Sveriges vestkyst: Hver omvei et nytt eventyr | Din Fritid
Sveriges vestkyst

Hver omvei et nytt eventyr

På vei sørover langs den svenske vestkysten? Hopp over de vanlige turistattraksjonene og opplev Sveriges tredje største øy, Orust. Tar du turen utover vil du finne noen av Bohusläns vakreste fiskevær, en dramatisk natur, et paradis for kanopadlere, flerfoldige musikkroer og utesteder, og et 8000 kvadratmeter stort kjøpesenter.

Det fins flere måter å oppleve Bohuslän på. Mange besøkende velger den pittoreske veien langs kysten, fra Strømstad gjennom småsteder som Grebbestad, Fjällbacka, Hunnebostrand og Smøgen før man igjen svinger ut på E6. Andre tar korteste vei til kjøpesenteret Torp, som mange svensker kaller for Norges største parkeringsplass. Her er det tett mellom campingvogner og bobiler i sommerhalvåret.

Torp, med sitt enorme utvalg av butikker, er for mange et viktig stopp før man suser videre mot fornøyelsesparken Liseberg i Gøteborg eller mot Øresundsbroen og videre mot kontinentet.

Ta heller sjansen på å oppleve noe nytt: Velg avkjøringen vestover, mot Orust og noen av vestkystens mindre kjente perler.

Er det allerede sent på ettermiddagen når du velger veien mot Orust, fins det flere gode overnattingsmuligheter. Før broen til Orust ligger Hafstens Resort, en av Sveriges mest luksuriøse campingplasser, med et bredt utvalg av aktiviteter for både barn og voksne. Et annet alternativ er Vindöns Familjecamping, som man når ved å svinge av så snart man er over på Orust-siden av broen, for så å følge en smal og til tider spektakulær vei. Begge campingplassene ligger rett ved vannet.

Leter man kun etter oppstillingsplass for natten, finner man dette like ved verftet i sjarmerende Henån, Orusts sentrum. Her står man altså sentralt, i nærheten av flere butikker, restauranter og Systembolaget. Til gjengjeld er det noe lengre å gå for den som vil ta et bad.


Fra Tuvesvik, noen kilometer fra campingen i Stocken, går fergene til Gullholmen og Käringön.

 

Sildefiskets Klondyke
Lokalbefolkningens dialekt kan ligne litt på norsk, og minner en om stedets fortid.  Bohuslän tilhørte Danmark/Norge frem til 1658, og det tok lang tid for befolkningen å føle seg svenske da området skiftet nasjonalitet - det var jo betydelig kortere til Norge enn til makthaverne i Stockholm.

Befolkningen på øyene levde et hardt liv i karrig natur, og i evig frykt for piratene som herjet langs kysten. På 1700-tallet snudde dog lykken: Plutselig kokte fjorden av utrolige mengder sild. Bohuslän gikk fra å være en fattig og anonym avkrok av Sverige til rene Klondyke, og folk strømmet til fra hele landet for å tjene seg rike på å salte sild og koke tran.

De som ikke fikk plass i fiskeværene bygde skur og hytter på holmene, der de selv kunne håve inn sild fra bryggene. Penger og sprit fløt fritt, med kroer på hvert hjørne - til prestenes fortvilelse.

I 1808 var festen over. Silden forsvant like plutselig som den hadde kommet. Fabrikkene stengte, og de mange hyttene på øyer og skjær ble overlatt til eget forfall. Menneskene som ble igjen i Bohuslän forsøkte å overleve på tradisjonelt fiske, men det var hardt og strevsomt, med mager fangst og vinterstormer som krevde liv.

Bohuslän har mange naturlige havner, der husene står trygt i ly for vinden bak klipper og svaberg. Man bygde tett; trange grender der husene skulle gi hverandre ly. Fargebruken varierer fra sted til sted. Nede ved vannet ligger de røde sjøbodene på høye påler, tilsynelatende skjøre og vaklevorne, men som har stått stødig gjennom vær og vind i århundrer.

 


Den svenske skjærgården innbyr til sommeraktiviteter.

Sommarstugor og skjærgårdsidyll

Befolkningen i de små fiskeværene var på sitt største for over hundre år siden, etter en ny, kort sildeperiode, som viste seg å bli den siste. I dag er det sommergjestene som kjemper de daglige kampene i Bohuslän – ikke lenger mot vær og vind, men mot myndighetene. Kampen mellom de som kjøper sjøboder til utrolige summer for å forvandle disse til feriesteder og kommunale myndigheter som jobber for at sjøbodene skal forbli nettopp sjøboder, er som en evig katt-og-mus-lek.

Vil man se noen av Bohusläns vakreste fiskevær, bør man reise til Orusts vestside: I Mollösund ligger husene tett rundt den lille havnen der det før i tiden bare fantes fisketrålere, men der man i dag kan se flere luksusyatcher av typen man nok heller ville forventet å se på Rivieraen.

Fra havnen kan man rusle ut på klippene og svabergene, som er slipt runde og jevne av innlandsisen. Lite slår utsikten over fjorden, med sine holmer og skjær - særlig om du er så heldig å være her en sommerdag med sol og lett bris. Da er skjærgården på sitt mest innbydende! Det er dog ikke alltid like idyllisk her: Like utenfor ligger Kråksundsgap, Bohusläns farligste passasje, der uheldige fartøy kastes mot klippene i vinterstormene.

Hälleviksstrand er et lite skjærgårdssamfunn med sjøboder, trange gater og en unik trekirke. Men her, slik som i Mollösund, er det vanskelig å finne parkeringsplass for campingvogn eller bobil i høysesongen. Bedre sjanser for plass har du på Stockens camping, som ligger kort vei fra noen av Orusts beste attraksjoner og tilbud.

 


Havet utenfor Mollösund kan være vakkert og rolig – men like utenfor ligger også en av vestkystens farligste passasjer.

 

Bilfritt og behagelig

Jan Eilertsen fra Sarpsborg reiser gjerne til den svenske vestkysten, og har besøkt Stockens camping flere ganger.

– Reiseveien hjemmefra er kort - bare noen timer i bilen. Så vi reiser ofte hit i helgene. Det fins så mange vakre steder i Bohuslän.

– Vi står også gjerne på oppstillingsplassene i Henån. Det er en trivelig, liten by, sier han.

På campingen kan man leie kano og dra på padletur blant øyne. Her er du sjelden alene på vannet: Utenfor Stocken går en travel ferdselsåre, en ”havets motorvei”, og alle båter som skal nord- eller sørover passerer her.

En kort padletur unna finner du Orusts mest sjarmerende tettsted. På lille Gullholmen ligger husene tett, det ene mer pittoresk enn det andre. En gangbro leder over til naboøya Hermanö, som kan friste med vakre badestrender og turstier.

Vil du ikke padle, går det an å sykle de få kilometerne fra Stockens camping til fergeleiet Tuvesvik. Her går båter til både Gullholmen og til Käringön, en øy litt lengre ut i havgapet. Begge øyene er verdt å besøke! Her er det behagelig atmosfære, bilfritt og rolig. På Käringön er det til og med sykkelforbud for alle unntatt redningsmannskap. Husk derfor å skygge banen dersom du skulle se noen på sykkel - det går unna når livredderne er på vei!

 

Dramatiske Nordströmmerna

Et annet sjarmerende tettsted er Ellös, der det går an å parkere bobilen på strandpromenaden Skandiavägen i inntill ett døgn. Den som er båtinteressert kan svinge innom Hallberg-Rassys verksted, der det bygges seilbåter i millionklassen.

Innenfor Ellös går Nordströmmarna, Bohusläns vakreste, men også mest dramatiske vassdrag, som slynger seg fram mellom klipper, skogholt og enger. Ved utløpet i Malö-strømmen viser Nordströmmerna bakgrunnen for navnet: Strømmene kan her nå flere knop når det blåser kraftig fra sydvest og alt vannet fra fjordene skal ut gjennom det trange sundet.

Om du ikke har anledning til å se Nordströmmarna fra egen kano eller båt, er det mulig å ta fergen over fjorden og ta inn på Malö Camping. Herfra kan man ta bena fatt og gå langs vannet. Et annet alternativ for å se Nordströmmarna er å bli med en sightseeing-båt fra Uddevalla. Den svenske nasjonalskalden Evert Taube har skrevet viser fra flere steder langsmed Nordströmmerna, som Maj på Malö og Handelsman Flink.

Verdt en omvei

Det finnes mye å se og gjøre på Orust. Den shoppingsugne finner lett veien til Göksäter, omtrent 6 kilometer sydvest for Henån. Det som startet som et lite landhandleri for 150 år siden har vokst til et gigantvarehus på 8000 kvadratmeter som lokker med lave priser.

Øst for Henån ligger en av vestkystens mest kjente musikkrestauranter, Slussens Pensionat. Her har mange av Sveriges største artister spilt, i et intimt klubbmiljø tett inntil vannkanten. I de senere årene har Slussen fått konkurranse fra andre lokale aktører, blant annet Nösunds Värdshus på sydsiden av øya.

Den klassiske nabo-rivaliseringen råder også mellom Orust og naboen i sør, Tjörn. Også der fins vakre fiskevær som Rönnäng og Klädesholmen, pittoreske øyer som Dyrön og Åstol, skulpturparken Pilane og akvarellmuseet ved vannkanten i Skärhamn.

Så hast ikke sørover. Det er alltid verdt å ta en omvei til Bohuslän.

 

Fakta

Orust har et areal på 346 kvadratkilometer, noe større enn Osterøy i Hordaland.

Avstand fra Oslo: 230 km til Henån, Orusts hovedsted.

Orust har i overkant av 15 000 fastboende, men mange fritidsboliger, så på sommeren er befolkningen tre-fire ganger større.

 

Overnatting

Campinger

Hafstens Resort, stor camping med mye aktiviteter. www.hafsten.se

N 58°18´ 52.8” E 11° 43´ 24.6”

Stockens Camping, stor camping med blant annet kanoutleie. www.stocken.nu

N 58° 8´ 51.3” E 11° 25´ 15.2”

Vindöns Camping og Marina, liten familiecamping. www.vindonscamping.se

N 58° 17´ 45.9” E 11° 41´ 30.7”

Oppstillingsplass

Henån, nære bysentrum og butikkene. 150 SEK/natt inkl strøm, toalett og dusj.

N 58° 14´ 23.4” E 11° 40´ 33.4”

 

Underholdning

Musikk

Slussens Pensionat, www.slussenspensionat.se. Bobiler kan få plass om man har booket bord på restauranten, ring på forhånd.

Nösunds Värdshus, www.nosundsvardshus.se

Båtturer

Tuvesvik – Gullholmen, Käringön, www.vasttrafik.se/#!/reseinformation/tidtabeller/381-orust/

Sightseeing-båter fra Uddevalla til blant annet Nordströmmarna/Bassholmen

www.skargardsbatarna.com

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden