjeselskapene sine nettsider.   

Se mer informasjon om ny betalingsordning og avvikling av den gamle ordningen på autopassferje.no (ekstern lenke, åpnes i nytt vindu).  


Det å reise på tur i Norge innebærer svært ofte møte med ferger, med den nye avtalen skal det bli enklere å betale.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden